YouTube archyvo nuotr.

Kinijos valdžia imasi dar griežtesnių veiksmų, siekdama visiškos gyventojų kontrolės. Valstybės lyderiai siekia iki 2020 metų sukurti „socialinio kredito reitingų sistema“, kuri leis stebėti ir vertinti kiekvieno piliečio elgesį bei jį reitinguoti pagal sistemos nustatytus vertinimo normatyvus. Ar ši stebėjimo politika padės Kinijos valdžiai sukontroliuoti beveik 1.4 mlrd. žmonių? Susipažinkite, kaip įgyvendinama ši inovacija, siekiant didžiausios populiacijos žmonių duomenis apjungti į vieną socialinio kredito stebėjimo sistemą.

Pagrindinės sistemos idėjos

Socialinio kredito reitingų sistema Kinijoje įgauna vis greitesni pagreitį. Renkami visi duomenys apie piliečius: asmeniniai, socialiniai, finansinę padėtį, ar lojalumą režimui nustatanti informacija. Remiantis visais surinktais duomenimis, bus sukurta socialinio kredito reitingų sistema, pagal surinktus duomenimis bus sprendžiama ar Kinijos pilietis gali naudotis visuomeninėmis paslaugomis.

Pirmiausia, ką šios sistemos funkcionavimas reikštų Kinijos valdžiai? Sistema valdžiai atvertų visas prieigas prie piliečių gyvenimo stebėjimo ir kontroliavimo. Taip pat leistų gyventojus skirstyti į „patikimus“ ir „nepatikimus“. 2014 metais paskelbtas socialinio reitingo sistemos sudarymo planas, kuris užtikrina, kad šalyje galiojanti nacionalinė patikimumo skalė, leis vertinti kiekvieną pilietį. Kiekvieno kino įvertinimas būtų palyginimas su visos populiacijos reitingu bei vidurkiu. Gautas vidurkis parodys ar šis žmogus gali naudoti tam tikromis paslaugomis, pavyzdžiui gauti darbą ar ne, ar yra mokus. Reitingai turės įtakos norint gauti paskolą, nuomotis būstą, naudotis internetinėmis paslaugomis. Mažus reitingus turintiems kinams nebus galima įsidarbinti valstybinėse įmonėse, teisės ar žurnalistikos sektoriuose. Tik geras reitingas užtikrins aukštesnį statusą.

Ar serialoBlack Mirror serijos scenarijus bus įgyvendintas Kinijoje?

Diktatūrinės stebėjimo sistemos įvedimas, visiškai suvaržytų ir apribotų piliečių laisvę. Kiekvienas žmogaus žingsnis bus stebimas 24/7 rėžimu, kuris dar bus reitinguojamas lyginant su kitų piliečių rezultatais. Piliečiai turės siekti „paklusnaus kino įvaizdžio“ norėdami išvengti diskriminacijos. Mažas reitingo balo turėjimas ribos interneto prieigas, karjeros galimybes. Taip pat bus apribotos veiklos švietimo srityse, pavyzdžiui vaikams bus uždrausta lankyti privačias mokyklas, ar dalyvauti veiklose su aukšto reitingo piliečiais. Kinai privalės tapti šios programos dalyviais, nes nesilaikant socialinio reitingo standartų, piliečiai gali susidurti su valstybės represijomis, nebegauti valstybės teikiamų lengvatų ar privilegijų. Kiekvienas žingsnis bus akylai stebimas, pavyzdžiui numetus šiukšlę ar padarius nusikalimą, veido atpažinimo algoritmai gebės vaizdo įraše užfiksuoti žmogaus atvaizdą su nuotrauka nacionalinėje tapatybės dokumentų duomenų bazėje. Visa ši informacija automatiškai atsidurs reitingavimo sistemoje ir į prie jūsų greitai prisistatys policija.

Black mirror S3, Ep1

Serialo “Black mirror” kadras

Populiarius televizijos serialas „Black Mirror“ (liet. Juodasis veidrodis) trečiame sezone, pirmojoje serijoje pavaizdavo, kaip veikianti reitingų sistema, pakeistų žmonių gyvenimus. Panašus toks kontroliavimo modelis netrukus pasieks ir Kiniją. Seriale parodoma, kad turint aukštą reitingą – pasaulis visas tavo. Kai reitingas penkiabalėje skalėje pasiekia žemiau 3.5 tavo socialinis statusas, asmenybė galima sakyti tampa nieko verta. Jei Kinijoje įvyks panašus scenarijus, kaip „Black Mirror“ epizode, tokio rėžimo funkcionavimas padarys daug žalos.

Link privalomo dalyvavimo socialinio kredito sistemoje

Kinija baigia kurti skaitmeninę žmonių stebėjimo ir reitingavimo sistemą. Šiuo metu Kinija testuoja sistemą viename šalies regionų. 2020 metais ši programa taps privaloma visiems. Jau dabar keli šimtai tūkstančių Kinijos piliečių socialinėje žiniasklaidoje puikuojasi aukštais balais bendrovės „Alibaba“ valdomoje programėlėje „Sesame Credit“, kuri yra būsimas analogas naujai valdžios socialinio kredito reitingo programai.

Kinija nepaiso vartotojų privatumo, kaupia daugybę duomenų apie internetinius pirkinius bei kitas žmonių veiklas internete, kaip nuomonių išreiškimas politiniais klausimais ar viskuo kas susiję komentuojant ir skelbiant Kinijos valdžiai neparankias naujienas. Valstybėje plačiai kuriamas nacionalinis stebėjimo kamerų tinklas. Šiandien Kinijoje įrengta 176 mln. vaizdo kamerų. Planuojama, kad 2020 m. jų bus 450 mln. Kuriama stebėjimo kameros su veidų atpažinimo sistema, DNR duomenų bazės, vyksta balso ir akių rainelės atpažinimo įrenginių diegimas. Ar šios sistemos pagalba pavyks Kinijos valdžiai sukurti paklusnius, ramius, finansiškai atsakingus piliečius pamatysi netrukus.

Taip pat skaitykite: JAV ir Kinija: muitų karas tarp stipriausių pasaulio valstybių

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: