Scarlett Johansson "Hail, Caesar!" kadras

Scarlett Johansson 2019 m. uždirbo 56 mln. JAV dol., ir tapo daugiausiai uždirbančia aktore pasaulyje bei du kartus buvo nominuota „Oskaro“ apdovanojimui. Ne taip ir seniai daugybė žmonių manė, kad ji tiesiog patraukli blondinė, kuri nepasižymėjo ypatingu talentu aktorystei. Ji turėjo įdėti begalę pastangų, kad atsikratytų tokio įvaizdžio ir pakeistų visuomenės požiūrį apie ją.

Į tokias fantastiškas šlovės viršūnes Scarlett Johansson (g. 1984) ryžtingai žengia daugiau nei du dešimtmečius. Pirmąjį vaidmenį Brodvėjaus spektaklyje „Sofistika” (Sophistry) ji suvaidino būdama vos aštuonerių. Dar po dviejų metų ji jau pasirodo kino filmu epizoduose šalia Bruce’o Williso  ir Seano Connery.

Nusprendėme susipažinti Scarlett istorija iš arčiau ir pažiūrėti, kaip per visą tą laiką pasikeitė jos įvaizdis ekrane.

1992–1998: Karjeros pradžia ir duetai su įžymiais aktoriais

Scarlett Johansson gimė itin kūrybingoje šeimoje – jos tėvas architektas, o jos senelis meno ekspertas ir scenarijų rašytojas. Taigi, visai nenuostabu, kad Scarlett vaidinti pradėjo sulaukus vos 8 m., pirmąjį didelį vaidmenį gavo 11 m., o tarptautinį apdovanojimą laimėjo ir tapo įžymia 19 m.

Pirmą kartą ekrane Scarlett pasirodė atlikdama mažą vaidmenį paprastame televizijos seriale. Praėjus 3 m., ši vienuolikmetė su Šonu Koneriu vaidino trileryje „Įtikinamas motyvas“ (Just Cause, 1995). Praėjus dar 3 m., Scarlett karjeroje įvyko netikėtas proveržis – ji gavo pagrindinį vaidmenį filme „Arklių užkalbėtojas“ (The Horse Whisperer, 1998) ir tapo įžymia tarp kritikų ir žurnalistų. Su jaunąja aktore dirbęs Robertas Redfordas sakė, kad ji „iš trylikametės staiga tapo trisdešimties.“ Ir šis vaidmuo jai atidarė duris į rimtų filmų pasaulį.

Ši jautri melodrama sukurta pagal žinomą Nicholaso Evanso romaną. Knyga tapo tikra sensacija anksčiau nei pasirodė knygynų lentynose. Britų rašytojas Nicholas Evansas pats buvo maloniai nustebintas, kai Frankfurto knygų mugėje dar nebaigtos jo knygos prezentacija susilaukė ypatingo skaitytojų dėmesio. Leidyklos „Delacorte Press“ vadovai, pajutę nemažą pelną, romaną netrukus išleido iš karto 600 tūkstančių egzempliorių tiražu.

Ir romano, ir filmo veiksmo užuomazga tampa tragiškas atsitikimas. Kartą jodinėjančią paauglę Greisę (Scarlett Johansson) kliudė sunkvežimis. Mergaitė ir jos numylėtinis Piligrimas liko gyvi, bet Greisė neteko kojos, o žirgas buvo sužalotas. Mergaitės motina, matydama dukros ir jos geriausio draugo kančias, ryžtasi pradėti Greisės sukrėtimų gydymą nuo psichologinės pagalbos Piligrimui. Ji susiranda Tomą Bukerį, mokantį gydyti žirgų trauminį stresą, ir kartu su dukra bei Piligrimu atvyksta į rančą Montanoje.

2003–2008: Pasaulyje žinoma, kaip žavinga blondinė

2003 m. aktorė gavo dar vieną didelį vaidmenį. Sofijos Coppola filme „Pasiklydę vertime“ (Lost in Translation, 2003) apie du pasimetusius užsieniečius, kurie susitinka Tokijuje, vaidinusi 19-metė Scarlett pelnė du „Geriausios aktorės“ apdovanojimus. Filmas pateko į įvairius geriausių filmų sąrašus.

Bobas ir Šarlotė vis atsitiktinai susitinka viešbučio lifte, bare, foje, koridoriuose. Nepaisydami solidaus amžių skirtumo, jie stengiasi pamiršti asmenines problemas, pradeda bendrauti, aptarinėti pačius įvairiausius dalykus, tokius, kaip meilė, laimė ar gyvenimo prasmė. Dviems vienišiems, be ne laisviems žmonėms, ši platoniška draugystė, ilgi pokalbiai vakarais, karaoke, vaikštinėjimas po nepažįstamą didžiulį miestą, kuriame beveik niekas nekalba angliškai, padeda pabėgti nuo gyvenimo beprasmybės jausmo. Dvi šiame gyvenime pasiklydusios ir pasimetusios sielos suranda viena kitą. Bet jie abu Tokijuje apsistoję tik trumpam.

“Pasiklydę vertime” – režisierės Sofios Coppolos šedevras, vienas iš geriausių, įsimintiniausių ir romantiškiausių 2003 m. filmų, pelnytai apdovanotas 3-jomis “Auksinio gaublio” premijomis ir gavęs „Oskaro“ statulėlę už geriausią scenarijų. Tai komiški epizodai iš japoniškų – amerikietiškų papročių, tradicijų ir įpročių radikalių skirtumų, jaudinančios romantiškos scenos, puiki muzika, scenarijuje nenumatytos improvizacijos ir žodžiais neaprašoma aktorių vaidyba.

„Joje yra kažkas gilaus. Ji tave priverčia jaustis taip, lyg būtų apkeliavusi visą pasaulį.“ – Sofija Coppola

Tais pačiai metais, pasaulį išvydo istorinė drama „Mergina su perlo auskaru“ (Girl with a Pearl Earring, 2003), kurioje aktorė įkūnijo olandų menininko mūzą ir atskleidė įvairias emocijas, beveik be jokių žodžių.

Olandų tapytojo Johaneso Vermerio (1632−1675) kūryba nėra taip plačiai žinoma, tačiau vienas jo paveikslas „Mergina su perlo auskaru“ (kitaip dar vadinamas „Mergina su turbanu“) priklauso nekvestionuojamiems tapybos šedevrams, o šiame portrete pavaizduota XVII a. jauna mergina jau seniai vadinama „Šiaurės Mona Liza“.

Netrukus po to, Scarlett tapo tikrų tikriausia režisieriaus Vudžio Aleno mūza. Jis ją pakvietė filmuotis trijuose savo filmuose. Po pirmojo darbo su juo filme „Lemiamas taškas“ (Match Point, 2005), ji tapo žavingiausia moterimi pasaulyje. Vėliau ji vaidino kriminalinėje komedijoje „Sensacija“ (Scoop, 2006) ir tikrai gerame filme „Viki, Kristina, Barselona“ (Vicky Cristina Barcelona, 2008). Suvaidinusi šiuose filmuose susikūrė fatališkos moters įvaizdį.

Įdomus faktas – nepaisant šio įvaizdžio, savo 20-ąjį gimtadienį ji šventė Disneilende. Ji taip pat pasidalijo prisiminimu, kuomet ji negalėjo atitraukti akių nuo stendo su jos nuotrauka, kurioje fotografai bandė išryškinti jos kūno linkius.

Maždaug tuo pačiu metu, Scarlett pradėjo muzikinę karjerą, išleido savo pirmąjį albumą ir išbandė savo režisierės amplua, sukurdama trumpametražį filmą „Vagabond bateliai“ (These Vagabond Shoes, 2009), kuris tarsi buvo dedikuotas Niujorkui kaip meilės laiškas.

Po to kai suvaidino Brajano De Palma filme „Juodoji Orchidėja“ (The Black Dahlia, 2006) ir Kristoferio Nolano filme „Prestižas“ (The Prestige, 2006), Scarlett pavargo nuo vilioklės įvaizdžio. Anot Scarlett, ji norėjo įkūnyti nepatrauklią moterį. Beje, vieną kartą, aktorė vaidmens negavo dėl savo patrauklios išvaizdos. Ji norėjo vaidinti filme „Mergina su drakono tatuiruote“ (The Girl with the Dragon Tattoo, 2011), bet dėl savo išvaizdos vaidmens negavo.

„Šįvakar pamatėme tikrai nuostabių žmonių. Scarlett Johansson pasirodė puikiai. Aš jums sakau, buvo nuostabi perklausa. Tačiau su Scarlett reikalas tas, kad negali laukti kol ji nusirengs.“ – Deividas Finčeris

2010–2013: Keršytoja ir jos bandymai nepriklausomuose filmuose

Nepaisant įvairių darbų su įžymiais režisieriais, tikrai „brangia“ ji tapo po to, kai nusifilmavo „Marvel Universe“ filme. 2010 m. dar buvo neįmanoma įsivaizduoti, kokia fenomenaliai sėkminga ši frančizė taps. Atlikti vaidmenį šiuose filmuose buvo rizikinga, nes jei jiems nebūtų pasisekę, tai galėtų kainuoti karjerą. Tačiau viskas pavyko – superherojė Nataša Ramanoff ir jos kolegos jau 10 metų yra pop kultūros dalimi!

Tuo pačiu metu, Scarlett pradėjo eksperimentuoti su nepriklausomais filmais ir neįprastais vaidmenimis. Pavyzdžiui, ji vaidino nepriklausomam siaubo filme „Po oda“ (Under the Skin, 2013), kuriame įkūnijo bejausmį ateivį. Filmo kūrėjai pakeitė aktorės įvaizdį ir netgi panaudojo slaptą kamerą, kuri filmuodavo kaip ji vaikšto. Eksperimentas pavyko – Škotijoje, kur vyko filmavimai, niekas jos neatpažino.

Neįprastų vaidmenų įvairovę dar papildė vaidmuo filme „Don Žuanas“ (Don Jon, 2013), kuriame Džozefas Gordonas-Levitas debiutavo kaip režisierius. Ji suvaidino neįtikėtinai stereotipišką merginą. O filme „Ji“ (Her, 2013), jai atiteko pagrindinis vaidmuo, tačiau ekrane taip niekada ir nepasirodė – ji įgarsino operacinę sistemą, kurią įsimylėjo Choakino Fenikso personažas.

Tačiau nepaisant įvairių vaidmenų, Scarlett darbai buvo dažnai vertinami pagal jos išvaizdą. Taigi, kai jos „Keršytojų“ kolegų vis klausinėjo apie jų personažų virsmą, jos nuolatos klausinėjo apie dietas ir ar patogu po superherojės kostiumu dėvėti apatinius.

2019: Tiesiog geriausia dešimtmečio aktorė

2019-ieji aktorei buvo geriausi karjeros metai kol kas. Paskutinioji „Keršytojų“ (The Avengers, 2012) dalis, kurioje jos personažas pasiaukojo dėl pasaulio išlikimo, aktorei uždirbo 35 mln. JAV dol.

Ji taip pat vaidino dramoje „Santuokos istorija“ (Marriage Story, 2019), kurioje ji ir Adamas Draiveris nuostabiai pasirodė kaip pora, kurios santuoka griūna. Šis vaidmuo jai pelnė pirmąją „Oskarų“ nominaciją.

Noah Baumbacho drama apie vedusią porą bandančią išsiskirti būnant skirtingose šalies pusėse. Dėl puikių Scarlett Johansson, vaidinančios Nicolę Barber ir Adamo Driverio pasirodymų šis tiesmukiškas ir sukrečiantis filmas tam tikrais momentais atrodo net per daug realus.

Po galybės pragaištingų santuokinių mediacijų, nuostabusis Niujorko teatro direktorius Charlie‘is ir išskirtinė Los Andželo kino aktorė Nicolė, galiausiai nusprendžia skirtis ir nutraukti dešimtmetį trukusią santuoką. Dėl savo aštuonmečio sūnaus Henrio pora stengiasi išspręsti viską taikiai ir civilizuotai, tačiau skyrybos yra sudėtingas ir netgi žiaurus dalykas. Kandūs kaltinimai ir pasipiktinimas apkartina draugiškomis turėjusias būti skyrybas. O kai įsikiša gudrūs ir absurdiškai daug kainuojantys teisininkai, reikalai visai susijaukia ir iškyla klausimas, kodėl meilė tokia skaudi ir žiauri?

Tačiau tai dar ne viskas. 2019 m. Scarlett atliko pasipriešinimo judėjimo narės, kuri savo namuose paslėpė pabėgėlę mergaitę, vaidmenį filme „Zuikis Džodžo“ (Jojo Rabbit, 2019). Tai jai uždirbo dar vieną „Oskarų“ nominaciją. Ji tapo 12-ąja aktore, kuri per vienerius metus buvo nominuota du kartus.

„Man visada buvo įdomūs tie žmonės, kurie verčia kitus spėlioti, tačiau ir tuos, kurie nustebina patys save ir dirba taip, kad jiems patiems būtų įdomu. Scarlett labai rūpinasi ir domisi žmonėmis bei turi labai aštrų humoro jausmą, o tai yra tos savybės, kurias ji atskleidė Rouzės vaidmenyje, filme „Zuikis Džodžo“. Labai norėčiau ją išvysti vaidinant dar daugiau sumanių komedijų, ne nepaviršutiniškų, o tokių, kuriose slypi intelektualumas.“ -Taika Waititi

Scarlett išlieka viena geriausių 2010-ųjų ir geriausiai apmokamų aktorių pasaulyje. Šių metų pavasarį ji pasirodys filme „Juodoji našlė“ (Black Widow, 2021), kuris yra jos istorijos priešistorė. Ji ne tik atlieka pagrindinį vaidmenį, bet ir yra šio filmo prodiuserė.

Tikrai laukiame šio filmo premjeros ir tokie esame ne vieni.

Dar keletas įdomių faktų apie Scarlett Johansson

  • Scarlett Johansson „Oskaro“ nominacijų susilaukė ne tik už vaidybą. 2013 m. ji sudainavo dainą „Before My Time“, kuri buvo nominuota „Geriausio dainos“ kategorijoje.

  • Yra dar viena įdomi istorija. Katy Perry kartą sakė, kad parašyti dainą „I Kissed a Girl“ įkvėpė Scarlett nuotrauka, kurią pamatė visai netikėtai.

  • Aktorė turi spragėsių parduotuvę Paryžiuje. Kai ją atidarė, ji susilaukė didelio susidomėjimo. Beje, atidarymo dieną, ji pati dirbo už prekystalio ir pardavinėjo skirtingų skonių spragėsius: šalavijo, parmezano ir braškių su kremu.

  • Labdara ir socialinės veiklos yra svarbi Scarlett gyvenimo dalis. Ji paaukojo milijonus dolerių vaikų ligoninėms: ji remia vėžio labdaros fondus, bado ir nelaimių valdybą ir taip pat sukūrė judėjimą, kurio pagrindinė idėja yra apsaugoti moteris nuo diskriminacijos.

  • 2015 m., praėjus 5 mėnesiams po jos dukters gimimo, Scarlett sudalyvavo „Oskarų“ apdovanojimuose ir su savimi atsinešė pientraukį. „Turėjau atsinešti pientraukį, nes žindžiau, o kiekvienas pieno mililitras yra tarsi skystas auksas,“ sakė ji. Tačiau jos vyras netyčia paėmė krepšį su visais daiktais ir jie išsiskyrė trims valandoms.

  • Ir, žinoma, Scarlett dievina gyvūnus – ji turi du šunis, kurių vardai Maggie ir Pancake.

Taip pat skaitykite: Danielis Brühlas: Vokietijos kino kometa įsiveržusi į Holivudo pasaulį

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: