Naujas švedų kūrėjų serialas „Caliphate“ (liet. „Kalifatas“) sulaužė visus švedų televizijos „SVT Play“ žiūrimumo rekordus. Trileris apie planuojamą teroristų išpuolį ir bandymą jį sustabdyti bei radikalų bandymus įtraukti į „Kalifatą“ naujus žmones sulaukė didžiulio susidomėjimo ir krūvos teigiamų įvertinimų.

Aštuonių serijų trukmės seriale vystomos trys siužeto linijos, kurios itin glaudžiai persipynusios tarpusavyje. Pirmoji pasakoja apie Perviną, švedų kilmės musulmonę, kuri su vyru gyvena Sirijoje, tačiau desperatiškai bando grįžti namo, į Švediją. Antroji siužeto linija susitelkia ties Fatima, Stokholmo saugumo tarnybų tyrėja, kuri sulaukia Pervinos pagalbos prašymo, ir bendradarbiaudama su ja telefono skambučiais, siekia šiai padėti. Trečioji – pasakojimas apie Al Musafirą, dar vadinamą Keliautoju, kuris yra jaunas džihadistų verbuotojas, užsiimantis paauglių seserų Suleikos ir Lishos bei šiųjų draugės Karimos radikalizacija. Keliautojas taip pat planuoja didelio masto teroristinius išpuolius Švedijoje, o jam padeda keletas antraeilių personažų, pvz., du jauni broliai švedai, kurie buvo užverbuoti kalėjime. Fatima bando sutrukdyti jų planuojamoms atakoms.

Pasakojimas vyksta persipinant minėtoms siužeto linijoms. Pervina, priverstinai išvykusi į Siriją, su vyru augina dukrelę. Nusivylusi esamu šeimyniniu gyvenimu, ji bet kokia kaina siekia grįžti atgal į Švediją. Gavusi mobilųjį telefoną iš savo kaimynės ir draugės Tinos, kuri pagrobiama iš Pervinos namų, kur slapstėsi dėl to, kad nebūtų prievarta ištekinama antrąsyk po vyro mirties, Pervina susisiekia su Dolores. Ji – antiradikalizacijos advokatė iš Švedijos, padedanti nukentėjusiesiems nuo radikalų vykdomos veiklos. Dolores Perviną sujungia su Fatima, ir ši pažada padėti, jei Pervina sužinos daugiau informacijos apie grupuotės, kuriai priklauso jos vyras, planuojamą teroristinį išpuolį. Taip Fatima sužino apie Keliautoją.

Šis dirba musulmonų mokykloje Švedijoje, ir ten verbuoja jaunus moksleivius prisidėti prie vykdomų atakų. Tiesa, darbovietėje valdžia į Fatimos pateiktą informaciją apie būsimą išpuolį nežiūri rimtai ir liepia jai užsiimti kitais tyrimais, ir galiausiai ją nušalina nuo pareigų, tačiau tai nesustabdo jos nuo tolesnių tyrinėjimų. Keliautojo šutvei sužinojus, kad Fatima galimai žino apie jų kėslus, istorija pradeda suktis nenuspėjamomis kryptimis. Mirtis pradeda grėsti ne tik būsimo teroristinio išpuolio aukoms, bet ir pačiai Fatimai bei tiems, kuriuos ji siekia išgelbėti…

Seriale atskleidžiama daugybė detalių iš radikalų verbavimo proceso ir būdų. Serialo kūrėjai, Wilhelmas Behrmanas ir Niklasas Rockströmas, per ilgametį darbą televizijoje ir žinių tarnybose sukaupę daugybę patirties, atliko puikų darbą domėdamiesi visais šiais ypatumais. Sukaupę daug žinių apie Islamo Valstybę, jų žmonių verbavimą vakarų Europoje ir pasikonsultavę su terorizmo ekspertais, visa tai kūrėjai perteikė žiūrovams.

Nors aktorių komandą sudaro visai ne kino žvaigždynas, aktoriai savo darbą atliko puikiai. Įtikinamai perteiktos emocijos, įsijautimas į vaidmenis nekelia jokių abejonių, ir tai leidžia visapusiškai mėgautis istorija, kuri pasakojama nuosekliai ir suprantamai. Personažai gerai išplėtoti, aiškios jų rolės. Pagrindiniai vaidmenys teko moterims, būtent jos sprendė svarbiausius klausimus, nuo kurių priklausė daugelio gyvybės. Tai – dar viena ypatybė, išskirianti šį serialą iš krūvos kitų pastaruoju metu pasirodžiusiųjų.

„Kalifatas“ – neabejotinai dėmesio vertas serialas, kuris suteiks ne tik pasimėgavimo savo iki smulkmenų išdirbtu scenarijumi, bet ir žinių apie vieną pavojingiausių pasaulio grupuočių, Islamo Valstybę. Paliečiama ir tyrinėjama aktuali nūdienų tema su puikiai išplėtotu scenarijumi ir įtraukiančia siužetine linija sulaukė gausybės teigiamų įvertinimų tiek iš terorizmu bei jo keliamomis grėsmėmis ir priežastimis besidominčiųjų, tiek ir iš eilinių žiūrovų. Vaizduojami personažų gyvenimai ir vidinės dramos – tik dalis to, kas vyksta realiame gyvenime, todėl nesunku išgyventi lengvą sukrėtimą, atsirandantį peržiūrėjus visas aštuonias serijas.

Taip pat skaitykite: „Unorthodox“: stulbinanti istorija apie drąsą ieškant savęs

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: