Kino filmo "Race" kadras

Biografinė drama „Lenktynės“ („Race“), pasakoja apie vieną geriausių Pasaulio lengvaatlečių. Apie vaikiną Jesse Owens, kuris savo talentą panaudojo tam, kad pakeistų net didžiausių rasistų nuomonę apie save bei kitus afroamerikiečius.

„Visi kurie kovoja, bet kokiose varžybose, bet kokiu lygmeniu, žino, kad bet kurią dieną galima laimėti arba pralaimėti. Svarbiausia, kad dalyvautum. Kai viskas baigiasi, visi keliauja namo, o istorija prisimena nugalėtojus. Kiekvienas vyras ir moteris tame lauke dėkingi už progą būti tame lauke. Ir susidurti draugiškoje konkurencijoje, žmogus prieš žmogų, tauta prieš tautą, kad išbandytų save be baimės ir pagiežos prieš geriausią priešininką kitoje pusėje“ – ištrauka iš filmo

Istorija mus nukelia į ketvirtojo dešimtmečio Ameriką. Klivlendas, kaip ir visa Amerika bando atsistoti po „Didžiosios depresijos“. Šalyje, įskaitant ir Jessie (Stephan James), šeimą, jaučiamas skurdas ir nepriteklius. Šeima iš paskutiniųjų stengiasi palengvinti talentingojo Jesse svajonę išgarsėti Ohajo koledže. Palikęs savo mylimuosius, būsimą žmoną Ruth (Shanice Barton), bei mažąją dukrelę, James Cleveland „Jesse“ Owens išvyksta į jo laukiančią nežinomybę. Koledže būsimoji žvaigždė sulaukia rasistinių užgauliojimų ne tik iš kitų studentų, bet ir kitų trenerių. Vos spėjęs apšilti kojas, vaikinas supažindinamas su Larry Snyder (Jason Sudeikis). Treneris, kadaise buvęs garsus bėgikas dabar bet kokiais būdais siekia pripažinimo bei pergalių kaip lengvaatlečių treneris netrunka pastebėti neeilinį Jesse talentą. Larry nei kiek nesuabejoja jo sėkme ir pasiūlo partnerystę, kuri nuves J. Owens iki didžiausių karjeros laimėjimų.

Race

Kino filmo “Race” kadras

Sulaukęs pirmųjų šlovės spindulių, po pasirodymo Mičigano Valstijoje Jesse atranda pasitikėjimo savimi, o žmonės nekentę jo, staiga tampa gerbėjais. Netrunka laukti, kol gerbėjų dėmesiu apdovanotam Jesse galvą susuka džiazo vokalistė Quincella (Chantel Riley). Kol Jesse bando išspręsti asmenines gyvenimo problemas, JAV Sporto Komitetas svarsto galimybę boikotuoti artėjančias Olimpines žaidynes nacistinėje Hitlerio Vokietijoje.

race-06

Kino filmo “Race” kadras

Žiūrint šį filmą, gali susidaryti įvaizdis, jog visą tai jau kažkur matyta. Nesvarbu ar žinai kas buvo Jesse Owens, ar ne. Dėka Holivudo ambicijų bei „Amerikietiškos svajonės“ šio filmo braižas primins vieną-kitą jau matytą filmą apie kelią į šlovę. Filme „Lenktynės“ gausu Holivudui būdingų klišių, kurių labai norėjosi nepamatyti. Juostoje kone kiekvienas personažas kovoja savo asmeninėje kovoje. Vis dėlto šis filmas jus įkvėps ir nuteiks pozityviai.

Skirdami  pagrindinį vaidmenį jaunam Stephan James, kūrybinė grupė kartu su Stephan Hopkins priešakyje rizikavo, tačiau panašu, jog toji rizika atsipirko. Kino kritikų įvertinimai tiek talentingajam Stephan James, tiek labiau patyrusiam Jason Sudeikis buvo geri. Filme, labiau nei kas kita pabrėžiami ir dramatizuojami šių dviejų aktorių įkūnytų personažų santykiai.

Race 2

Kino filmo “Race” kadras

Be kita ko, filmas galėjo būti ir trumpesnis. Iš pažiūros, 134 minutės atrodo pakankamai ilgas laiko tarpas papasakoti vieną nepaprasto žmogaus istoriją, tačiau deja, istorija iki galo ir nebuvo papasakota. Biografinėje dramoje bandoma sutalpinti kuo įmanoma daugiau. Pradedant Jesse ambicijomis trasoje ir už jos ribų, tęsiant vis ryškesne rasine nesantaiką tiek prieš juodaodžius JAV, tiek prieš žydus nacistinėje Vokietijoje, ir baigiant nesutarimais JAV sporto Komitete bei visiškai kita, antraplane dokumentinės propagandos kūrėjos Leni Riefenstahl (Carice van Houten), istorija siekiant sukurti lygių neturintį filmą apie 1936 metų Olimpines žaidynes. O kur dar asmeninės trenerio Larry Snyder problemos vis išlendančios filmo eigoje. Užuot bandę nupasakoti kelias istorijas vienu metu, kūrėjai galėjo labiau susikoncentruoti į pagrindinį filmo herojų.

Race 0

Kino filmo “Race” kadras

Negana to, kuomet  veiksmas persikėlė į Olimpinį Berlyno stadioną, susidaro vaizdas, jog nuo tos akimirkos bandoma paskubinti filmo pabaigą. Toje vietoje pasigedau kitų atletų reakcijų į nepriekaištingą J. Owens triumfą, taip pat trūko įvykių sekos detalumo. Viename kadre Jesse be jokių parengiamųjų bėgimų startuoja 100 metrų rungties finale, kitame, jis jau varžosi su didžiąja nacistinės Vokietijos viltimi – Carl ‚Luz‘ Long (David Kross).

O kur faktas, jog grįžusio namo Jesse Owens, JAV prezidentas Franklin Roosevelt net nepasvargino pakviesti į Baltuosius rūmus ir deramai pasveikinti su pergalėmis. Filme buvo bandoma pabrėžti juodaodžių priespaudą šalyje, tačiau kaip ir daugelis dalykų šiame, ši tema buvo paliesta, tačiau nebaigta iki galo.

Verdiktas 7/10

Ir nepaisant filme iššokančių blogybių, režisierius Stephan James bei rašytojai Joe Shrapnel bei Anna Waterhouse padirbėjo gan neblogai. Filmas žiūrisi tikrai maloniai. Iš jo galbūt nesitikimas per daug. Be kita ko, viso filmo metu nedingsta noras palaikyti pagrindinį filmo herojų jo duobėtoje kelionėje didžiosios svajonės link.

Taip pat skaitykite: Meilės istorija, verta filmo. Ir filmas, vertas jūsų meilės.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: