© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Popiežius Pranciškus ir Kenterberio arkivyskupas Justinas Welby (Džastinas Velbis) pirmadienį pažadėjo aktyviau kovoti su šių laikų vergove ir pavadino tai “sunkiu nusikaltimu prieš žmoniją”.

“Mes abu išreiškėme pasibaisėjimą prekybos žmonėmis rykšte ir įvairiomis šių laikų vergovės formomis. Leiskite toliau atkakliai laikytis savo įsipareigojimų kovoti su naujomis pavergimo formomis”, – sakė pontifikas po susitikimo su 80-ies milijonų pasaulio anglikonų vadovu.

J.Welby, kuris su 77-erių Pranciškumi susitinka jau antrą kartą, “modernios vergovės blogį” pavadino “sunkiu nusikaltimu prieš žmoniją”.

Iš Argentinos kilęs popiežius baigdamas kalbą pirmą kartą viešai prabilo angliškai.

“Neužmirškite trijų P: maldos (prayer), taikos (peace) ir skurdo (poverty ). Turime dirbti kartu”, – sakė jis J.Welby.

Popiežius pagyrė “pastebimas bendradarbiavimo pastangas” kovoje su prekyba žmonėmis ir sakė, kad abi bažnyčios “eina išvien, atkakliai ir ryžtingai kovodamos su šiuo didžiu blogiu”.

Nuo Romos Katalikų Bažnyčios anglikonai atsiskyrė 1534 metais, kai karalius Henrikas VIII pasiskelbė naujosios Anglijos bažnyčios galva. Anglikonų Bažnyčia turi maždaug 80 mln. tikinčiųjų, o Romos Katalikų – 1,2 mlrd. pasekėjų.

Nors Pranciškaus pirmtako popiežiaus emerito Benedikto XVI santykiai su buvusiu Kenterberio arkivyskupu Rowanu Williamsu (Rovanu Viljamsu) buvo iš pažiūros geri, juos temdė Vatikano sprendimas palengvinti savo bažnyčia nusivylusių anglikonų grįžimo į katalikybę tvarką.

Vieniems 2009 metais Benedikto XVI pasirašytas potvarkis, leidžiantis priimti anglikonus ir leisti jiems išsaugoti kai kurias iš jų tikėjimo tradicijų, atrodė kaip mėginimas sutaikyti bažnyčias, kiti tai laikė viešu pažeminimu R.Williamsui.

Popiežius išreiškė viltį, kad susitikimas su J.Welby “padės toliau stiprinti mūsų draugystės ryšius ir mūsų ryžtą siekti susitaikymo ir bendruomeniškumo tarp krikščionų tikinčiųjų didžiojo tikslo”.

Pasak pontifiko, krikščionių susiskladymas yra “mažų mažiausiai skandalas”.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: