© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Musulmonai didelėje Azijos dalyje sekmadienį pradėjo šventąjį Ramadano mėnesį, bet Indonezijoje net griežtosios linijos šalininkų grasinimai pulti “nuodėmingus” barus nesustabdė futbolo sirgalių, traukusių į naktinio pasisėdėjimo vietas žiūrėti pasaulio čempionato rungtynių.

Visame musulmoniškajame pasaulyje tikintieji per Ramadaną pasninkauja nuo aušros iki sutemų ir stengiasi būti dievobaimingesni. Šventasis mėnuo baigiasi Id al Fitro švente.

Ramadanas jau prasidėjo Azijos šalyse, tarp jų – Indonezijoje, kurioje gyvena didžiausia pasaulyje, 225 mln. musulmonų bendruomenė, taip pat karo draskomame Afganistane, Malaizijoje, Šri Lankoje ir Filipinuose.

Griežtosios linijos šalininkai Indonezijoje pažadėjo pulti barus, kuriuose ir toliau bus pardavinėjamas musulmonams draudžiamas alkoholis ar kurie naktį dirbs pernelyg ilgai. Valdžia nurodė barams ir naktiniams klubams šventąjį mėnesį dirbti trumpiau.

Ramadanas taip pat iškelia dilemą pasaulio čempionate dalyvaujantiems žaidėjams musulmonams, nes pasninkas paveiktų griežtą dietą, kurios jie paprastai turi laikytis.

Ši problema ypač aktuali komandai iš musulmoniško Alžyro, kurios pirmadienį laukia sunkios varžybos su Vokietijos rinktine.

Afganistane visų dėmesio centre yra politika ir per pokalbius prie iftaro, šventinio pasninko nutraukimo po saulėlydžio, stalo tikriausiai dominuos ginčijamas prezidento rinkimų balsų skaičiavimas.

Rezultatai turi būti paskelbti per Ramadaną, bet kandidatas Abdullah Abdullah (Abdula Abdula) jau pareiškė, kad rinkimai, kuriuose jis varžėsi su Ashrafu Ghani (Ašrafu Ganiu), buvo smarkiai klastojami. Naujojo prezidento inauguracija yra numatyta rugpjūčio 2 dieną, netrukus po to, kai baigsis Ramadanas.

Ramadanas prasideda tada, kai pirmą kartą pasirodo jauno Mėnulio pjautuvas.

Šventasis mėnuo taip pat prasideda Artimuosiuose Rytuose, kruviniems konfliktams siaučiant Irake ir Sirijoje.

Sekmadienį Ramadano pradeda laikytis Saudo Arabija ir kitos Persijos įlankos regiono monarchijos, tarp jų – Bahreinas, Kuveitas, Kataras ir Jungtiniai Arabų Emyratai.

Ramadanas musulmonams yra šventas todėl, kad, pasak tradicijos, per jį pranašui Muhammadui (Muhamadui) buvo apreikštas Koranas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: