Kino filmo "Troja" kadras

Nors dažniau yra kalbama apie gerą jo išvaizdą ir spalvingą gyvenimo būdą, nereikėtų pamiršti, kad Bradas Pitas yra ir puikus aktorius, suvaidinęs vienuose geriausių filmų per pastaruosius 25 metus.

57-ejų aktorius yra vienas žinomiausių ir galingiausių pramogų pasaulio žmonių, tačiau dėl nuolat viešinamo asmeninio gyvenimo, dažnai nesulaukia įvertinimo, kurio nusipelnė. Šalia „gražuoliuko“ vaidmenų jis taip pat įkūnijo ir drąsius, sudėtingus, turinčius nemažai trūkumų veikėjus, daugelyje intriguojančių filmų, kurie įrodo, jog jis yra vienas geriausių savo kartos aktorių. Prieš pradedant skaičiuoti 10 geriausių Brado Pito vaidmenų, norėtume paminėti kelis, tikrai vertus dėmesio filmus, nepatekusius į mūsų TOP‘ą: „Keista Bendžamino Batono istorija“ (The Curious Case of Benjamin Button), „Negarbingi šunsnukiai“ (Inglorious Basterds) bei „Vagišiai“ (Snatch).

Achilas „Troja“ (Troy) (2004)

Istorinė drama, režisuota Volfgando Petersono. Trojos karas vyko 10 metų ir padarė didelę įtaką antikinei kultūrai. Homero „Iliadoje“ aprašomi įvykiai trunka tik 51 dieną, kai achajai (graikai) apgulė Trojos miestą. Šie įvykiai yra pusiau istorija ir pusiau mitas, o šio kūrinio įkvėptas filmas nerodo vietų apie dievus bei nimfas ir pateikia karą, kaip veiksmo filmą, dalinai paremtą šia istorija.

Bradas Pitas filme vaidino Achilą – išskirtinį graikų karį. Dėl šio vaidmens aktoriui teko intensyviai treniruotis, todėl ypač merginoms bus į ką pažiūrėti ne tik kovų, bet ir erotinėse scenose. Pitas už šį vaidmenį buvo nominuotas keliems skirtingiems apdovanojimams.

Burn After Reading

Čadas Falhaimeris „Perskaityk ir sudegink“ (Burn After Reading) (2008)

Diskas, kuriame patalpinti CŽV agento duomenys, patenka į dviejų suktų sporto salės darbuotojų rankas, kurie planuoja diską parduoti. Bradas Pitas vaidina Čadą Feldhaimerį – asmeninį trenerį sporto klube. Jis aptinka diską su Osborno Kokso finansų duomenimis. Čadas diską perduoda Rusijos ambasadai ir galiausiai yra nužudomas. Bradas Pitas už šį vaidmenį gavo Britų kino ir televizijos meno akademijos apdovanojimą už geriausią antraeilį vaidmenį.

Mr. And Mrs. Smith

Džonas Smitas „Ponas ir ponia Smitai“ (Mr. And Mrs. Smith) (2005)

Veiksmo komedija režisuota Dago Limano. Andželina Džoli ir Bradas Pitas vaidina iš pirmo žvilgsnio, paprastą porą, bet išaiškėja, jog jie yra agentai, pasamdyti nužudyti vienas kitą. Kritikai filmą vertina, kaip lengvą komediją, kuriai labiausiai pagelbėjo puiki aktorių vaidyba ir jaučiamas jų tarpusavio ryšys. Filme suvaidinę porą, Bradas ir Andželina vėliau tapo pora tikrame gyvenime.

Once Upon a Time in Hollywood, 2019 1

Klifas Butas „Vieną kartą Holivude” (2019)

Režisierius Quentinas Tarantino moka ilgai ir išradingai intriguoti. Dar 2017 metais liepą The Hollywood Reporter informavo, kad Quentinas Tarantino baigė rašyti scenarijų filmui, kurio viena iš siužetinių linijų pasakos apie režisieriaus Romano Polanskio žmonos aktorės Sharon Tate nužudymą 1969-aisiais, kurį įvykdė keturi Charles‘o Mansono gaujos pasekėjai. Istorija gavosi reto įdomumo. Bradas Pittas čia vaidina serialų bei antrarūšių vesternų aktoriaus Riko Daltono dublerį kaskadininką Klifą Butą. Dėka šio hiper šaunaus personažo  labai nepasisekė legendiniam kung fu filmų „mušeikai“ Bruce‘ui Lee: nors jį vaidinantis Mike‘as Moh į prototipą labai panašus, bet jis greičiau atrodo kaip karikatūriškas personažas – iš jo ir Brado Pitto parodijinės dvikovos scenos neįmanoma suprasti, kodėl dar ir dabar „drakonas“ Bruce‘as yra laikomas veiksmo filmų legenda.

12 Monkeys

Džefris Goinsas “Dvylika beždžionių“ (12 Monkeys) (1995)

Dabar 2035-ieji, kraupus virusas nužudė 99 procentus Žemės populiacijos. Išgyvenusieji išsiunčia Džeimsą Koulą (Briusas Vilisas) į praeitį tam, kad jis užkirstų kelią šiam virusui, jam dar neprasidėjus. Tai nebūtų geras filmas, jei čia neįsiveltų klaida – jis yra nusiunčiamas šešiais metais per anksti. Džeimsas atsiduria psichiatrijos ligoninėje, kur susitinka Džefrį Goinsą (Pitas). Tai vienas iš pirmųjų filmų, kartu su šiek tiek anksčiau pasirodžiusiu „Septyni“ (Seven), įrodžiusių, kad Bradas Pitas nėra tik gražus veidelis, gerai atsirenkantis filmus, bet ir talentingas aktorius. Už šią rolę jam buvo įteiktas Auksinis gaublys už geriausią antraeilį vaidmenį.

Meet Joe Black

Džo Blekas „Džo Bleko viešnagė“ (Meet Joe Black) (1998)

Martino Bresto režisuota juosta, kurioje Bradas Pitas vaidina pačią mirtį. Įgavusi žmogaus pavidalą ir pasivadinusi Džo Bleku, mirtis ateina į pasaulį tam, kad sužinotų kas yra gyvenimas. Viskas klostosi gerai, kol mirtis įsimyli. Tai įkvepianti meilės istorija, susilaukusi labai skirtingų kritikų vertinimų – buvo nominuota keliems apdovanojimams už geriausią vaidybą bei muziką, bet taip pat buvo įvertinta ir kaip blogiausias metų filmas. Kitą vertus, čia kalbame apie geriausius pasirodymus, ne filmus, o aktorių vaidyba šioje juostoje sužavėjo kone visus. Čia Bradas Pitas įgavo neįprastą pavidalą, kuris jam leido atskleisti dar vieną savo, kaip aktoriaus pusę.

Interview with Vampire: Vampire Chronicles

Luisas „Interviu su vampyru“ (Interview with Vampire: Vampire Chronicles) (1994)

Siaubo drama, paremta Anos Rais romanu ir režisuota Neilo Džordano. Knyga ir filmas buvo vieni pirmųjų, parodžiusių vampyrus, turinčius sielą. Esamuoju laiku reporteris klausosi vampyro pasakojimo apie savo 200 metų trunkantį gyvenimą. 1791 matais Luisui (Pitas) įkanda jo draugas Lestatas (Tomas Kruzas) ir paverčia jį vampyru. Nepaisant savo pasirinkimo, Luisas atsisako žudyti žmones, tačiau norėdamas gyventi, jis turi išmokti vampyriško gyvenimo būdo. Filmas buvo dukart nominuotas Oskarui ir Auksiniam gaubliui, o Pitui tai buvo stipri įžanga į didįjį kiną.

Legends of the Fall

Tristanas „Rudens legendos“ (Legends of the Fall) (1994)

Edvardo Zviko režisuota drama apie tris brolius – Tristaną, Alfredą, Samuelį bei jų tėvą, kurie gyvena atokiose Montanos kalvų papėdėse. Juos visus sieja meilė šeimai, iki tos akimirkos, kuomet visi trys broliai įsimyli tą pačią moterį, įkūnijamą Džiulijos Ormond. Viskas komplikuojasi, kuomet konkurencija tarp vyrų virsta neapykanta. Juosta uždirbo 160 milijonų dolerių ir padėjo įtvirtinti Bradą Pitą kino industrijoje, kaip pagrindinių rolių aktorių. Už šį vaidmenį Pitas buvo nominuotas Auksiniam gaubliui, kaip geriausias aktorius, dramos kategorijoje.

Se7ven

Deividas Milas „Septyni“ (Se7en) (1995)

Itin niūrus, Deivido Finčerio režisuotas kriminalinis trileris. Iš pirmo žvilgsnio tai tipinis filmas, apie policininkų duetą, kovojantį prieš įvairius blogiukus, bet ši juosta pasižymi tikra sielvarto, įtūžio ir supuvusios moralės duobe, iš kurios iki pat pabaigos veikėjai niekaip negali išlipti. Vaidindamas šalia tokių aktorių, kaip Morganas Frimanas ir Kevinas Speisis, bei dirbdamas su tokiu puikiu scenarijumi bei režisūra, Pitas galėjo tiesiog pasirodyti ir pasiimti savo čekį. Tačiau čia jis puikiai išnaudojo savo jauną išvaizdą ir nuolat kylantį savo veikėjo siaubą bei sumišimą, kaip žiaurios tyrumo ir užuojautos netekties, patirtos visų filmo veikėjų, vaizdinę analogiją. Filmas susilaukė kelių skirtingų nominacijų, bei laimėjo geriausio filmo apdovanojimą MTV kino apdovanojimuose.

Fight Club (1999) Edward Norton and Brad Pitt (Screengrab)

Taileris „Kovos klubas“ (Fight Club) (1999)

Besibaigiant dešimtmečiui Bradas Pitas pasirodė keliose juostose, kurios jo atžvilgiu nebuvo vertinamos itin palankiai („Septyni metai Tibete“ (Seven Years in Tibet), „Velnio sėkla“ (The Devil‘s Own), tačiau tuomet, kai gerbėjai buvo jau pasirengę jį nurašyti, kaip brangų šukuosenų modelį, jis švelniai tariant atsitiesė su „Kovos klubu“. Po ketverių metų Pitas vėl dirba su „Septyni“ režisieriumi Deividu Finčeriu, amerikiečių rašytojo Čako Palahniuko romanu paremtoje juostoje.

Džekas (Edvardas Nortonas) yra nelaimingas žmogus, bet jo gyvenimas pasikeičia, kuomet jis sutinka Tailerį (Bradas Pitas) – linksmą ir nerūpestingą muilo pardavėją, kuris paprašo jam trenkti į galvą. Džekas neatsisako, o tuomet prasideda vyrų muštynės. Netrukus draugai įkuria klubą, kuriame muštynių niekas nevaržo, taigi gražus Pito veidelis čia yra neblogai sudarkomas. Dėl vaizduojamo žiaurumo ir moralinių dviprasmybių, filmą kritikai priėmė prieštaringai, tačiau šiandien jis yra laikomas kultine klasika.

Taip pat skaitykite: TOP 10 geriausių XXI amžiaus aktorių vyrų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: