Vieną vakarą, Piteris ir Liza Maršalai, gulėjo meiliai apsikabinę ant sofos ir žiūrėjo savo mėgstamą serialą. Tuomet Piteris pažvelgė į Lizą ir paprašė jos už jo tekėti.

Tačiau 56 m. Piteris neprisiminė, kad jie jau buvo vedę.

Prieš tris metus Piteriui buvo diagnozuota ankstyvoji Alzheimerio ligos pradžia, ko pasekoje, jis pradėjo pamiršti prisiminimus, įskaitant ir judviejų romantiškus santykius.

Jis pamiršo jų pirmąjį susitikimą, pirmąjį kartą, kuomet laikėsi už rankų ir pirmąjį bučinį. Jis pamiršo ir jų vestuves.

Mano širdis dužo į šipulius“, – „pasakojo 54 m. Liza. „Mes sukūrėme naujų prisiminimų, tačiau kiekvieną kartą, kai noriu paklausti „o atsimeni tąkart?“, man skaudu. Aš viską noriu prisiminti su juo, tačiau Piteris dabar nieko negali prisiminti, kas įvyko prieš maždaug 20 metų.“

Pora, kuri santuokoje išgyveno 12 metų, susitiko kaip kaimynai Harisburgo mieste, Pensilvanijoje. Tuo metu abu buvo kitose santuokose ir užsiėmę savo vaikų auginimu, tačiau jie tapo draugais ir išliko artimi tol, kol Piterio šeima išsikraustė į Konektikutą.

Po beveik metų laiko, sužinoję, kad abu skiriasi, jie vėl atnaujino ryšį. Vos po vieno pasimatymo Harisburge jie greitai tapo neišskiriami ir 8 metus palaikė santykius per atstumą, kol jų vaikai įstojo į koledžą.

Liza šiuos santykius apibūdino, kaip uraganišką romaną. Paklausus jos, ką ji labiausiai myli savo sutuoktinyje, ji minutėlei sustingo ir jos akyse pasirodė ašaros.

Tai, kaip jis mane myli“, – sakė ji. „Jis toks malonus, švelnus, koketiškas, linksmas ir romantiškas. Jis visuomet jautė aistrą mūsų santykiams. Ir man.“

2009 m. Liza persikraustė į Konektikutą ir pora susituokė.

Liza sakė, kad buvo akivaizdu, jog kažkas su jos vyru kitaip, tačiau tai priimti naujam santykių etape buvo sunku.

Viskas prasidėjo nuo to, kai jis pradėjo nuolatos pamiršti, kur pasidėjo raktus. Tuomet savo piniginę. Tada jis pradėjo pamiršti žodžius, ir ką jie reiškia. Kartais, jam būdavo sunku sudėlioti sakinius.

Sau ji vis kartodavo, kad viskas vyksta tik todėl, kad jie sensta.

Visa tai buvo mano maža paslaptis, kol mūsų draugai ir šeima nepradėjo duoti užuominų. Tuomet supratau, kad vis tai tiesa“, – pasakojo Liza. „Žmonės, kurie kurį laiką nematė Piterio, iškart pastebėjo, kad kažkas ne taip.“

Po ilgai trukusių tyrimų, 2018 m. balandžio 30 d. Piteriui buvo diagnozuota Alzheimerio liga.

Nesupratau tol, kol nepradėjau ieškoti informacijos ir nesuvokiau, kad visa tai turės milžinišką įtaką mūsų gyvenimams ir, kad tai atims mano vyrą“, – sakė Liza.

Liga sparčiai įsisuko į poros gyvenimą. Prisiminimai, kuriuos jie galvojo išlaikys visą gyvenimą, Piteriui greitai išblėso. Vienas tų brangių prisiminimų – santuoka.

Pirmą kartą jis pamiršo kas jo žmona, kuomet jie keliavo į išnuomotą butą Rod Ailande, kur jie kartas nuo karto vykdavo pailsėti prie jūros.

Vieną kartą, kai vykome namo, Piteris man sakė, kur važiuoti ir nuolatos kartojo: „Tai kelias į mano namus. Pasuk į dešinę, kad grįžčiau į savo namus“, tarsi aš būčiau kažkokia vairuotoja ir nežinočiau kur mes gyvename“, – pasakojo Liza.

Kai grįžome namo, jis pribėgo prie mano durelių, jas atidarė ir palydėjo į mūsų namus, kuriuos man nervingai aprodė“, – sakė ji. „Buvo labai miela, tačiau aš vis laukiau, kada jis sugrįš į realybę, tačiau tai neįvyko.“

Jis įsimylėjo mane du kartus“

2020 m. gruodžio 12 d., kuomet Piteris ir Liza gulėjo meiliai apsikabinę ir žiūrėjo serialą „Naujokė“ (New Girl), širdį jaudinanti vestuvių scena pravirkdė Lizą. Piteris pastebėjo jos ašaras ir pradėjo kvatoti. Tuomet pirštu parodė į ekraną ir tarė: „Padarykime tai.“

O aš jam ir sakau: „Padaryti ką“? O jis plačiai šypsojosi ir ištarė: „Susituokime“, – pasakojo Liza.

Teks daug padirbėti“, – jis sakė jai, nesuprasdamas, kad ką tik pasipiršo savo žmonai.

Man tai buvo taip jautru. Jis įsimylėjo mane du kartus. Jaučiuosi pagerbta. Jaučiuosi, kaip princesė, kaip Pelenė. Aš pati laimingiausia mergina pasaulyje“, – išgyvenimais dalijosi Liza.

Netrukus po sužadėtuvių, Lizai nusiuntus vaizdo įrašą savo vaikams, jie paskatino porą pagerbti savo tvirtą meilę atnaujinant santuokos įžadus. Nepaisant abejonių, Liza sutiko. Ji nenorėjo prarasti galimybės sukurti dar vieną gražų prisiminimą su savo vyru.

Lizos dukra, renginių organizatorė, susisiekė su pardavėjais, kurie buvo šeimos draugai. Jie sutiko be atlygio suteikti savo paslaugas ceremonijai.

Balandžio 26 d. Piteris ir Liza vėl stovėjo prie altoriaus. Su dimensijos specialisto pagalba, kuris taip pat dalyvavo ceremonijoje, jie pasidalijo savo įžadais.

Iš ceremonijos nieko nesitikėjau, liga nenuspėjama. Vis tiek jaudinausi, kuomet man darė makiažą ir kai rengiausi suknelę. Kiekviena akimirka buvo nuostabesnė už kitą“, – sakė Liza.

Piteris buvo žvalus ir sąmoningas visą dieną. Jis buvo toks laimingas. Sakant įžadus, jis tiesiog pasakė: „Liza, myliu tave.“ Tai buvo viskas, ko man reikėjo“, – pasakojo ji.

Liza žinojo, kad bet kuriuo ceremonijos metu jos vyras gali vėl pamiršti, kas ji yra. Tačiau, tai buvo mažiausias jos rūpestis.

Aš mėgstamiausias jo žmogus,“ – pasakojo ji. „Man nereikia etiketės, tokios kaip žmona, ar tų gražių žodelių, kuriais jis mane vadindavo. Mūsų širdys jungiasi tokiu ryšiu, kad viskas, ko man reikia, tai, kad jis jaustųsi saugiai, o taip ir yra. Ir jis mane myli, aš myliu jį – tai svarbiausia.“

Šiuo metu tinklaraštį, kuriuo nori padėti žmonėms, susiduriantiems su Alzheimerio liga, rašanti Liza, visą dėmesį skiria Piteriui. Dėl ligos progresavimo, kuris dabar sukelia haliucinacijas, paranoją ir visišką atminties praradimą, ji kiekvieną dieną kovoja su realybe.

Nesvarbu kas benutiktų, ar jis liktų savo namuose, ar turėtų apsigyventi socialinės rūpybos namuose, Piteris yra jos, o ji – jo.

Mes būsime kartu amžinai,“ – sakė Liza. „Niekas negali mūsų išskirti. Niekas.“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: