© Hotel Domspitzen / Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Jei norite savo namus paversti neatpažįstamais, pradėkite nuo sienų. Galite jas tiesiog nudažyti, tačiau tai bus tik dar viena spalva ar kitas buvusios spalvos atspalvis. Įsivaizduokite, kad į namus pasikviečiate 5 artimiausius draugus, užrišate jiems akis skarele ir įleidžiate visus į kambarį. Kai svečiai raiščius nusiima, ar jie ištars „Vau!..”? Ne? Tada jūsų namai taip ir liko klasikiniai, pilni rutinos.

Kaip padaryti, kad jie būtų itin originalūs, žaismingi, šokiruojantys, kaip iš kino filmų? Pabandykite sienas išklijuoti tapetais.

1 idėja. Skirtingi tapetai.

Paprastai tapetai yra naudojami visoms kambario sienoms. Tačiau kiekviena siena gali būti labai individuali. Jei visas keturias sienas išklijuotumėte skirtingais tapetais? Viena siena – ryškiai geltona, kita – žalia, trečia – dryžuota, o ketvirta – tamsiai purpurinė. Kaip jums toks šelmiškas spalvų disonansas? Aišku, tai neturėtų būti miegamasis, kur reikia ramių spalvų ir atspalvių. Tokia spalvų gama labai tinka gyvenamajam kambariui, taip pat paauglio kambariui.

Kad būtų super originalu, rekomenduojama pasirinkti skirtingus tapetų tipus. Vieną sieną galėtų papuošti fototapetas, kitą – dryžuotas, trečią – dažomas tapetas (skystas), o ketvirtą – klasikinis vienspalvis arba su nedideliais raštais.

2 idėja. Daliniai tapetai.

Tapetai yra klijuojami nuo lubų iki grindų, nuo kampo iki kampo. O kas sakė, kad tai vienintelis būdas juos klijuoti? Kodėl tam tikros rūšies tapetai negali būti klijuojami ir ant lubų? Pavyzdžiui, dryžuoti tapetai gali eiti per lubas ir susisiekti su priešinga siena. Taip atrodys, kad kambarys yra išdažytas dideliais teptukais.

Taip pat galima ant sienos išklijuoti tik tam tikrą kvadratą.

Yra bandymų ir iškarpyti tapetus pagal raštą. Tai reiškia, kad vienas iš tapeto kraštų yra ne tiesus, o pasibaigia ties raštu ar ornamentu. Toliau – sienos spalva. Tokiu būdu gali atrodyti, kad raštai yra natūrali sienos dalis. Tokius tapetus klijuoti reiktų kai jau visi apdailos darbai yra baigti.

3 idėja. Fototapetai.

Čia viskas priklauso nuo fantazijos ir turimų investicijų. Galima nusipirkti fototapetą su gamtos vaizdais, o taip pat ir su tam tikrų tekstūrų imitacijomis, pavyzdžiui, senoviška medine siena. Norite rastinio namo savo darbo kambaryje? Reikia tik 4 fototapetų su rastų imitacija ir pasijausite lyg kaimo trobelėje, nors butas 9 aukšte…

Fototapetus geriausia pirkti internetu, nes čia jų pasirinkimas tikrai didelis. Aišku, reiktų žinoti sienų išmatavimus. Tokios idėjos lengviau įgyvendinamos mažesniuose kambariuose, kurių ilgis – 3-4 metrai. Didesniuose fototapetai jau tampa kaip daliniai tapetai – tik interjero sprendimu.

4 idėja. Skysti tapetai.

Japoniška technologija gali būti išnaudota labai įspūdingai. Iš celiuliozės pagaminti skysti tapetai yra tiesiog dažomi ant sienos. Jie sudaro asimetrišką tekstūrą, kurią malonu paliesti. Kadangi tokių tapetų yra įvairių spalvų, jais galima dažyti pagal apšvietimą ir kambario paskirtį.

Aišku, tai gana brangus malonumas, tačiau jis to vertas.

5 idėja. Reljefiniai dažomi tapetai.

Minimalizmas tinka ne visur. Kartais reikia ir prabangos elementų. Būtent tokie ir yra dažomi reljefiniai tapetai. Jie turi specialius iškilimus, kurios malonu paliesti, jie atrodo labai prabangiai. Ypač, jei renkamasi balta, rožinė, kreminė, dramblio kaulo spalvos ir atspalviai. Galima pabandyti ir panaudoti skystus tapetus ant viršaus, tačiau viskas priklauso nuo reljefo aukščio, nes skysti tapetai padengia paviršių kelių milimetrų sluoksniu.

Aišku, nereiktų pamiršti spalvų derinimo. Pasirinkę priešingų temperatūrų spalvas, galite sukurti itin originalų kambarį, kuriame gyventi bus sunku, nes spalvos blaškys dėmesį. Tada reikės smarkiai padirbėti ties apšvietimu ir baldais, kad padėtį ištaisytumėte.

Šiuos namų apdailos darbus galima atlikti pigiai, tačiau reikės laiko ir fantazijos, arba brangiai – tada reikės tik laiko, nes idėjas duos interjero dizaineriai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: