Pixbay.com archyvo nuotr.

Jungtinių Valstijų prezidentas laikydamas socialinį tinklą „TikTok“ grėsme nacionaliniam saugumui iš pradžių grasino jį uždrausti, nebent didžioji dalis bendrovės kapitalo būtų perduota JAV įmonei. Kinija į tai atsakė priimdama naują strateginių technologijų eksporto reglamentą, leisdama suprasti, jog nepriimtų „nusisavinimo“ ir keršytų įtraukdama daugybę Amerikos bendrovių į juodąjį sąrašą.

Galiausiai sprendimas, priimtas „ByteDance“ įkūrėjo Zhang Yiming bei „Oracle“ įkūrėjo Larry Ellison, kuris, beje, yra ir D.Trumpo šalininkas, tuo pat metu ir tenkina, ir netenkina abiejų supervalstybių. „Oracle“ garantuos JAV vartotojų duomenų saugumo užtikrinimą ir kartu su „Walmart“ įsigys 20% akcijų naujos bendrovės „TikTok Global“, kurios didžioji dalis vistiek priklausys motininei bendrovei „ByteDance“.

Lenktynės dėl pergalės paskelbimo jau prasidėjo. Donaldas Trumpas tai padarė privačiai, kai tuo tarpu Kinijos lyderiai pasinaudojo vienu nacionalistiškiausių režimo naujienų portalų „Global Times“. „Planas yra vis dar nesąžiningas, bet dabar jis bent labiau adekvatus „ByteDance“ atžvilgiu“, – šį rytą rašė laikraščio redaktorius Hu Xijin, pridurdamas, kad susitarimas rodo, jog „Vašingtonas negali vienapusiškai gauti to, ko nori“.

Kita vertus, Hu pažymi, jog galutinis sprendimas nedaug skiriasi nuo akcijų paketo valdymo metodo, kurį pats Pekinas taiko užsienio šalių skaitmeninėms kompanijoms, norinčioms veikti jų rinkoje. Tai sąlygos, kurias, ironiškai, Vakarų pasaulis visada kritikavo. Kinijos kibernetinio saugumo įstatymai įpareigoja tarptautinius operatorius saugoti duomenis Kinijos teritorijoje. Pavyzdžiui, „Apple“ tai daro pasikliaudama vietiniu operatoriumi „Guinzhou-Cloud Big Data“, kuris savo ruožtu naudoja Kinijos milžinės „China Telecom“ serverius. Dabar JAV panašiai traktuoja ir „TikTok“.

Žinoma, susitarimas numato „priverstinį“ akcijų dalies pardavimą dviems Amerikos milžinams, neatsitiktinai artimiems D.Trumpui. Pekinui labai svarbu yra tai, kad „ByteDance“ bendrovė liktų savininke. Buvo iškilusi rizika, jog bus imtasi kraštutinių priemonių, kurios numatytų draudimą naudotis Kinijos bendrovės socialiniu tinklu, kadangi jis kelia neišprendžiamų problemų bei grėsmių nacionaliniam JAV saugumui. Tačiau šis susitarimas patvirtina, kad draudimas nebus būtinas: daugybė techninių priemonių gali užtikrinti saugų Kinijos operatoriaus buvimą JAV rinkoje.

5G milžinas Huawei, norėdamas užmegzti dialogą su Baltaisiais rūmais, taip pat pasiūlė pasidalinti savo įrenginių pirminiu kodu, taip pat, kaip tai darys ir „TikTok“ su savo algoritmais. Palyginus su šokių ir karaokės socialiniu tinklu, naujieji telefono ryšiai yra daug strategiškesnė infrastruktūra, todėl „Huawei“ grąžinimo į Amerikos rinką galimybė yra lygi nuliui. Tačiau likusiose Vakarų šalyse vis dar lieka neaišku, ar bendrovė bus pašalinta ar ne.

Taip pats skaitykite: „Facebook“ atsisakė pašalinti tiesioginę savižudybės transliaciją. Dabar tai paplito per „TikTok“ (N-18)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: