Instagram archyvo nuotr.

Legendinio MMA kovotojo gyvenimas po sporto: sėkminga trenerio karjera, politinis spaudimas ir teisiniai iššūkiai dėl nepritarimo Rusijos karinei agresijai Ukrainoje.

Chabibas Nurmagomedovas, buvęs profesionalus mišrių kovos menų (MMA) kovotojas, yra viena ryškiausių figūrų MMA pasaulyje. Gimęs 1988 m. rugsėjo 20 d. Dagestane, Rusijoje, jis tapo žymus dėl savo nepralaimėtos karjeros UFC, kur jis kovojo lengvo svorio kategorijoje. Jis buvo ilgiausiai čempiono titulą išlaikęs UFC lengvo svorio kategorijos čempionas, valdęs nuo 2018 m. balandžio iki 2021 m. kovo, kai paskelbė apie savo pasitraukimą iš sporto su nepriekaištingu 29 pergalių ir 0 pralaimėjimų rekordu. Dėl savo įspūdingos karjeros Chabibas buvo įtrauktas į UFC Šlovės muziejų 2022 m. birželio 30 d.

Ch.Nurmagomedovas užaugo kovos menų pasaulyje, treniruodamasis nuo vaikystės po savo tėvo, Abdulmanapo Nurmagomedovo, sparnu. Abdulmanapas, buvęs Sovietų armijos karys ir kovos menų treneris, padėjo sūnui siekti aukštumų sporte, įskiepydamas imtynių, judo ir sambo pagrindus. Chabibas dažnai treniruodavosi šeimos namų rūsyje įrengtoje sporto salėje, kartu su pusbroliais ir kitais vietiniais vaikais.

Chabibas pradėjo savo profesionalią MMA karjerą 2008 m. ir greitai išgarsėjo dėl savo pergalių serijos. 2012 m. jis prisijungė prie UFC, kur pradėjo savo dominavimą lengvo svorio kategorijoje. Jo greitis, technika ir imtynių įgūdžiai padarė jį sunkiai įveikiamu varžovu. 2018 m. balandžio 7 d. tapo UFC lengvo svorio čempionu, nugalėjęs Al Iaquinta. Po šios pergalės jis apgynė titulą prieš Conorą McGregorą 2018 m. spalio 6 d., kovoje, kuri tapo viena iš labiausiai aptariamų MMA istorijoje dėl po kovos kilusio konflikto tarp abiejų kovotojų komandų. Savo karjeros metu jis taip pat nugalėjo tokius garsius kovotojus kaip Dustinas Poirier ir Justinas Gaethje. Po paskutinės kovos prieš Gaethje 2020 m. spalio mėn., Chabibas paskelbė apie savo pasitraukimą iš sporto, pažadėdamas motinai, kad daugiau nebekovos be savo tėvo, kuris mirė susirgęs COVID-19, dėl širdies ligos komplikacijų 2020 m. liepos 3 d.

Po pasitraukimo iš MMA Chabibas tapo aktyviu treneriu ir MMA „Eagle Fighting Championship“ įkūrėju. Jis treniravo ir padėjo kitoms kovotojų kartoms siekti sėkmės, įskaitant savo pusbrolius ir kitus kovotojus iš Dagestano, tokius kaip Islamas Makhachevas. Islamas yra vienas iš ryškiausių kovotojų, kuriems padėjo Chabibas Nurmagedovas. Jie abu treniravosi kartu nuo vaikystės, o po Abdulmanapo mirties Chabibas tapo pagrindiniu Islamo treneriu ir mentoriu. Islamas yra UFC lengvo svorio kategorijos čempionas, o jo įspūdingi pasirodymai ir pergales didžia dalimi prisidėjo prie Chabibo vadovavimo ir patarimų.

Usmanas Nurmagomedovas, Chabibo pusbrolis, turi įspūdingą nepralaimėtą rekordą ir varžosi „Bellator“ organizacijoje. Chabibas ne tik padėjo jam treniruotis, bet ir suteikė vertingų patarimų, padedančių jam pasiekti aukštumų MMA pasaulyje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Хабиб Нурмагомедов (@khabib_nurmagomedov)

Umaras Nurmagomedovas, kitas Chabibo pusbrolis, taip pat turi nepralaimėtą rekordą ir varžosi UFC bantamo svorio kategorijoje. Chabibas yra pagrindinis jo treneris ir mentorius, padedantis jam tobulėti ir siekti pergalių.

Nepaisant savo sportinių pasiekimų, Chabibas susidūrė su teisinėmis problemomis ir politiniu spaudimu. 2024 m. birželio 28 d. Rusijos saugumo pajėgos užpuolė jo sporto salę Dagestane po to, kai buvo nustatyta, kad vienas iš neseniai vykusio teroro išpuolio ginkluotųjų vyrų treniravosi jo sporto salėje. Per šį išpuolį prieš krikščionių ir žydų maldos namus Dagestane žuvo mažiausiai 21 žmogus, įskaitant 16 policijos pareigūnų ir kunigą. Chabibas neigė bet kokią ryšio su ekstremistu buvimą, teigdamas, kad jis niekada nebuvo nuolatinis mokinys jo sporto salėje.

Be to, Ch.Nurmagomedovas susidūrė su Rusijos valdžios institucijų kaltinimais dėl mokesčių vengimo, dėl ko jo banko sąskaitos buvo užšaldytos dėl tariamos 3,3 milijonų dolerių mokesčių skolos. Šios problemos kilo po to, kai jis viešai nepritarė Rusijos vykdomai Ukrainos okupacijai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: