JAV prezidentas Džo Bidenas EPA-ELTA nuotr.

Jungtinėse Amerikos Valstijose, Romos katalikų vyskupai balsavo už veiksmus, dėl kurių katalikas prezidentas Džo Baidenas negalėtų priimti Komunijos dėl savo pozicijos abortų klausimu.

Po tris dienas trukusių debatų internetu, JAV Katalikų vyskupų konferencijoje (USCCB), 3 prieš 1 nuspręsta sukurti naujas gaires eucharistijai. Netikėtai stiprus palaikymas judėjimui tarp vyskupų buvo atkirtis Vatikanui, kuris buvo išreiškęs savo opoziciją.

Baidenas, kuris yra pamaldus katalikas, einantis į mišias kiekvieną savaitgalį ir nešiojantis rožančių, kuris priklausė jo anapilin išėjusiam sūnui, apie šį balsavimą sakė: „Nemanau, kad tai įvyks.“

Konservatyvūs vyskupai ruošia naują doktrinos dokumentą, kuriame būtų teigiama, jog katalikai, kurių požiūris išsiskiria nuo bažnyčios pozicijos abortų klausimu, negalėtų priimti Komunijos.

Vyskupas Kevinas Roudas, kuris pasiūlė šį ėjimą, sakė: „Turime priimti šią discipliną, kad tie, kurie daro sunkias nuodėmes, negalėtų priimti šventosios Komunijos.

Popiežiaus Pranciškaus kritikas, kardinolas Reimondas Burkas, anksčiau yra sakęs, jog politikai, kurie „viešai ir atkakliai“ pritaria abortams, yra „atskalūnai“, kuriems ne tik turėtų būti uždrausta priimti Komuniją, bet nusipelnė ekskomunikacijos.

Tačiau kiti JAV vyskupai įspėjo dėl eucharistijos „apsiginklavimo“. Kalbėdamas per vyskupų konferenciją, Čikagos arkivyskupas, kardinolas Bleizas Kapičas sakė, kad dauguma kunigų būtų „sutrikę dėl vyskupų siūlymo išstumti žmones iš bažnyčios, kuomet tikrasis jų iššūkis yra priimti žmones į reguliarią tikėjimo praktiką ir atstatyti jų bendruomenes.“

Naujasis doktrinos dokumentas, kurį ruošia JAV vyskupų doktrinos komitetas, nebus nukreiptas į pavienius vyskupus, kurie turi teisę rinktis ar parapijietis gali priimti Komuniją.

Viltonas Gregoris iš Vašingtono ir Fransis Malulis iš Vilmingtono vyskupijų, kuriose Baidenas įprastai lanko mišias, pareiškė, kad prezidentas visuomet laukiamas priimti Komuniją jų bažnyčiose.

Baidenas, kuris yra vos antras katalikas tapęs prezidentu po Džono Kenedžio, sakė, jog jo tikėjimas įtakoja „viską, ką jis daro“ ir jį naudos, kaip „pagrindą“ kol eis savo pareigas.

Abortų klausimu Baidenas sakė, kad asmeniškai jis tiki, jog gyvybė prasideda sueities metu, tačiau supranta, jog kiti mano kitaip. 2015 m. jis sakė: „Ko aš nesu pasiruošęs daryti, tai primesti savo nuomonės, kurią suformavo mano tikėjimas kitais žmonėmis“.

Baideno administracija panaikino federalinio finansavimo ribojimus žmogaus vaisiaus audinių tyrimams, atšaukdama Trumpo politiką, kuri draudė veikti organizacijoms, kurios suteikia federalines subsidijas moterims, pasidariusioms abortus ir pandemijos metu leidžia moterims gauti receptus abortą sukeliantiems vaistams nuotoliniu būdu.

Katalikų bažnyčia sako, kad asmeniniame gyvenime katalikai turėtų nuosekliai laikytis savo doktrinos principų. Kovo mėnesį surengtoje „Pew Research Center“ apklausoje, daugiau nei du trečdaliai JAV katalikų sakė, kad Baideno požiūris abortų klausimu neturėtų neleisti jam priimti Komuniją.

Anot lapkritį, per prezidento rinkimus surengtų apklausų, vos kiek daugiau nei pusė JAV katalikų (51%) balsavo už Baideną, 47 % – už Trumpą.

Aborto teisių grupė „Catholics for Choice“ sakė, kad jie nuliūdo dėl vyskupų balsavimo. Grupės prezidentas Džeimis Mensonas sakė: „Šalyje ir bažnyčioje, kurios jau skilę dėl įtampos ir susiskirstymo, šiandien vyskupai pasirinko būti partizanais, o ne ganytojais, žiauriais, o ne panašiais į Kristų.“

Lapkritį vyksiančiuose debatuose, vyskupai spręs dėl doktrinos dokumento, kuris įsigalios tik esant dviem trečdaliams daugumos balsų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: