© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Keturis puodelius espreso kavos atitinkantis per dieną suvartojamo kofeino kiekis yra žalingas sveikatai, ypač nepilnamečiams ir besilaukiančioms moterims, trečiadienį paskelbė Europos Sąjungos maisto saugumo agentūra EFSA.

“Tai pirmasis atvejis, kai visuose mitybos šaltiniuose esančio kofeino keliamas pavojus buvo įvertintas ES mastu”, – sakoma agentūros pranešime, kuriame pateikiama rekomendacija, kad suaugusieji per dieną turėtų suvartoti ne daugiau negu 400 mg kofeino.

Rekomenduojamas didžiausias kofeino kiekis buvo nustatytas Europos Komisijos prašymu, siekiant nustatyti Europos masto atskaitos vertę šios medžiagos suvartojimui.

“Iki 400 mg per dieną kofeino suvartojimas iš visų šaltinių nesukelia pavojaus sveikiems suaugusiesiems … išskyrus nėščias moteris”, – rašoma 120 puslapių EFSA ataskaitoje.

Besilaukiančios moterys turėtų stengtis per dieną suvartoti perpus mažiau kofeino, o vaikams rekomenduojamas didžiausias saugus kiekis – 3 mg kofeino kilogramui kūno masės, pridūrė agentūra.

Ataskaitoje dėmesys sutelktas ne vien į espreso ir latės, bet ir į energetinių gėrimų, tokių kaip “Red Bull”, itin populiarių tarp jaunimo, vartojimą.

“Pagrindinė šios ataskaitos žinia – kad vartotojai turi atsižvelgti vartojantys kofeiną, esantį ir kituose šaltiniuose, o ne vien kavoje”, – vienas ES atstovas sakė naujienų agentūrai AFP.

“Ši grėsmė sveikatai nėra labai didelė, bet ji egzistuoja”, – pridūrė jis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: