Marius Plečkaitis / asmeninio archyvo nuotr.

Ruošiausi ruošiausi parašyti šia svarbia tema, kol galiausiai ir prisiverčiau. O praėjo ne vienas mėnuo. Ir tas, ir anas patiekalas buvo išbandytas, trupiniai nuo stalo nubraukti ir šiukšlių dėžėn išmesti, kulinarinis lygis patobulintas ir pakylėtas. Sušveisti ir žirnių blyneliai, ir pomidorų pyragas su rūkytu sūriu, ir net bulguru (nemaišyti su bulgarke) įdarytas baklažanas su pomidorų salsa. Bet apie viską iš pradžių.

Ši koncepcija, spėčiau, į Lietuvą atkeliavo iš kaimyninės Skandinavijos. Sistemos esmė – internete pasižiūri, ką paslaugos tiekėjai tau siūlo užkąsti kitą savaitę (4-5 patiekalai), padarai pavedimą ir pirmadienio pavakarę ar kitu tinkamu laiku lauki kurjerio su krepšiu tiems patiekalams pagaminti reikiamų ingredientų. Dar gauni šaunų spalvotą leidinį, kuriame išsamiai parašyta, kaip tas gautas sudedamąsias ruošti, kad iš jų kas nors gautųsi. Turtingoje Skandinavijoje, kur laikas – pagrindinis trūkstamas pusiasalio elementas, nenuostabu, kad tokia paslauga suskubo išplisti. Tekę girdėti, kad jos vertė ten didesnė nei IKEA‘os.

Dabar jau apie lietuviškąjį variantą – vakarienesprenumerata.lt Startavęs gal prieš gerus metus ar du, projektas spėjo įtraukti jau ne vieną familiją ar amžino vienišiaus namų ūkį. Sunku kalbėti apie statistiką, kai jos nematai (tiesą sakant, statistika, net kai būna vieša, nebūtinai bus aiški kaip kukurūzo burbuolė), bet, manau, šia paslauga yra pasinaudojusi ne viena didžiojo miesto šeimynėlė. Feisbuke sekėjų – beveik dvidešimt tūkstančių, virš šimto atsiliepimų. Paslauga platinama Vilniuje, Kaune ir tarp jų įsitaisiusiuose Elektrėnuose.

thumbnail_2

Prenumerata tinkama ir tiems, kurie nesugalvoja, ką naujo pasigaminti (nes didžiuma patiekalų – tikrai ne keptos bulvės ar karbonadas), ir tiems, kas nori patobulinti kulinarinį savasties elementą, bet prisibijo, kad bus sunku (vadovaujantis leidinyje esančiomis instrukcijomis nesėkmės tikimybė sumažėja dramatiškai), taip pat tiems, kas nori nestandartiškai (gastronominiu atžvilgiu) praleisti savaitę.

thumbnail_3 (1)

Pridėčiau ir ketvirtą – tinginių – grupę. Čia produktus ne tik atveža, ką galėtų pasiūlyti ir, pvz., Barbora, bet ir suskirsto juos į patiekalėlius. Asmeninis ūkis turbūt pataiko į visas keturias kategorijas iš karto. Apskritai, kaip galima ko nors neišmėginti šiais laikais, kai didžiausia grėsmė – ko nors nežinoti/nebūti patyrus.

thumbnail_3

Apie kainas. Galėtumėt ir patys pasižvalgyti Vakarienės prenumeratos internetiniame puslapyje, bet, žinau, kad to nedarysit, tai parašau čia: Mažas – 3 vakarienės (37 eur), didelis – 4 vakarienės (46 eur), be mėsos – 4 vakarienės (41 eur), plona linija – 4 vakarienės (46 eur). Vienos vakarienės vidutinė kaina gaunasi maždaug 11 eur. Padalinkime iš dviejų ar trijų (kartais porcija – didesnė, kartais – mažesnė), gaunasi žmogui apie 5 eur. Kavinėje būtų bent du kartus daugiau, tiesa? O perkant viską iš UAB Palink irgi nesigaus žymiai pigiau. Tai pridėkime nuo savęs tą smagią valandėlę gaminant, ir visiškas win-win. Tiesa, kainos neseniai buvo šiek tiek padidintos (iš akies sakau – 15 proc.).

thumbnail_1 (1)

Asmeninė patirtis. Perkame praktiškai tik vegetarinius patiekalus. Ne dėl to, kad gerbtume Tarptautinę Vištų Konvenciją, kurios nėra, bet todėl, kad taip tiesiog įdomiau. Juk norint išsisukti be mėsos, reikia labiau galvą pasukti, taip? Taigi patiekalų receptai turi būti dar naglesni.

thumbnail_2 (1)

Nors pažiūrėjus į kitos savaitės mėsiškąjį (didelis) meniu, seilė tįsta žemiau lygio: prancūziškas pyragas su daržovėmis ir šonine, svieste keptas šamas su karštomis daržovėmis ir bolivine balanda, kalakutienos kepsnys su apelsinų padažu ir virtais ryžiais, troškinti vištų kumpeliai su daržovėmis ir pomidoriniu kuskusu bei kiaulienos kepsneliai su svieste keptomis gelteklėmis ir jaunomis morkytėmis! Taigi iš viso net penkios vakarienės.

thumbnail_4 (1)

Bet grįžkime prie patirčių. Produktai susverti ir supakuoti tokiomis porcijomis, kokių prireiks savaitės patiekalams šturmuoti. Produktų kokybė dažniausiai tikrai aukštesnė, nei perkant iš Barboros, o ir jų specifiškumas neleidžia chaltūrinti. Dažnai gausite ekologiškas prekes. Žodžiu, pastarųjų kokybe dar nebuvome suabejoję. Atvežimas pakankamai tikslus (pagal nurodytą laiką).

thumbnail_IMG_7651

Patiekalų receptuose nurodomas rekomenduojamas jų eiliškumas (ką valgyti pirmadienį, o ką penktadienį). Instrukcijomis, aišku, vadovautis nebūtina – į sveikatą galite sau ant visko tarkuoti sūrio ar paskandinti troškinį kaparėliuose. Taip gal sukursite ir unikalų asmeninį skanėstą, nokautuosiantį draugus ar simpatijas (geriau šias dvi grupes nokautuokite atskirai).

thumbnail_IMG_7654

Kad viskas nebūtų taip saldu, pamėginsiu įpilti šiek tiek druskos į šį raidžių marmeladą. Turbūt yra ir daugiau žmonių Lietuvoje, kurie nemėgsta, kai jiems nurodinėja, ką šiandien valgyti, ant ko pykti, kam atleisti, ar kurį džemperį dėtis, keliaujant į mišką. Vakarienės prenumerata rizikuoja imperatyvu, užkraudama tau savaitę šokti pagal jų dūdelę. Kita vertus, jei jau pats užsisakei, tai, taip sakant, susitaikyk, kad veiksmai turi pasekmes. Kas dar? Na be svetimų pinigų skaičiavimo (kiek iš tavęs uždirba ir koks anų mikroekonominis lūžio taškas) turbūt ne kas ir lieka. Reikia suprasti, kad maisto sektorius nėra labai dėkingas verslui plėtoti (ypač akcijas gerbiančioje ir apskaitą skirtingų parduotuvių-konkurenčių čekių pagrindu vedančioje tautoje).

thumbnail_4

Tad siūlau nupurtyti dulkes nuo debetinės ar kreditinės kortelės, nueiti į šį novatoriškos vakarienės steigėjo internetinį puslapį, ir bent kartą padaryti kažką, kas jus pačius nustebintų. Aš, tarkim, vakar žaidžiau stalo futbolą. Ir ką?

Nenumiriau.

Taip pat skaitykite: Italijoje galite paragauti aukščiausios klasės maisto, kurį restorane jums paruoš kaliniai

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: