Alanas Tudykas ir jo vaidmenys

Tikriausiai esate matę Alaną Tudyką įkūnijant bent vieno jūsų mėgstamo herojaus pagalbininką. Tai gali būti 2001 metų filmas „Riterio žvaigždė“, kuriame jis vaidina ištikimą riteriu norinčio tapti valstiečio dvarininką. O gal 2004 metų filmas „Kvadratas“, kuriame užsimovęs akies raištį palaiko Vincą Vaughną bei Beną Stilerį, kaip Piratas Styvas, o galbūt tai įsimintina scena iš „Transformerių“, kurioje jis itin svarbaus tardymo metu ima ir nuslopina visų įtampą. Bet kokiu atveju, šis aktorius kiekvienos filmo žvaigždės didžiam nuotykiui prideda malonaus komiškumo, o kartais ir komiško absurdiškumo.

Alanas Tudykas gimė El Paso mieste Teksase, tačiau užaugo Plano mieste. Meilė vaidybai atsirado nuo mažų dienų. Iš pradžių jis mokyklos pasirodymuose atliko mažus vaidmenis ir padėjo su pasiruošimo darbais bei džiaugėsi gavęs progą stebėti rimtesnių mokyklos pasirodymų repeticijas. Trumpai išbandė ir „stand-up“ komiko karjerą, kuri baigėsi dėl piktos publikos grasinimų jaunuolį nužudyti. Baigęs vidurinę Tudykas nusprendė rimčiau kibti į aktorystės mokslus ir įstojo į „Lon Morris“ koledžą rytų Teksase. Pasak aktoriaus, koledžo dramos programa buvo gan nebloga, bet labiau koncentruota į techninę pusę, todėl neradęs to, ko ieškojo jis metė mokslus ir sugrįžo į gimtinę, kur keletą metų dirbo barmenu. Tačiau noras tapti rimtu aktoriumi niekur nedingo ir Tudykas po ilgų tinkamos mokyklos paieškų nusprendė išmėginti savo laimę vienoje geriausių dramos mokyklų – Džulijarde.

Tudykas labai didžiavosi tuo, jog pateko į Džulijardą, tačiau ten mokslų irgi nebaigė. 1995 metais jį pasamdė dirbti „Bunny bunny“ pjesėje, kurioje, neskaitant dviejų pagrindinių veikėjų, Tudykas įkūnijo visus kitus pjesės veikėjus, o jo vardas pabaigos titruose buvo paminėtas daugiau nei dvidešimt kartų. Šis papildomas dėmesys padėjo aktoriui patekti į Holivudo akiratį ir pelnė pirmą perklausą 1998 metų Robino Viljamso dramos komedijos „Lopas Adamsas“ vaidmeniui.

Tuo metu dramos komedijos žanras buvo itin populiarus, todėl Tudykas suvaidino dar kelis nedidelius vaidmenis, tokius kaip reabilitacijos pacientas filme „28 dienos“, kuriame taip pat vaidino ir Sandra Bulok. Maždaug tuo metu buvo pradėtas kurti filmas „Riterio žvaigždė“, o vėliau Džoso Vedono kultinėje klasikoje „Firefly“ Tudykas atliko havajietiškus marškinėlius dėvinčio erdvėlaivio piloto vaidmenį, kurio dėka aktorius atrado savo vietą mokslinės fantastikos filmų srityje.

Beveik visi Alano Tudyko vaidmenys antraeiliai, bet tam yra svarbi priežastis: jis puikiai atlieka tokius vaidmenis. Aktoriaus išvaizda puiki, tačiau ne tokia puiki, kaip pagrindinio veikėjo, jis žino kada ir kur reikalingas humoras ir nuostabiai atlieka humoristinius vaidmenis. Visos šios savybės ne tik pačiam aktoriui puikiai padeda atlikti savo vaidmenis, bet kartu ir priverčia pagrindinius veikėjus atrodyti dar sąžiningesniais ir narsesniais. Ir nepaisant to, kad dauguma aktoriaus įkūnijamų veikėjų anonimiški (šiuo metu rodomame populiariame „HBO Max“ seriale „Doom Patrol“ jo vardas pažodžiui reiškia „Ponas Niekas“), mokslinės fantastikos gerbėjai mėgsta aktorių ir jo atliekamus vaidmenis.

O tų atliekamų vaidmenų, nors ir ne pagrindinių, per savo karjerą aktorius turėjo nemažai. Be kelių jau anksčiau minėtų erdvėlaivio piloto, reabilitacijos paciento ir dvarininko vaidmenų, aktorius 2004 metų mokslinės fantastikos, paremtos Aizeko Azimovo to paties pavadinimo knyga, filme „Aš – robotas“ vaidino jausmingą robotą vardu „Sonny“. 2007 metais atliko antraeilį vaidmenį vesterno žanro filme „Traukinys į Jumą“, kuriame vaidino tokie aktoriai, kaip Kristianas Beilas bei Raselas Krou, ir įkūnijo tvirtos valios gydytoją. Taip pat atliko gan menką, tačiau įsimintiną vaidmenį filme „Užkibo“, o britiškame filme „Mirtis per laidotuves“ atliko itin fiziškai komišką pasirodymą.

Aktorius ne tik suvaidino, bet ir įgarsino ne vieną mums žinomą animacinį veikėją. Pavyzdžiui, trečioje „Alvino ir burundukų dalyje “ Tudykas įgarsino Simoną (ne visame filme, bet scenoje, kai Simonas pradeda kalbėti nerūpestingu prancūzišku akcentu po voro įkandimo), o „Walt Disney Animation Studios“ animaciniame filme „Ralfas griovėjas“ prabilo Karaliaus Saldžiaus lūpomis. Be šių animacinių filmų jis dar įgarsino ir „Vajanos“, „Ledo šalies“, „Zootropolio“ ir kitų filmukų veikėjus.

Po beveik dviejų dešimtmečių sunkaus darbo, Alans Tudykas pagaliau sulaukė savo sėkmės valandos. Dar sausį „SyFy“ užsiminė apie tai, jog būtent šiam aktoriui naujajame seriale „Rezidentas ateivis“, sukurtame pagal 2012 metų to paties pavadinimo komiksą, paskirtas pagrindinis paties ateivio Kapitono Hah Re vaidmuo. Šis vaidmuo panaudoja abi Tudyko repertuaro puses: gilų gyvenimo tyrinėjimą bandant suprasti, ką reiškia būti žmogumi ir vaizdinę komediją kurią sukelia nerangūs ateivio, bandančio apsimesti žmogumi veiksmai bei dviejų rūšių tarpusavio nesusipratimai. Trumpiau tariant, šis vaidmuo tikrai ne kiekvienam.

Seriale pasakojama apie ateivį Hah Re, kuris turėjo misiją sunaikinti visus Žemės gyventojus, tačiau dėl laivo gedimo erdvėlaiviui nukritus į Žemę, ateivis įstringa planetoje, kurią turėjo sunaikinti ir įsikūnija į mažo miestelio, pavadinimu Patience, gydytojo Hario Vanderspeiglio kūną. Ateiviui, apsimetusiam gydytoju, tenka ištirti tikrojo miestelio gydytojo, kuris buvo nužudytas, kūną. Bandydamas įsilieti į žmonių gyvenimą ateivis iš tikrųjų pradeda dirbti gydytoju. Nors jo elgesys itin neįprastas, aplinkiniai priima jį kaip keistą mažo miestelio daktariūkštį, tačiau vėliau paaiškėja, kad mero Hotorno sūnus Maksas gali matyti tikrąjį ateivio pavidalą.

Tačiau pats pirmasis Alano Tyduko, kaip pagrindinio veikėjo, debiutas buvo 2015 metų internetiniame seriale, transliuotame per „Vimeo“, pavadinimu „Con Man“. Tiesa, šį serialą režisavo, prodiusavo ir scenarijų parašė pats aktorius. Šį serialą iš dalies galima pavadinti autobiografija, nes jame aktorius perteikia besikankinantį artistą labai panašų į save. Jis įkūnija veikėją Vrėjų Nerelėjų, kuris gerbėjus atranda vaidindamas pagalbinį kultiniame kosminiame seriale, tačiau giliai širdyje trokšta dirbti kartu su tokiomis asmenybės, kaip Klintas Istvudas, Vesas Andersonas ar Broliai Koenai. Pagrindinis skirtumas tarp paties Tudyko ir jo veikėjo tas, kad „Aš neturiu nieko prieš mokslinės fantastikos bendruomenę“, sako aktorius.

„Jaučiuosi lyg būčiau sužydėjęs gan vėlai“, sako Tudykas. „Man taip buvo visada, skirtingais būdais. Į Niujorką atvykau tik dvidešimties, kai tuo tarpu dauguma „Julliard“ mokyklos mokinių įstoja būdami aštuoniolikos. Nieko neparašiau ir nerežisavau iki keturiasdešimties“, prisipažįsta aktorius.

Kovą, kai baigėsi pirmasis serialo „Rezidentas ateivis“ sezonas, Alanui Tudykui sukako penkiasdešimt metų. Serialo kūrėjas Krisas Šeridanas sako, jog jo nuomone, Tudykas greičiausiai patenkintas savo karjera. „Jis jau daug metų yra gerai žinomas ir mėgstamas aktorius“, sako Šeridanas. „Jis nepanašus į tokį, kuris dejuotų dėl to, jog nėra ryškiausia televizijos žvaigždė. Jis aktorių aktorius ir manau, kad jam tai patinka“.

Jei „Rezidentas ateivis“ yra naujos jo karjeros fazės pradžia, kurios metu nauja pagalbininkų karta parems jo vaidmenis, jis ras ką įdomaus nuveikti dėmesio centre. Tačiau jei pasiūlymai įkūnyti kitus pagrindinius veikėjus ir nepasipils lyg iš gausybės rago, Tudykas jau pakankamai išmoko, kad suprastų, kaip tapti savo paties likimo valdovu.

Taip pats skaitykite: Scarlett Johansson – žavingiausia 2000-ųjų blondinė tapusi apdovanojimų verta aktore

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: