Sviderskis Racing Team treniruotė / Organizatorių archyvo nuotr.

Efektyvios treniruotės ir varžybos su stipriausiais yra pati geriausia patirtis – tokį teiginį 2018 m. įrodė jaunas kaunietis dviratininkas Rokas Sviderskis. Aktyviai sportuoti pradėjęs vos 2017 m., pernai jis tapo Europos varžybų „iXS Specialized Rookies Cup“ nugalėtoju vaikinų iki 17 metų grupėje, aplenkęs per šimtą austrų, vokiečių, šveicarų ir kitų europiečių. Apetitas auga bevalgant, tad planai 2019-iesiems – dar didesni.

Dar praėjusį rudenį pradėjome derinti 2019 m. varžybų grafiką – stengėmės atrinkti svarbiausias varžybas ir jas suderinti su mokslais. Be to, svarbu ir atitinkamą biudžetą surinkti. Šį sezoną varžysiuosi „iXS“ Europos dviračių downhill (greitojo nusileidimo) taurėje – tai šešių etapų varžybos, kuriose dalyvauja geriausi Europos dviratininkai. Aplankysime kelis UCI Pasaulio taurės etapus ir pagal galimybes pasirodysime Baltijos taurėje – visada smagu pasivaržyti su tautiečiais namų trasose. O vasaros pabaigoje neprarandame vilties apsilankyti Pasaulio čempionate Kanadoje, tai būtų neeilinis įvykis visam Lietuvos dviračių sportui“, – pasakojo šešiolikmetis KTU Inžinerijos licėjuje besimokantis R. Sviderskis.

Pirmosios varžybos – Slovėnijoje

Sviderskis Racing Team“ šiemet atstovaus ne vienintelis Rokas – prie komandos prisijungė Karolis Krukauskas, kuris grupėje iki 17 metų varžysis Europos taurės etapuose. Pagrindinis jo tikslas – pasisemti patirties iš labiau patyrusio komandos draugo.

Pirmosios 2019 m. sezono varžybos R. Sviderskio ir K. Krukausko laukia jau balandžio pabaigoje. Slovėnijoje, Maribore ir Kranska Gore, vyks du Europos ir vienas Pasaulio taurės etapai, kuriuose dalyvaus geriausi nusileidimo nuokalne specialistai ir jaunieji talentai iš viso pasaulio.

Roko kalendoriuje numatyti trečias ir ketvirtas „iXS European Downhill Cup“ etapai vyks Italijoje: Abetone (birželio 28–30 d.) ir Piloje (liepos 26–28). Penktas vyks jau arčiau namų – Čekijoje, Špičako regione (rugpjūčio 16–18 d.), o finalas Austrijoje, Brandnertale (rugsėjo 20–22 d.) Papildomai dar planuojama dalyvauti bent viename ar dviejuose Pasaulio taurės etapuose Austrijoje ir Italijoje

Rokas, gimęs 2002 m., varžysis jaunių – dviratininkų iki 19 metų (U19), Karolis – U17 grupėse.

Pasiruošimas – ir asmeninis, ir dviračio

Šiuo metu vyksta paskutiniai paruošiamieji darbai prieš pirmąjį Europos taurės etapą Slovėnijoje. R. Sviderskio „Scott Gambler“ dviratį prižiūrintys specialistai visą techniką prieš sezoną perrenka, nemažai detalių keičia tvirtesnėmis, geresnėmis. Pavarų perjungimo sistema bus visiškai nauja, pakeistas žvaigždžių blokas, visiškai perrinkta stabdžių sistema, restauruoti amortizatoriai.

Sportininkas pirmose varžybose išbandys ir kai kurias naujoves, pavyzdžiui, daugelio dar nebandytas „Maxxis Assegai“ padangas.

Kur tik įmanoma, R. Sviderskis pabrėžia savo gimtinę Lietuvą. Daugelis jo konkurentų sportuoja kalnuotose vietovėse – Austrijoje, Italijoje, Vokietijoje, čia sąlygos treniruotėms yra geresnės. Tačiau Rokas demonstruoja, jog ir lygumų krašte galima pasiekti puikią sportinę formą bei iškelti trispalvę ant aukšto rango tarptautinių varžybų nugalėtojų pakylos.

Rokui rūpi ne tik technika, bet ir dviračio išvaizda – ant rėmo aerografija nupiešti Vytis, Lietuvos vėliava ir du sėkmę nešantys žalčiai. Smagu matyti, kad jaunimas treniruojasi ir siekia aukštumų tarptautiniu lygiu. Dar prieš kelerius metus nusileidimo nuo kalno varžybos Lietuvoje buvo niekam nežinomos, o šiemet jau yra du jaunuoliai, besivaržantys su stipriausiais europiečiais“, – pasakojo R. Sviderskio dviratį prižiūrinčios įmonės „Traška Braška“ vadovas, vienas downhill sporto pradininkų Lietuvoje ir varžybų organizatorius Ramūnas Dranseika.

Pats Rokas savo fizinei formai taip pat skiria daug dėmesio. Praėjusiais metais jis daug dirbo su treneriu olimpiečiu Remigijumi Kančiu – stiprino ištvermę, kuri labai svarbi ilgais varžybų savaitgaliais. Šiais metais abu „Sviderskis Racing Team“ sportininkai Rokas ir Karolis intensyviai dirba sporto salėje, stiprindami reikiamų raumenų grupių jėgą, lavindami koordinaciją ir staigumą. Kad treniruočių rezultatai būtų geresni, Rokas lankosi ir pas sportinio masažo specialistus – Algio Valentos masažų studijoje. Faktiškai tai yra neatsiejama intensyvių fizinių treniruočių dalis.

Išbandys jėgas gamyklinėje komandoje

Vienas sudėtingiausiai įgyvendinamų dalykų techniniame sporte yra surinkti reikiamą biudžetą, o kone kiekvieno sportininko tikslas – patekti į gamyklinės komandos gretas. Šiuo atveju tai yra dviračių gamintojo komanda, suteikianti ne tik dviračius bei kitą inventorių, bet ir geriausią specialistų pagalbą: servisą, patarimus, mokymus, treniruočių stovyklas. R. Sviderskis jau žengė pirmąjį žingsnį – dalyvaus „YT Mob“ komandos rengiamoje jaunųjų talentų stovykloje.

Gegužės mėnesį vyksiu į „YT Mob“ stovyklą Škotijoje. Iš viso komanda darys šešias stovyklas skirtinguose žemynuose, o po jų bus surengta finalinė Ispanijoje, kurioje dalyvaus geriausiai visuose etapuose pasirodę dviratininkai. Iš jų bus atrinkti du, atstovausiantys komandai 2020 metų Pasaulio taurės varžybose“, – pasakoja R. Sviderskis.

Sportininkas savo žiniomis ketina pasidalyti ir su kitais – laisvu nuo varžybų metu jis aplankys kelias mokyklas ir vaikams suteiks žinių apie saugų dalyvavimą eisme, pasidalins važiavimo MTB dviračiu bei dalyvavimo aukščiausio rango varžybose patirtimi.

Greitu metu pradėsime programą „MTB į tavo mokyklą“. Vaikai galės registruoti savo mokyklas, kuriose norės mus priimti. Stengsimės per likusį nuo varžybų laiką aplankyti kelias, o didžiausius entuziastus nuvešime pažiūrėti (arba net dalyvauti) Baltijos downhill taurės pirmojo etapo varžybas Ignalinoje birželio mėnesį. Norime paskatinti jaunus žmones užsiimti downhill sportu, populiarinti jį Lietuvoje. Nors gamtinės sąlygos nėra pačios tinkamiausios tokiai sporto šakai, tačiau Rokas įrodė, kad viskas yra įmanoma, reikia tik daug noro ir sunkiai dirbti siekiant savo svajonių“, – teigia šešiolikamečio dviratininko tėtis Dainius Sviderskis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: