© New York Times archyvo nuotr.

Restoranas „InGalera“ jus pasitiks jaukia aplinka, maloniu aptarnaujančiu personalu bei pasakišku maistu. Tačiau išsiaiškinus, jog pavadinimas yra italų žargonas reiškiantis kalėjimą, pasidaro aišku, jog jis nėra tipinis aukščiausios klasės restoranas.

Siekdami reabilituoti įkalintuosius ir leisti palaikyti ryšį su išoriniu pasauliu, Milane esančiame Bollate kalėjime atidarytas restoranas, kuriame personalą sudaro 11 žmonių, 9 iš jų – kaliniai (5 dirba virtuvėje, 4 aptarnauja salėje) ir du prižiūrintys profesionalai – virėjas ir administratorė, kurie padeda palaikyti maisto bei aptarnavimo kokybę.

Bollate kalėjime kali apie 1100 nusikaltėlių, kurių nusikaltimai svyruoja nuo žmogžudystės iki ginkluoto apiplėšimo ar narkotikų pardavinėjimo. Nepaisant to, kai kurie iš jų savo laiką leidžia uždirbdami iki 1000 eurų per mėnesį, o restoranas „InGalera“ interneto platybėse renka puikius atsiliepimus ir turizmo tinklalapyje TripAdvisor, kuris pataria kur apsilankyti nuvykus į svečią šalį, turi netgi 4.5 iš 5 žvaigždučių. Nors idėja yra pirmoji tokia Italijoje, tačiau Jungtinėje Karalystėje, Kardifo mieste esantis restoranas „Clink“, taip pat yra paremtas kalinių įdarbinimo principu.

11

Italijos kalėjimo sistema garsėja savo genialiomis idėjomis reabilitacijos programoms, o Bollatos kalėjimo programa suteikia kaliniams galimybes įgauti realios, gyvenimiškos patirties dirbant tokiose srityse kaip maisto gamyba, patiekimas, marketingas ar reklamos rengimas. Daugelį programų finansiškai remia kompanijos esančios už kalėjimo sienų. Savanoriai praveda instruktažą teatro ir tapybos temomis, moko dailidės meno, veda pamokas kaip naudotis elektriniais įrankiais. Jie netgi turi galimybę prižiūrėti arklius kalėjimo kiemelyje. Tokie įgūdžiai padeda jiems lengviau integruotis atgal į socialinę bendruomenę po bausmės atlikimo. Taigi restoranas yra tik vienas iš paskutiniųjų Bollate kalėjimo projektų skatinančių produktyvumą.

12

InGalera“ buvo suprojektuota architektės Augusta Comi, o jos paslaugos buvo dovana šiai įstaigai. Pats restorano dizaino variklis yra funkcionalumas, tai galima įžvelgti pradedant originalią vietą primenančiais kalėjimo motyvais, baigiant ryškių spalvų protrūkiais. Architektė su įmonės Pedrali baldų dizaineriais Claudio Dondoli ir Marco Pocci sukūrė malonią bei jaukią atmosferą, kurioje svečiuojantis galima atsiriboti nuo minčių, jog iš tiesų esate kalėjimo įstaigoje. 50 svečių talpinantis restoranas yra papildytas modernia virtuve, vyno rūsiu bei vis besikeičiančiu meniu, o jo sienos yra dekoruotos žymiais teminių Holivudo kalėjimų paveikslais.

13

Nors unikalus projektas savo duris atvėrė ne taip seniai, jis jau spėjo įrodyti savo sėkmę, kuri pranoko visų lūkesčius. Restoranas yra pilnai rezervuotas pietų ir vakarienės laikui, savaitėms į priekį. Nedaugeliui žmonių idėja pietauti kalėjime atrodytų patraukli, tačiau atrodo, jog naujovė, padedanti kaliniams reabilituotis, pritraukia didžiules minias žmonių, norinčių palaikyti šią iniciatyvą. Bollate kalėjimas yra puikus pavyzdys kitoms pasaulio įkalinimo įstaigoms, kaip kaliniams galima sukurti sąlygas tobulėti bei padėti pasiekti sėkmės ne tik už grotų, bet ir po jo besitęsiančiam gyvenimui.

Taip pat skaitykite: Restoranas, kuriame jums patieks „Mažojo ponio“ mėsainį su tikra ponio mėsa

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: