Krevetės – visame pasaulyje itin mėgstama jūros gėrybė. Krevetėmis gardinama tiek tradicinė ispaniška paelija, tiek indiški kariai ar tailandietiškos sriubos. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, teigia, kad krevetės seniai nebėra egzotiška jūros gėrybė ir dažnai puikuojasi ne tik ant šventinio, bet ir kasdienio pirkėjų stalo.
Mėgstamos visame pasaulyje
„Žuvis ir jūros gėrybės – viena tų produktų kategorijų, kuri nuolat auga. Pastebime, kad tinklo pirkėjai į savo racioną stengiasi įtraukti kuo skirtingesnio maisto. Būtent dėl šios priežasties stengiamės pasiūlyti kuo platesnį asortimentą. Nuo Lietuvos ūkiuose užaugintų vaisių ir daržovių iki iš egzotinių kraštų atgabentų delikatesų, įvairiausių grūdinių kultūrų. Nuo tradicinio karpio ar lašišos – iki midijų, skraidkalmarių čiuptuvų ar šiaurinių dryžakojų krevečių su kiautu“, – sako V. Budrienė.
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė sako, kad krevetės – itin populiarus ingredientas tiek Amerikoje, tiek Europoje, Azijoje ar Australijoje.
Pasak jos, Pietų Amerikoje, pavyzdžiui, Meksikoje ar Peru, krevetės dažnai naudojamos įvairiausių, tradicinių aštrių sriubų ar troškinių gamyboje. Kinijoje krevetės paprasčiausiai pakepamos aukštoje temperatūroje, wok keptuvėje iki tol, kol tampa traškios ir patiekiamos su ryžiais, makaronais ar įvairiai paruoštomis daržovėmis. Ispanijoje krevetes mėgstama apkepti alyvuogių aliejuje ir pagardinti jas citrinos sultimis, čili pipirais ir smulkintu česnaku, o australai yra pamėgę krevečių „kokteilius“, kuomet jos patiekiamos stiklinėje su specialiu padažu.

„Krevetės – labai nesudėtingai ir greitai paruošiamas ingredientas. Krevetėms iškepti užtenka vos kelių minučių. Jų kepimo laikas priklauso nuo dydžio: mažas ir vidutines krevetes kepti reikėtų vos apie  3–4, didesnes – 5–8 minutes. Kad krevetės yra paruoštos, pamatysite, kai jos įgaus rausvesnės spalvos, todėl norint jų neperkepti ar nepervirti – reikia atidžiai stebėti kepimo laiką“, – pasakoja ekspertė.

Kiautų – neišmeskite

Be to, krevetės – labai universalios. Jos puikiai tinka tiek prie azijietiškai ar itališkai pagamintų makaronų, ryžių patiekalų: rizoto ar paelijos. Krevetes skanu dėti į įvairiausias sriubas ar troškinius. Jos dera tiek su aštresniais, tiek subtilesniais skoniais: sriubas galite gardinti tiek čili pipirais, imbieru ir kokosų pienu, tiek pomidorų tyrėmis ar grietinėle. Jeigu parduotuvėje įsigijote dar neišgliaudytų krevečių – patartina neišmesti jų kiautų. Iš jų galėsite išsivirti nepaprasto skonio sultinį, sako V. Juodkazienė ir dalijasi dar keliais faktais, apie nepaprasto skonio ingredientą – krevetes.

Egzistuoja tūkstančiai krevečių rūšių. Visame pasaulyje: nuo tropikų iki Antarkties vandenyno egzistuoja daugiau nei 2000 skirtingų krevečių rūšių. Visgi, mūsų kraštuose, vienos žinomiausių yra baltakojos, tigrinės, rausvosios, šiaurinės dryžakojės ar karališkos krevetės.

Įvairiausių dydžių. Krevečių dydis priklauso nuo jų rūšies. Mažosios krevetės prasideda nuo vos centimetro, o tigrinės – jų siekia net 30. Krevetes populiaru skirstyti į 7 dydžius pagal tai, kiek jų telpa viename kilograme: 20-25 krevetės viename kilograme – milžiniškos, 25-30 – didžiulės, 30-40 – labai didelės, 40-60 – didelės, 60-70 – vidutinės, 70-90 – mažos, apie 200 – labai mažos.

Svarbios ekosistemai. Krevetės yra svarbus daugelio krabų, žuvų, jūros ežių, banginių, delfinų ir jūros paukščių maisto šaltinis. Be to, daugelis krevečių vadinamos valytojomis. Krevetės padeda nuo žuvų pašalinti išorinius parazitus, bakterijas, negyvus odoje esančius audinius.

Naudingos sveikatai. Krevetėse yra daugybė baltymų. Viename puodelyje krevečių yra net 25 gramai lieso baltymo. Taip pat yra itin mažai kalorijų, 84 gramuose krevečių jų galima rasti vos 76. Be to, krevetėse yra ir sveikųjų omega-3 riebalų rūgščių. Krevetės yra puikus fosforo ir vitamino B12 šaltinis. Jose taip pat yra šiek tiek kalcio, geležies, magnio, kalio, cinko ir seleno.

Valgomos su galvomis. Nors ruošiant krevetes dažniausiai jų galvą pašaliname, tačiau daugelyje pasaulio regionų krevetės valgomos su ja. Tinkamai paruoštų krevečių galvą valgyti – visiškai saugu, o su visa galva pagamintos krevetės išlieka sultingesnės ir ryškesnio skonio.

V. Juodkazienė patiekalų su krevetėmis siūlo išbandyti ir savo virtuvėje ir dalijasi nepaprasto skonio, Azijos įkvėptu receptu su šiuo ingredientu.

Ryžių makaronai su krevetėmis

Jums reikės: 

Ryžių makaronų

Saujos juodųjų grybų

Šlakelio sezamų aliejaus

Poro

Morkos

Raudonosios paprikos

Puodelio šiaurinių dryžakojų krevečių

Smulkinto čili pipiro

Šviežios kalendros

Žaliosios citrinos

Pagaminimas:

Ryžių makaronus išvirkite, laikydamiesi nurodymų ant pakuotės, ir nusunkite. Paruoškite juoduosius grybus: apie 10 minučių pamirkykite vandenyje. Kol mirksta grybai, gilioje keptuvėje su sezamų aliejumi apkepinkite daržoves: juostelėmis supjaustytą raudonąją papriką, susmulkintą porą ir morką. Kai daržovės apkeps, į keptuvę dėkite krevetes ir nusunktus makaronus. Toliau kaitindami, viską gerai išmaišykite ir sudėkite vandenyje išmirkytus grybus. Baigę kepti, papuoškite šviežios kalendros šakele, žaliosios citrinos skiltelėmis ir čili pipirais. Skanaus!

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: