Pexels.com archyvo nuotr.

Teherane, Irane, dorovės policija sulaikė 22-ejų metų moterį, kuri nedėvėjo hidžabo (moterims skirto galvos apdangalo). Iškart po to suėmimo pastaroji paniro į komos būseną, buvo išvežta į ligoninę ir ten netrukus mirė. Šalyje dėl šio įvykio kilo visuotinė pasipiktinimo banga bei protestai.

Mahsa Amini buvo suimta antradienio vakarą Teherane, išeidama su broliu iš požeminės metro stoties. Atvykusi iš Sakizo miesto, Kurdistano provincijos, mergina tuo metu su šeima lankėsi savo šalies sostinėje. Irane po islamo revoliucijos 1981 m. įvedus įstatymą, kuris nurodo moterims privalomai nešioti džihabus, daug moterų priešinosi šiai prievartai ir kai kurios išdrįsdavo viešumoje pasirodyti nepridengtomis galvomis.

Policininkai aiškino, kad panelę Amini suėmė, kadangi ši pažeidė hidžabo nešiojimo įstatymą. Vis dėlto merginos mama tvirtina, kad jos dukra nepažeidė įstatymo ir dėvėjo ilgą, laisvą apdarą. Jos brolis Kiarašas, buvęs kartu suėmimo akimirką, maldavo policininkų paleisti seserį aiškindamas, kad jie tik miesto svečiai, tačiau pareigūnai pareiškė, kad kaltinamoji bus vienai valandai nuvežta į policijos nuovadą „perauklėjimo“ sumetimais.

Kiarašas Amini prie policijos nuovados laukdamas sesers išgirdo iš vidaus sklindantį riksmą. Pasak vietinės žiniasklaidos, tuomet atvažiavo greitosios medicinos pagalbos automobilis, o iš nuovados išėjęs liudininkas patvirtino, kad pareigūnai viduje ką tik nužudė jauną moterį.

Amini netrukus paniro į komą ir buvo nuvežta į ligoninę, kur jos gyvybę palaikė aparatai.

Socialiniuose tinkluose pasirodė nuotrauka ir vaizdo įrašas, kuriuose mergina be sąmonės guli ligoninės lovoje, o iš jos burnos ir nosies kyšo prijungti laidai. Iš ausų bėga kraujas, o akys apėjusios mėlynėmis.

Instagram archyvo nuotr.

Nors viešai nebuvo paskelbti jokie medicininiai merginos būklės įrašai, keli iraniečių gydytojai savo tviterio paskyrose skelbė, kad kraujavimas iš ausų galėjo reikšti, jog Amini dėl sumušimų galvos srityje patyrė smegenų sutrenkimą.

Valdžios pareigūnai oficialiai paskelbė, kad moterį ištiko infarktas ir ji susmuko liudininkų akivaizdoje. Amini šeima abejoja šia versija, nes mergina prieš tai nesiskundė jokiais sveikatos sutrikimais ir turėjo sveiką širdį.

Moters mirtis įžiebė daugelio paprastų iraniečių, kai kurių Irano valdininkų, įžymybių ir sportininkų įniršį. Daug iš jų ne tik pasmerkė įtariamą smurtą, tačiau ir reikalavo nustoti priekabiauti ir persekioti hidžabo nešiojimo įstatymo nesilaikančias moteris.

Penktadienį, paskelbus apie nukentėjusiosios mirtį, kai kuriuose Teherano rajonuose prasidėjo protestai. Pasak liudininkų, davusių interviu persų BBC ir skelbusių naujienas socialiniuose tinkluose, minios skandavo „mirtis diktatoriui“ ir „mirtis Khamenei“, turėdamos omenyje Irano lyderį Ajatolą Ali Khamenei.

Minioms suvaldyti buvo pasitelktos saugumo pajėgos, kurios, kaip matyti vaizdo įrašuose iš socialinių tinklų, su lazdomis daužo žmones ir šaudo į orą.

Šiuo metu represijos, ypač prieš moteris, nepaprastai griežtos, kadangi valdžia bijo jaunų moterų, kad jos reikalauja keisti situaciją“, – teigė Žmogaus teisių Irane centro vadovas Hadi Ghaemi.

Irano vidaus reikalų ministras Ahmad Vahidi tviteryje rašė, kad Amini mirčiai ištirti ir raportui pateikti paskyrė savo saugumo valdybos pavaduotoją.

Jau ne pirmą kartą Irane neaiškiomis aplinkybėmis miršta policijos suimtas asmuo. 2012 m. mirė iranietis aktyvistas Sataras Behešti, padavęs oficialų skundą dėl kankinimo kalėjime, o 2003 m. sulaikytas saugumo pajėgų nuo šūvių į galvą mirė iraniečių ir kanadiečių kilmės fotožurnalistas Zahra Kazemi.

Irano futbolo legenda ir buvęs šalies nacionalinės rinktinės kapitonas Ali Daei savo instagramo paskyroje pasidalino Amini nuotrauka ir šia žinute: „Ką jūs padarėte šiai šaliai? Mano dukra klausia, kas atsitiko. Ką man jai sakyti?“

Žymus Londone gyvenantis žmogaus teisių advokatas iš Irano Šadi Sadr teigė, kad greičiausiai kaltininkams nereikės atsakyti už savo veiksmus, o problemos šaknys slypi įstatymuose, kurie saugumo pajėgoms leidžia už pasirinktą aprangą sulaikyti moteris.

Nėra priimtinas ne tik žiaurus elgesys su Mahsa, tačiau ir pats jos suėmimo faktas“, – teigė ponas Sadr. „Tiesa ta, kad Irane bet kas gali likti nenubaustas.“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: