Serialo "Tiger King: Murder, Mayhem, and Madness" kadras

Naujausias „Netflix“ dokumentinis serialas, neabejotinai vertas jūsų dėmesio – „Tiger King: Murder, Mayhem, and Madness“. Seriale neriama į didžiųjų kačių laikytojų pasaulį, kuriame – privatūs zoologijos sodai ir juos siejanti kriminalinė Joseph‘o Maldonado-Passage‘o, geriau žinomo kaip Joe Exotic – produktyvaus tigrų veisėjo – istorija. Save jis apibūdina kaip „ginkluotą kaubojų gėjų“. Tai tokia bendruomenė, apie kurią patikėsite tik tada, kai pamatysite – neįtikėtini kiekiai daugpatystės ir bendras potraukis mažo biudžeto muzikinių klipų kūrimui: tai tik dalis jų gyvenimo vingrybių.

Kas toks tas Joe Exotic?

Josephas Maldonado-Passage gimė 1963-iaisiais, ir savo pirmuosius vaikystės metus praleido augdamas fermoje Kanzaso valstijoje. Jis itin mylėjo gyvūnus, ir prezidentavo vietiniame gyvūnų mylėtojų klube. Ūgtelėjęs pradėjo karjerą kaip policininkas nedideliame miestelyje Teksase. Vieno iš brolių įskųstas tėvui, šio jis buvo prigrasytas nė nesirodyti jo laidotuvėse. Tai smarkiai sugniuždė jaunąjį Joseph‘ą, ir šis bandė nusižudyti autoavarijoje, tačiau šis bandymas nepavyko ir jis liko gyvas. Po avarijos jis tarsi pabudo, ir pradėjo dirbti gyvūnėlių parduotuvėse.

1989-aisiais jis kartu su broliu Garold‘u Wayne‘u nusipirko „Arlington“, gyvūnėlių parduotuvę Teksase. Garold‘as vėliau žuvo automobilio avarijoje, o už išmokas, gautas už jo žūtį, brolis Oklahomoje įsigijoe Wynewood‘o rančą, kurią vėliau pavertė „Garoldo Veino egzotinių gyvūnų memorialiniu parku“, geriau žinomu kaip „G. W. Zoologijos sodas“.

Joseph‘as parką užpildė egzotiniais gyvūnais, kuriuos daugiausia gavo iš plėšrių gyvūnų būdo sukrėstų ankstesnių savininkų, laikiusių šiuos gyvūnus kaip naminius augintinius. Didžiųjų kačių ir kitų retų gyvūnų pirkimas bei pardavimas daugelyje JAV valstijų yra legalus, todėl Amerikoje yra įsikūrę šimtai pakelės zoologijos sodų, kurie menkai prižiūrimi. 2001-aisiais „G. W. Zoo“ buvo per tūkstantį įvairių gyvūnų, iš kurių beveik 90 – didieji kačių giminės atstovai. 2019-aisiais apsilankęs zoologijos sode, Sean‘as Williams‘as sakė: „Kai atvykau, lijo, ir tigrai slidinėjo pirmyn ir atgal iki kulkšnių įklimpę į purvą. Dirbtinis tvenkinys buvo ryškiai pažaliavęs ir užtroškęs. Rudasis lokys sėdėjo savo išmatose, kol jį tuo metu prižiūrėtojas šėrė bulvių traškučiais. Narvuose mėtėsi išlaidyti kėgliai, o vienoje beždžionių teritorijoje buvo žaislinės vaikiškos virtuvėlės rinkinys.“

Maldonado-Passage‘as taip pat plėtojo ir kitą verslą – turistiniu autobusu važinėjo po valstijas ir atlikdavo šou, kuriame pasirodydavo jo gyvūnai. Norintieji už 25$ mokestį galėjo nusifotografuoti su jaunikliais. Didžiulis pelnas, plaukęs už tigrų glostymą, reiškė, kad jam reikėjo dar daugiau jauniklių, kadangi šie gana greitai užauga – jau būdami trijų mėnesių jie tapdavo pavojingi žmonėms. Tai lėmė tai, jog jis ėmė veisti šiuos didžiuosius katinus, kurie savo likusius gyvenimus privalėdavo leisti uždaryti ankštuose narvuose. Joe Exotic’as buvo pripažintas produktyviausiu tigrų veisėju šalyje.

Kokius nusikaltimus jis atliko?

Toks elgesys lėmė jo susidūrimą su tokia gyvūnų teisių gynėja kaip Carole Baskin. Jai priklauso prieglauda Floridoje, vadinama „Big Cat Rescue“, ją atidarė kartu su vyru, prieš šiam dingstant be žinios 1997-aisiais. Baskin subūrė armiją pasekėjų internete, kurie prisidėjo siekiant sugriauti Joseph‘o Maldonado-Passage‘o verslą, siųsdami begalę elektroninių laiškų jo šou užsakovams ir taip prašydami atšaukti visus jo pasirodymus.

ĮSPĖJIMAS: Toliau tekste atskleidžiami dokumentinės dramos siužetiniai vingiai, tad jei nemėgstate #SiaubingųSpoilerių eikite iš karto žiūrėti šio išskirtinio reginio.

Norėdamas atkeršyti, Joseph‘as internete platino video, kuriuose tikino, kad Baskin nužudė savo vyrą ir įvairiais būdais reiškė panieką, naikindamas ją vaizduojančius manekenus ir pripučiamas lėles. Jis pervadino savo kompaniją į „Big Cat Rescue Enterntainment“, tikėdamasis, kad taip nuvilios Baskin internetinės svetainės lankytojus. Carole su savo dabartiniu vyru Maldonado-Passage‘ą padavė į teismą dėl autorinių teisių pažeidimo ir prisiteisė milijoną JAV dolerių. Joseph‘as paskelbė bankrotą.

Neilgai trukus savo zoologijos sodą jis perrašė kitam didžiųjų kačių mylėtojui, Jeff‘ui Lowe‘ui, kuris garsėjo savo kriminaline istorija, kurioje šmėžavo kaltinimai smurtu artimoje aplinkoje. Tačiau Joseph‘as ir toliau dirbo prie savo kūrinio, nepaisant nesėkmingų bandymų balotiruotis į prezidentus 2015-aisiais ir Oklahomos gubernatorius 2018-aisiais.

Subyrėjus jo gyvenimui, liko pagieža Baskin ir jos veiksmams, kainavusiems jam zoologijos sodą. 2017-aisiais jo sutuoktinis Travis‘as Maldonado netyčia šovė į save, ir nuo patirtų sužalojimų mirė. Vėliau tais pačiais metais Joseph‘as vienam iš darbuotojų siūlė 15000 JAV dolerių už tai, kad nužudytų Carole Baskin. Paėmęs avansą, vyras dingo ir nebesirodė. FTB, ilgą laiką nenuleidę akių nuo Joseph‘o dėl gyvūnų išnaudojimo, šiuos jo kėslus sužinojo iš informatorių. Šie pasiuntė samdomu žudiku užsimaskavusį agentą, ir Maldonado-Passage‘as vėl bandė nusamdyti žudiką Baskin. (Abu šie bandymai nenusisekė, ji ir šiandien sėkmingai tęsia savo veiklą.)

Kur Joe Exotic‘as yra dabar?

Praėjusių metų kovą jam pateikti kaltinimai dėl samdomos žmogžudystės ir gyvūnų išnaudojimo, taip pat apmokestinant ir dėl penkių tigrų nužudymo. Šių metų sausį jis nuteistas 22 metams kalėjimo. Būdamas 56-erių, tikėtina, mirties jis sulauks kalėdamas.

Tačiau net ir būdamas už grotų Joe Exotic‘as nedingsta iš žurnalų antraščių. Žurnalas „People“ skelbia, kad neseniai Joseph‘as Maldonado-Passage‘as valstybei pateikė kaltinimus dėl neteisingo įkalinimo ir arešto bei asmeninio turto netekimo, siekdamas prisiteisti 94 mln. JAV dolerių žalos. Taip pat jis kaltina organus prisidėjus jo motinos, Shirley, mirties.

Ieškinyje jis valdžią apkaltino turint tam tikrą „gyvūnų teisių sistemą“, ir, esą, įtraukus tigrus į nykstančių rūšių sąrašą, siekiama sunaikinti tokius verslus kaip jo. Skaičiuojama, kad laukinėje gamtoje likę mažiau nei 4000 tigrų.

Taip pat skaitykite: TOP 10 pačių įspūdingiausių dokumentinių filmų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: