Netflix serialo "Altered Carbon" kadras

Visi įmanomi kompiuterinės grafikos elementai, kriminalinės dramos motyvai ir netgi žmogžudystę bandantis išsiaiškinti detektyvas – tokį gardų saldainį, su kontrastingu, naujovišku užpilu siūlo antro sezono garantiją šiais metais užsitvirtinęs serialas „Modifikuota anglis“ (angl. „Altered Carbon“). Užburiančios spalvos ir įmantrus technologinis pasaulis žiūrovą prikausto prie ekrano, nuo kurio nesinori lengvai atsitraukti visų dešimties serijų metu. Ir netrukus pradedi iš tikrųjų mąstyti, ką darytum, jei visuomenė būtų priversta imtis drastiško technologinio perversmo: sąmonė ir protas skaitmenos dėka išlieka, o su savu kūnu paprasčiausiai atsisveikinama. Viskas vardan amžino gyvenimo.

Ši istorija apie šiuolaikinį tarpgalaktinį kareivį, kuriam patikėta išsiaiškinti neįtikėtinai turtingo verslininko žmogžudystę, yra nominuota kaip labiausiai aptariama serijų kolekcija šiais metais. Naujasis mokslinės fantastikos žanro kūrinys, į kurį investuota kiek daugiau nei 70 mln. eurų, žmogaus mirtį vaizduoja it pasenusį praeities faktorių, kurio galima išvengti. Aplink visus piliečius, įkalintus ne savuose kūnuose, sukasi išmanūs robotai, beveik tobulai užprogramuoti atlikti savo darbą. Sakyti, jog „Modifikuota anglis“ serialas panašus į jau legendiniu dėl savo kontrastingų atsiliepimų tapusį „Bėgantis skustuvo ašmenimis“ filmą būtų neteisinga, tačiau Netflix fantanstikos fiestoje taip pat išvysime ir skraidančių policijos automobilių, ir keistų militaristinio tipo vyriškų apsiaustų, nuo vėjo plevėsuojančių pažeme.

Alternated Carbon 5

Serialas, paruoštas pagal 2002 m. Richard K. Morgan romano ypatumus, tarsi pasineria kartu su mumis į ypatingą kelionę laiko mašina. Ateities vizijos ir elektronika paremtas pasaulis, kuriame žmogaus ilgaamžiškumas šiam atneša kitokių pavojų, stebina netradiciniu sprendimu įterpti klasikinio detektyvo motyvą. Pagrindinis veikėjas ir serialo žvaigždė – švedų kilmės amerikietis aktorius Joel Kinnaman, geriausiai žinomas dėl savo pasirodymo kultiniame seriale „Kortų namai“. Kinnaman įkūnija Takeshi Kovacs, po 250 m. ilgai trukusio žiemos miego specialiai misijai prikeltą pilietį, kurio ankstesnė patirtis bei karinis paruošimas transportuojamas į ką tik atgimusį, naujai jauną, tobulai sportišką kūną. Pagal serialo terminus, Kovacs suteikiamas patrauklesnis pavidalas dar kitaip paprasčiausiai vadinamas „rankove“.

Alternated Carbon 4

Pasaulyje, kur 24-ame amžiuje mirtis yra tik vargšų problema, galime pastebėti patriarchalinę sistemą. Turtingiausi ir galingiausi serialo herojai gyvena virš mažiau pasiturinčiųjų, specialiai ponams vargšų darbininkų pastatytuose dangoraižiuose ar įmantriose vilose, įrengtose dangaus platybėse tarp miglotų debesų. Turčiai seriale praminti „matais“ pagal Biblijoje minimo herojaus Matūzalio vardą. Sakoma, kad pastarasis išgyveno net 969 metus. Pasirodo, kad už Kovacs grąžinimą ir patalpinimą į beprotiškai brangią rankovę yra atsakingas vienas iš tokių „matų“ – oligarchas Laurens Bancroft (James Purefoy). Pastarasis už suteiktą nemokamą galimybę gyventi Kovacs įsipareigoja dirbti jam. Smurto ir sąmokslų teorijų sūkuryje, Kovacs įmetamas į verdantį katilą, kuriame nėra laiko prisitaikyti, belieka tik gelbėtis iš keblios padėties.

Alternated Carbon 3

Labiausiai žavi kruopščiai apmąstytos serialo detalės ir vizualiai akiai malonus ryškus vaizdas, dvelkiantis naujoviškumu bei atitinkantis aukščiausius kokybės kriterijus. Kompiuterinei grafikai nenusileidžia sumanus serialo aktorių pasirinkimas, kurio plačiame spektre išvystame skirtingų tautybių ir rasių atstovus, dirbančius bendrame projekte. Tokia įvairovė bei detalės nepateisina kai kurių serialo kritikų lūkesčių, mat šie teigia, jog mokslinės fantastikos istorijai trūksta greičiau kintančio veiksmo bei draminių elementų. Su tokiu teiginiu galima iš dalies sutikti.

Alternated Carbon 2

„Modifikuota anglis“ iš tiesų labiau koncentruojasi į veikėjų ryškių charakterio savybių atskleidimą. Seriale nemažai dialogo, tačiau kiekvienas ištartas žodis ar juokinga replika turi tikslą ir yra pasakyta ne be reikalo. Lėtai vystomas veiksmas lengvai išteisinamas trumpomis, bet efektyviomis kovos scenomis. Visgi, čia kurstoma įtampa ir, kaip ir klasikiniame detektyve, intriga išlieka iki pat paskutinės akimirkos.

„Modifikuotą anglį“ vertėtų pažiūrėti ir nemėgstantiems mokslinės fantastikos žanro. Iš tiesų, serialą sunku tiksliai apibrėžti, todėl kad jame susipina skirtingų laikmečių – praeities ir ateities – gijos, yra drąsiai maišomi kostiumų dizaino įvaizdžiai ir stilius, o kiekvienas personažas seriale turi savo vietą, darbą ir tikslą, tačiau tai nereiškia, kad auditorija nesulauks netikėtų fantastinės istorijos posūkių ar šokiruojančių vaizdinių. Taip, čia nevengiama parodyti visiškai nuogo kūno ar brutalios kovos scenos, kurioje laisvai liejasi kraujas. Čia sumaniai įpaišomi biblijinių herojų paveikslai, originaliai pastatyti į naujųjų technologijų pasaulio, kuris vadovaujasi dirbtinio intelekto galia, rėmus. Nenuostabu, jog „Modifikuota anglis“ per tokį trumpą laiko tarpą sugebėjo susilaukti tiek komentarų ir susidomėjusiųjų pastabų. Tai unikalus serialas, novatoriškai pristatantis kitonišką mokslinės fantastikos žanro variantą.

Taip pat skaitykite: Ne eiliniam žiūrovui skirtas juodojo humoro serialas pranoksta visus lūkesčius

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: