Michailas Jakovlevas / Instagram archyvo nuotr.

21 metų Michailas Jakovlevas – pirmoji rimta Rusijos sporto netektis nuo vasario 24 d. įvykusio bandymo okupuoti Ukrainą ir karo pradžios. Situacija pasaulyje talentingą dviratininką, pasaulio čempionato medalininką privertė pradėti varžytis už Izraelį.

Rusijos dviračių sporto federacijos vadovas Viačeslavas Jakimovas patvirtino sportininko ketinimus.

Michailas man pranešė apie savo ketinimą pakeisti sporto pilietybę. Dabar jis Izraelyje. Prarandame labai talentingą lenktynininką ir dėl to galime tik gailėtis. Esant dabartinei situacijai, tai buvo jo paties pasirinkimas“, – cituoja Jakimovas „Match TV“.

Jakovlevas jau gavo savo naujosios šalies pasą. Dokumentas dviratininkui išduotas rugpjūčio pradžioje.

Ar Jakovlevas turėjo kitų galimybių tęsti karjerą po rusų pašalinimo? Rinktinės vyriausiasis treneris Sergejus Kovpanecas pažymi, kad Michailas bandė gauti leidimą žaisti neutraliu statusu.

Gaila, kad prarandame tokį talentingą lenktynininką kaip Michailas. Kiekvienas pasirenka pats, jis taip pat pasirinko pats.

Žinau, kad jis bandė teikti prašymą rungtis po neutralia vėliava, bet jam nebuvo atsakyta. Be abejo, tai taip pat įtakojo jo pasirinkimą“, – teigė Kovpanecas.

Vyriausiasis Rusijos rinktinės treneris teigė, kad Jakovlevas Izraelyje galės žaisti 2023 metais.

Esu labai nusiminęs, labai apgailestauju. Michailas jau gavo Izraelio pasą, jis kreipėsi į Tarptautinę dviračių sporto sąjungą dėl sportinės pilietybės pakeitimo, dabar procedūra šiek tiek pagreitėjus. Šiemet Michailas praleis Europos ir Pasaulio čempionatus, o kitais metais galės rungtyniauti už Izraelio komandą.

Žinoma, jis nustos dirbti su asmeniniu treneriu Olegu Logunovu, esančiu Rusijoje. Tai yra savarankiškas Michailo pasirinkimas, jis parodė tam tikrus rezultatus, tapo pasaulio čempionato nugalėtoju, laimėjo jaunimo varžybas, dabar jis yra vienas stipriausių sprinterių pasaulyje“, – cituoja TASS treneris.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by миша яковлев (@mishkashe)

Michailas jau sportuoja Izraelyje. Taip pat sportininkas neslepia savo politinės pozicijos. Savo avatare viename iš socialinių tinklų jis turi Ukrainos vėliavą prie širdies jaustuko, o Jakovlevas taip pat „pamėgo“ komentarą su politiniu šūkiu „Šlovė Ukrainai“ po vienu iš savo įrašų.

Jakovlevas yra didelis nuostolis Rusijos sportui. Jis yra puikus ne tik dėl 2021 metų pasaulio čempionato bronzos pasiekimo.

2022 metų gegužės pabaigoje per Maskvos Grand Prix, dviračių trasoje Krylatskoje, Jakovlevas pasiekė pasaulio rekordą važiuojant lygiose trasose (ne aukščiau kaip 500 metrų virš jūros lygio), 200 metrų nuo trasos nuvažiavęs per 9,156 sekundės.

Po 2 dienų tame pačiame turnyre panašią distanciją Michailas įveikė dar greičiau – per 9,099 sek.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: