Dvi didžiausios pasaulio ekonomikos Jungtinės Amerikos Valstijos ir Kinija įsitraukė į prekybos karą, kurio baigtis kol kas nenumatoma, neaišku kada valstybės suras abipusį kompromisą. Rugsėjo 24-ają dieną įsigaliojo Jungtinių Valstijų nauji muitai Kinijai. JAV įvesti tarifai kol kas siekia 10% kiniškam prekių importui, tačiau nuo 2019m. sausio 1-osios muitų tarifas išaugs iki 25 procentų. Kaip šis prekybos karas tarp dviejų pasaulio galiūnių atsilieps ne tik šių šalių ekonomikai bet ir likusiam pasauliui?

Kuri pusė kalta?

Šiuo metu Amerika naujais tarifais apmokestino pusę Kinijos importuojamų prekių. Donaldas Trumpas įvedė muitus Kinijai, kurių bendra vertė siekia iki 170 milijardų eurų. Baltieji rūmai skelbia, kad neketina nieko keisti, iki tol kol Kinija nekeis savo prekybos politikos. Trumpas patikino, kad Amerika neketina pasiduoti ir kovos iki galo. Kinijos lyderis Si Dzinpingas Amerikai atsako tuo pačiu.

Įvesti muitai šiuo metu slegia daugiau nei pusę Kinijos importo. Šis skaičius kitais metais išaugs daugiau nei dvigubai, jei Pekinui ir Vašingtonui nepavyks rasti bendro kompromiso. Kinijai paskelbti 10 procentų muito tarifas, jau šį sausį šoktels iki 25 procentų.

Šis karas tarp valstybių vyksta jau senai, o nauji Amerikos prezidento įvesti muitai tik JAV žingsnis pirmyn. Prekybos karas vis greičiau įgauna pagreitį, kurį Amerika yra pasiruošus laimėti.

Nauja muitų sistema Kinijai buvo paskelbta dėl neadekvačių ir nelygių šalies vystomos prekybos politikos, kuri diskriminuoja Amerikos verslininkus. Anot Baltųjų rūmų Kinija elgiasi neleistinai tarptautinėje rinkoje, nustatydama tik jai palankias rinkos taisykles. Kinija gali laisviau disponuoti Amerikos rinkoje, nei amerikiečiai Kinijoje. Tai viena iš didžiausių problemų dėl kurių valstybės įsivėlė į prekybos karą. Anot Si Dzinpingo, Kinijos valdžia gali ir yra pasiruošusi atnaujinti ir kalbėtis dėl prekybos derybų klausimais. Tačiau, derybomis šiame interesų konflikte dar nekvepia.

Kada pavyks nuslopinti vis didėjančią įtampą

Ekonomikos analitikai patikina, kad tai tikras karas ir panašu, kad konfliktas vis stiprėja. Esama šiek tiek gerų naujienų. Tikimasi, kad lapkritį vyksiantys Didžiojo dvidešimtuko valstybių suvažiavimo metu, valstybių lyderiams pavyks nuslopinti šį muitų karą. Šią savaitę paskelbti nauji muitų mokesčių įstatymai ne vienintelis iššūkis Kinijai. Vašingtonas padidino sankcijas Kinijos karinėms institucijoms, kurios atsakingos už karinės įrangos plėtrą. Tačiau Kinijos valdžia nesėdi sudėjusi rankų, paskelbė atsaką ir Amerikai. Kinija nedelsdama paskelbė importo muito mokestį prekėms vežamoms iš Jungtinių valstijų. Kinija padidino tarifus amerikiečių gaminamiems kompiuteriams, maisto ir tekstilės prekėms, kurių vertė siekia daugiau nei 50 milijardų eurų. Į Amerikos muitų paketą įtraukta beveik 6tūkstančiai prekių, tokių kaip: elektroninė aparatūra, lagaminai, moteriškos rankinės, tekstilė, vaikiškos prekės, buities gaminiai, maisto produktai ir kt.

Kas laukia Kinijos, Amerikos bei likusio pasaulio

Pirmiausia, ši tvyranti prekybos įtampa tarp Kinijos ir Jungtinių valstijų, gali sutrikdyti ir pakenkti pasaulio ekonomikos augimui. Amerikos rinka prarado nemažai pelno, o gyventojai – darbo vietas. Kinijai šio karo pasekmės galimos dvejopos. Pirmiausia Kinija gali tapti dar labiau atviresne valstybe. Antra- labiau padidėjusi valstybės kontrolės išaugimas, gali sunaikinti privačius sektorius, ir dar labiau į viršų iškelti Kinijos nacionalizmą. Belieka tik stebėti šią kovą ir laukti valstybių dialogo. Kitaip šis mūšis bus tikrai ne paskutinis. JAV planuose dar labiau užslėgti kiniškas prekes muitais. Visa tai, atsilieps mums, paprastiems pirkėjams – daugumos prekių kainų augimu.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: