Įmonė atsakinga už Džono Ronaldo Ruelio Tolkino autorines teises išdėstė griežtus suvaržymus dėl to, kas gali būti vaizduojama būsimame seriale.

Žiedų valdovo“ autoriaus D. R. R. Tolkino autorines teises apsauganti įmonė uždraudė „Amazon“, platformai, transliuosiančiai naująjį „Žiedų valdovo“ serialą dėl jau pateiktų pasakojimų Piterio Džeksono filmų adaptacijose keitimo ar kopijavimo.

Tomas Šipis, Tolkino ekspertas, kuris buvo paskirtas prižiūrėti būsimojo serialo procesą, vokiečių gerbėjų internetinėje svetainėje „Deutsche Tolkien“ atskleidė, kad dėl autorinių teisių atsisakyta jį vaizduoti kitaip nei Viduržemėje „Antrąjame Viduržemės Amžiuje“, turint omenyje laiką prieš „Trečiąjį Viduržemės Amžių“ vaizduojamą filmuose. Antrasis Viduržemės Amžius truko daugiau nei 3 tūkstančius metų ir baigėsi kartu su pirmuoju Saurono žlugimu.

„„Amazon“ sąlyginai turi pilną laisvę daryti ką tik nori kalbant apie Antrąjį Amžių, tačiau apie jį žinoma visai nedaug,“ Šipis sakė. „Autorinių Tolkino teisių atstovas reikalaus, kad pagrindinis Antrojo Amžiaus įvaizdis nebūtų pakeistas. Sauronas užpuola Eriadorą, tačiau atsitraukia dėl numenorų ekspedicijos ir grįžta į Numenorą. Ten jis paperka numenorus ir išnaudoja juos tam, kad nutrauktų valų draudimą. Visa tai, istorijos eiga turi išlikti nepakitę.

Bet galima pridėti naujų personažų ir užduoti daugybę klausimų, tokių kaip: Ką tuo metu darė Sauronas? Kur jis buvo po to, kai nugalėjo Margotą? Teoriškai, „Amazon“ gali į šiuos klausimus atsakyti išgalvodama atsakymus, kadangi Tolkinas neapibūdino kaip tai turėtų būti padaryta. Tačiau niekas negali prieštarauti Tolkino išdėstytoms sąlygoms. Štai apie ką turi apgalvoti „Amazon“. Serialas turi būti kanoninis ir svarbu išlaikyti Tolkino braižą, bet gali pakeisti ribas, kurias jis sukūrė.

Šipis taip pat kalbėjo, kad net jei naująjame seriale Pirmasis Viduržemės Amžius yra kažkiek „be ribų“, kaip ir pats Tolkinas sakė, bet „tai tarsi minų laukas, su kuriuo privaloma elgtis labai atsargiai.“

„Ledo ir ugnies giesmės” sagos autorius, rašytojas Džordžas R. R. Martinas sukritikavo „Žiedų valdovą“ pabrėždamas, jog Džono Ronaldo Ruelio Tolkino romane įžvelgia esant siužeto skylių.

Džordžas R. R. Martinas © Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Knygų serijos pagal kurią pastatytas HBO serialas „Sotų karai” kūrėjas šią temą iškėlė „Trinity“ koledže, Dubline, po to, kai pelnė „Burko“ medalį už „Neįkainojamą pagalbą menų paskaitose“. Po jo priėmimo kalbos, Martinas dalyvavo klausimų ir atsakymų sesijoje, kurioje jis sulaukė klausimo apie literatūrinius kūrinius, kurie jį įkvepia ir kokios įtakos jie turėjo.

Jis pripažino, kad įtakos jam turėjo Tolkinas ir atvirai pareiškė apie susižavėjimą „Žiedų meilei“, sakydamas, kad jis šia tema „niekam nenusileidžia“.

Aš ją iš naujo perskaitau kas kelis metus“, jis sakė. „Tai viena nuostabiausių 20-ojo amžiaus knygų. Tačiau tai nereiškia, jog manau, kad ji tobula“.

Martinas teigė, kad jis nesiliauja norįs „pasiginčyti su Profesoriumi Tolkinu“, ypatingai dėl pabaigos, kurią jis apibūdino taip: „Ir Aragornas valdė sėkmingai ir išmintingai maždaug 100 metų.“

Lengva parašyti tokį sakinį,“ teigė Martinas. „Bet aš noriu sužinoti: kokia jo mokesčių politika?

Ką jis darė kai žemei smogė badas? Ir ką jis darė, kai visi tie Orkai…? (Ten buvo) daug Orkų likučių. Ne visi jie buvo nužudyti, jie spruko į kalnus… Ar Aragonas įgyvendino sistemingo Orkų genocido politiką..? Ar ten vyko Orkų reabilitacija?“

Martinas taip pat svarstė ar Orkai ir Elfai galiausiai galėjo susituokti pažymėdamas, kad Tolkinui buvo „įdomiau mitologinis aspektas“ nei šie saviti klausimai.

Buvo tikimasi, kad „Amazon“ serialą „Žiedų valdovas“ bus galima išvysti jau 2020 m., tačiau transliuojanti platforma dar nėra paskelbusi oficialios premjeros datos, ir tai, kad serialu galėsime mėgautis jau šemet sunkiai tikėtina.

Taip pat skaitykite: Kuris serialo „Sostų karai“ aktorius uždirbo daugiausiai?

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: