a-ha vaizdo klipo "Take on me" kadras

Lygiai prieš trisdešimt metų norvegų grupė “a-ha” muzikinėje scenoje debiutavo išleisdama pasaulinės sekmės sulauksį “Take on Me” singlą bei inovatyvų šios dainos vaizdo klipą. Paminint a-ha trisdešimtmetį, grupės gitaristas ir dainų autorius Paul’as Waaktaras pažvelgė atgal į “Take on Me” atsiradimo istoriją: nesėkmingą debiutą, darbą su režisieriumi Steve’u Barron’u bei vėliau sekusį dainos dominavimą įvairių šalių topuose.

Pasauliniu hitu “Take on Me” iškart netapo. 1984 metų pabaigoje a-ha debiutavo su kiek kitokia, skurdžiau išdirbta dainos versija. Dėl pastarojo fakto singlas patyrė komercinę nesekmę ir po metų buvo perrašytas iš naujo. Paul’as Waaktaras prisimena: “Netgi ir išleidus naująją dainos versiją, sekmės laukėme, ko gero, keturis mėnesius, kol daina Valstijose pasiekė pirmąją vietą. Keturi mėnesiai atrodė kaip metai. Vieną savaitę daina topuose tai kilo, tai krito. Toks buvo visas procesas”.

Taip pat mėnesius truko ir video klipo ruoša. Grupė į darbus pasitelkė Steve Barron’ą – žmogų, padėjusį sukurti Michael’o Jackson’o dainos “Billie Jean” video klipą, kuris buvo sukurtas integruojant rotoskopinę techniką į gyvai nufilmuotą medžiagą. Grupės gitaristas apie Barron’ą atsiliepia teigiamai: “Buvo didelė garbė dirbti su šiuo talentu. Paprastai video klipų gamyba užtrunka savaitę filmuojant juos angaruose. O čia – praleidome vien visą dieną kurdami komiksų žurnalą. Po to – keturių mėnesių trukmės darbas piešiant piešinius. Neoficialiais duomenimis, iliustratorius Mike’as Patterson’as pateikė virš trijų tūkstančių piešinių galutiniam video montažui.

Aktorė Bunty Bailey, kuri vaidino vokalisto Morten’o Harket’o simpatiją, savo vaidmenį tęsė ir sekančiame dainos “The Sun Always Shines on T.V.” klipe. Jų meilės istorija nėra dirbtinė – Harket’as ir Bailey už klipo ribų kurį laiką turėjo tikrą romaną!

“Take on Me” tapo popkultūros žyme ir a-ha tuo nebesirūpina. Waaktaras teigia, kad video klipą, kuris 1986-ųjų MTV apdovanuojimuose “nuskynė” šešias statulėles, jis mato retai: “Dabar dainą galiu išgirsti reklamose ir parodijose”. Taip pat gitaristas primena dainos pasirodymus Volkswagen reklamoje ir animaciniame “Family Guy”, ir nustebina pasakymu, kad esą nežinąs, kad “Take on Me” šiemet švenčia 30-ąjį jubiliejų.

Grupė vis dar tęsia savo veiklą, nepaisant 2010-ųjų atsisveikinimo turo, po kurio teigė niekada nebegrįšianti groti kartu. Šiemet a-ha išleido 10-ąjį studijinį albumą Cast in Steel ir kitais metais vėl išsiruošia į kelionė po pasaulį. “Jei tai mums patinka, mes nuveiksime daugiau. Gera žinoti, kad mes galime judėti ta linkme, kuria ir norime”, sako Paul’as Waaktar’as.

Taip pat skaitykite: Viktoria Modesta – pirmoji pasaulyje bioninė pop muzikos atlikėja

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: