Medikų komanda Siera Leonėje ebolos epidemijos metu

Kai 2013 metais Afrikoje, visų pirma Liberijoje, Siera Leonėje ir Gvinėjoje kilo ebolos epidemija, ji buvo labai netikėta ir labai baisi. Iki tol ši liga plisdavo visai kitose, labai tolimose vietose, tad vietiniai gyventojai buvo apstulbę, kas čia dabar per liga.

Ebola yra klaikiai mirtina. Grubiai imant, Afrikos sąlygomis išgyvena tik pusė apsikrėtusių žmonių. Kita pusė miršta. Kiekvienas apsikrėtęs gali pats apkrėsti kelis kitus žmones.

Kai ebola išplito, Liberijos, Siera Leonės ir Gvinėjos valdžia ėmė kurti mobilias medikų komandas, kurios, vos atsiradus informacijai, kad kažkur kas nors susirgo, važiuodavo į lūšnynus ieškoti kitų ligonių.

Dažniausiai būdavo taip, kad kaip nors pakliūna į ligoninę ebola apsikrėtęs žmogus, jo paklausia, iš kur jis, kur jo giminės, jis pasako, o tada medikai ir važiuoja į vietą, iš kur jis atklydo. Ieškoti kitų ebola apsikrėtusiųjų.

Taigi, dabar įsivaizduokite: atvažiuoja į lūšnyna gydytojų komanda, pavaikšto, apžiūri žmones, išsiveža karščiuojančius (pirmi ebolos simptomai – kaip gripo) į neaišku kur.

Kadangi visų ebola apsikrėtusių identifikuoti nesigauna, tai nepaisant medikų atvykimo, paskui visvien ima rastis ebola sergantys, kurie vemia, viduriuoja, kraujuoja ir miršta.

Kokias išvadas pasidaro tie neišsilavinę varguoliai? Ogi labai aiškias: atvažiavo daktarai, o paskui ir ligos prasidėjo.

Taigi, kaip tik pačiame ebolos įkarštyje prasidėjo masinis ebola sergančiųjų slėpimas. Kad tik jų daktarai neišsivežtų.

Dar daugiau, išplitus sąmokslo teorijai apie ligas platinančius daktarus, prasidėjo daktarų užpuldinėjimai ir buvo pranešama netgi apie gydytojų nužudymo atvejus. Viskas vien iš baimės, kad čia daktarai platina ligas.

Suprantat, kokia ten prietarų logika: “iki daktarų ligų nebuvo, pasirodė daktarai – vadinasi, jie ir platina ligas!”

Reikalai pasitaisė tik po to, kai su medikais ėmė važinėti kariškių komandos, o besislapstantiems pradėta skelbti, kad jei slėpsis, bėgs ar bandys daktarus pulti – tai juos iššaudys. Po kelių incidentų, kur įsiutusi minia buvo apšaudyta, vietiniai visgi susiprato, kad geriau gydytis, nei gauti kulką kakton.

Situaciją dar labiau pablogino kai kuri vietinė spauda, kuri bandė būti atseit “neutralia” ir pateikinėti kelias nuomones, įskaitant ir tai, kad ebola ne liga ir kad ji išsigalvojimas ir panašiai.

Dažniausiai skleidžiama sąmokslo teorijos versija buvo, kad esą valdžia su daktarais čia kažkaip pinigus vagia ir plauna, o norėdami tą užmaskuoti, kenkia žmonėms, tyčia apsargdindami.

Išplėstos sąmokslo teorijos sakydavo, kad čia ta epidemija tyčia sukurta tam, kad apgauti JAV ir kitas vakarų šalis, kad šios pagalbos atsiųstų, pinigų ir panašiai.

Kadangi epidemija žmonėms kėlė siaubą, kai kurie leidiniai tame pamatė labai gerą uždarbio būdą, tad platinti gandus ir kliedesius ėmė netgi tikslingai – tipo, kuo blogiau, tuo geriau. Valdžia su tokiais suitvarkyti turėdavo kartais gana grubiais būdais.

Per tą 2013-2014 vykusią ebolos epidemiją maždaug 28 tūkstančiai apsikrėtė, 11 tūkstančių mirė, didesnė dalis gyvais likusių patyrė suluošinimus (ebola žaloja labai baisiai, pasilieka hepatitai, nervų sistemos pažeidimai, regėjimo pažeidimai ir pan.). Paskirų susirgimų atvejų pasitaikydavo dar keletą metų vėliau, maždaug iki 2016.

Jei ne idiotiškos sąmokslo teorijos (didele dalimi skleistos visiškai neatsakingos spaudos), ebolos aukų skaičius galėjo būti kelis kartus mažesnis. Dėl sąmokslo teorijų žmonės slėpdavo ir ligonius, ir lavonus, vengdavo teikti informaciją medikams ir vengdavo dezinfekcijos priemonių.

Šiuo metu ebolos epidemija vis dar vyksta Kongo demokratinėje respublikoje. Ten, iš kur ir kilo. Kadangi jau sukurti skiepai nuo ebolos, tikėtina, kad ilgainiui ši liga bus išnaikinta. Aišku, jei tam nesutrukdys visokios sąmokslo teorijos apie vakcinas.

Taip pat skaitykite: Septyni komunizmo stebuklai, paradigmos pokytis ir prasmė iš konteksto

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: