Patrickas Hardisonas

Eidami gatve turbūt net nesusimąstome kas slepiasi už kiekvieno pakeleivio veido, kokią istoriją jis ar ji turi. Turbūt lygiai tokioje pačioje padėtyje neatkreiptume išskirtinio dėmesio ir į Patricką Hardisoną. Tačiau būtent šio vyro veidas slepia itin skaudžią istoriją ir kovą norint susigražinti įprastą gyvenimą.

2001-siais dirbdamas ugniagesiu, P. Hardisonas patyrė stiprų nudegimą, kuris visiškai deformavo jo veidą. Vyras buvo neatpažįstamai pasikeitęs. Aukodamasis ir gelbėdamas kitų gyvybes, po nelaimės Patrick nebegalėjo gyventi pilnavertiško gyvenimo: žmonių žvilgsniai, išsigandę vaikų aikčiojimai, pasibaisėjimo ir užuojautos kupini nepažįstamųjų veidai, visa tai tapo nepakeliama kasdienybe. Tačiau visa tai pasikeitė 2015 metų, rugpjūčio mėnesį, kai vyrui buvo atlikta didžiausia veido persodinimo operacija. Kaip teigia BBC, JAV gydytojai tokios įtemptos ir sunkios veido operacijos dar neturėjo, o viltis, kad viskas praeis sėkmingai,  paciento organizmas neatmes donoro veido ir nekils mirtinų komplikacijų buvo 50 procentų.

Dabar, praėjus tik metams po atliktos operacijos, 42 metų Misisipės gyventojas gali džiaugtis normalia ir įprasta kasdienybe: „Manau, visi norite sužinoti, kaip šiuo metu aš jaučiuosi ir kaip sekasi mano gyjimas. Na, galiu pasakyti tik tiek, jog aš sveikstu labai sparčiai ir esu nepaprastai laimingas, gavęs antrą šansą. Aš vėl galiu jaustis savimi.“ Šio vyro neįtikėtina istorija tapo tikru įkvėpimu ir vilties simboliu žmonėms, susidūrusiems su panašiais nudegimais ar kitokiomis veido problemomis.

Ugniagesys

Tą lemtingą dieną, P. Hardisonas malšino liepsnas degančiame name ir bandė išgelbėti jame įstrigusią moterį. Netikėtai, vyrui bebūnant namo viduje, įgriuvo stogas. Nuo nepakeliamo karščio užsidegė jo veidą dengusi ugniagesio kaukė, kai tuo tarpu jis buvo visiškai įkalintas degančio namo kambaryje. Vienintelė išeitis buvo išokti pro langą, taip vyras ir pasielgė. Tačiau žala jau buvo padaryta ir Patrickas siaubingai apdegė veidą, galvos odą, kaklą, viršutinę krūtinės dalį. Vyras neteko akių vokų, ausų, lūpų, didžiosios dalies nosies, plaukų ir antakių. Kelis metus po įvykusios nelaimės, jis negalėjo atlikti daugelio kasdieninių ir paprastam žmogui įprastų dalykų: nesugebėjo lengvai kvėpuoti, valgyti, girdėti, vyras negalėdavo užmerkti akių, tai paskatino spartų regos pablogėjimą, miego sutrikimus. P. Hardisonas tapo priklausomas nuo aplinkinių ir nuo krūvos nesibaigiančių vaistų bei medicininės įrangos.

Jis daugiau nei metus laukė tinkamo donoro, konsultavosi su gydytojais, kad vos atsiradus tinkamam momentui būtų pasiruošęs tiek fiziškai, tiek morališkai. Donoras turėjo atitikti visą eilę kriterijų: tokia pati kraujo grupė, panašaus atspalvio odos, plaukų spalva, sveikas kūnas, oda ir dar daugelis kitų. Antrą veidą nelaimėliui „dovanojo“ 26 metų vyras, David Rodebaugh, kuris patyrė mirtinų sužalojimų avarijos metu. Operaciją atliko dvi gydytojų komandos, viena operacijai ruošė donorą, kita – pacientą. Vien pasiruošimas užtruko metus, o pati operacija 26 valandas. Tačiau, kaip teigė pats gydytojas: „Kol kas niekam nebuvo persodintas toks didelis veido odos plotas. Rizika buvo milžiniška, tačiau Patrick sveiksta puikiai. Jis vėl gali mirksėti, turi ausis, plaukus ir pagaliau gražų veidą.“

Patrick Hardison 2

Iki šios dienos tai yra bene pirmoji tokio masto veido transplantacija. Medikams pavyko persodinti ne tik pačią odą, tačiau ir atkurti kai kuriuos veido refleksus, persodinti plaukus bei antakius. Žinoma, dar laukia ilgas kelias ir daugelis korekcinių plastinių operacijų, tačiau vyras nepraranda vilties, jog vieną dieną jis jausis visiškai sveikas ir sugebės pamiršti tą nelemtą įvykį. Po operacijos Patrickas pareiškė padėką donorui, jo tėvams ir žinoma, gydytojams: „Jie man davė ne tik veidą. Jie man suteikė antrą progą naujam gyvenimui.“

Taip pat skaitykite: „Nėščias“ berniukas, gimęs su organais išorėje, gavo šansą išgyventi

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: