instagram.com/dukeandduchessofcambridge archyvo nuotr.

Šių metų liepos 1-ąją Velso princesei Dianai būtų sukakę 60 metų. Pasaulis niekuomet nepraleidžia progos prisiminti humaniškosios Jungtinės Karalystės karališkosios šeimos narės. Princesei Dianai atminti sūnūs Princas Haris bei Princas Viljamas jos buvusiuose namuose atidengė statulą, kuri reprezentuoja pačią Dianą, globojančią vaikus. Gerbėjai iš karto pažėrė dvejopas nuomones.

Londone, Kensingtono rūmuose liepos 1 d., ketvirtadienį buvo surengta privati ceremonija, skirta pagerbti princesę Dianą bei paminėti jos žygdarbius ir kilnumą. Visame pasaulyje buvusi princo Čarlzo žmona buvo palankiai vertinama dėl labdaringos veiklos, nuolatinių apsilankymų skriaudžiamų moterų ir benamių prieglaudose, paramos sergantiems ir badaujantiems.

Statula tiksliai atspindi Velso princesės išvaizdą: šukuoseną, siluetą, aprangos detales, veido ypatumus. Šalia Velso princesės statulos sukurtos ir vaikų statulos, kurios simbolizuoja Dianos globaliu lygmeniu vykdomą labdarą. Nepaisant visų kilusių nesklandumų Karališkojoje šeimoje, sūnūs princas Haris bei princas Viljamas gyvai susitiko atiduoti pagarbą savo velionei motinai ir Instagram paskyroje pasidalino įrašu: ,,Šią dieną, kuomet būtų Mamos 60-as gimtadienis, mes prisimename jos meilę, stiprybę ir charakterį – savybes, kurios virto galia, skleidžiančia gėrį pasauliui bei kuri padėjo nesuskaičiuojamam skaičiui gyvybių“.

Laukta nuo 2017-ųjų

Viljamas bei Haris pateikė statulos užsakymą 2017 m., kuomet buvo praėję 20 metų po princesės Dianos žūties nelaimingame eismo įvykyje. Velionės princesės Dianos garbei anksčiau sukurtos ir kitos statulos, kurios aplinkiniams jos skleidė šiurpą, tačiau būtent ši laikoma viena svarbiausių. Skulptoriui teko susidurti su ganėtinai sudėtinga užduotimi: preciziškai atkurti Velso princesės veido kontūrus, kadangi Diana buvo daugiausiai fotografuojamas žmogus visoje planetoje, todėl bet kokie menki netikslumai būtų akylai nužvelgti.

Statula kiek didesnė, Diana vaizduojama vilkinti aprangą, kuri buvo pastebėta 1993 m. Kalėdinėje atvirutėje. Būtent ši išvaizda pasirinkta ne veltui, ji atspindi paskutinį Dianos gyvenimo etapą, per kurį ji įgijo didžiulį pasitikėjimą savimi bei buvo tituluojama žmogiškumo ambasadore. Vaikų vaizdavimas skulptūroje buvo pasirinktas siekiant pagerbti Dianos pomėgį bendrauti su jaunimu ir bendradarbiavimu su nevyriausybinėmis, į jaunimo gerovę besiorientuojančiomis organizacijomis.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SAMIR HUSSEIN (@samhussein1)

Graži ar provokuojanti ir bejausmė?

Vieniems susirinkusiems princesės Dianos gerbėjams statula atrodė tokia pat graži ir elegantiška, kokia ir buvo pati Diana bei sukėlė emocinį susijaudinimą. Žmonės, išvydę naująjį meno kūrinį, atskleidė, jog mielai norėtų su ja pasikalbėti ir praleisti popietę, gyvai pažinti jos bendravimą ir tiki, jog ji sutiktų papietauti su visais. Daugelio nuomone, princesė Diana buvo karališkosios šeimos ikona bei jos išvaizda kartu su labdaringa veikla verti kur kas daugiau nei įrašo Instagram‘e. Tačiau The Guardian naujienų portale kritikai interpretavo, jog statula tiesiog primena pykinimą provokuojantį estetišką bjaurumą, bedvasį ir tuščią gabaritą.

Publicistė Rachel Campbell-Johnston The Times portale rašo, jog skulptūra sukuria Mergelės Marijos iliuziją, kadangi Diana pavaizduota ištiesusi rankas ir uždėjusi jas ant dviejų vaikų pečių, o trečiasis stovi už Dianos nugaros. Kai kur šis įspūdis vadinamas ‘‘Moderniąja Marija“. Taip pat, anot kritikų, būtent ši asociacija begėdiškai iškreipia Velso princesės garbinimą. Kai kuriems nepatiko ir pasirinkta apranga, mano, jog Dianos vaizdavimas nejaukus, laikysena neišraiškinga, atkurti veido bruožai primena vyriškus bruožus.

Pasak britų meno eksperto ir kritiko Johnathan Jones, princesė Diana nusipelno būti pagerbta, tačiau neverta jos paversti į bejausmę koloną, apsuptą anoniminių vaikų. Atsirado ir tokių, kurie teigia, jog statula itin provokuojanti, verčianti aplinkinius geisti nuogo princesės Dianos kūno. Daugumos įsitikinimu, princesė Diana verta kur kas geresnio ir profesionalesnio jos portreto išdailinimo.

Taip pat skaitykite: Princas Harry gali netekti „didenybės“ titulo

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: