Vladimiras Putinas EPA-ELTA nuotr.

Pirmadienį, per Nacionalinę Rusijos Federacijos vėliavos dieną, Prezidentas Vladimiras Putinas kalbėjo, kad šalies vėliava įkvepia rusus didžiuotis savo „karine šlove“ ir „tradicinėmis vertybėmis“.

Putinas, praėjus beveik šešiems mėnesiams po to, kai kaimyninėje Ukrainoje įžiebė į politinę ir ekonominę izoliaciją Rusiją įstūmusį karą, prisiekė, kad Maskva tarptautinės politikos arenoje laikysis savo kurso.

Rusija yra stipri, nepriklausoma, pasaulinės galios turinti valstybė. Tarptautinėje politikos arenoje laikysimės tik to kurso, kuris atitinka svarbiausius Tėvynės interesus”, – teigė Putinas vaizdo įraše.

Nors Putinas tiesiogiai ir neužsiminė apie vakarietiškas vertybes palaikančioje Ukrainoje Rusijos pradėtą karinę kampaniją, jis tvirtino, kad šalies nacionalinė vėliava įkvepia Rusijos piliečius didžiuotis savo „karine šlove“.

Rusijos vėliavoje esančios balta, mėlyna ir raudona spalvos „simbolizuoja mūsų tikėjimą tradicinėmis vertybėmis – jų mes niekada neišsižadėsime“, – teigė Putinas.

Jis pridūrė, kad šios vertybės „įkvepia mus rūpintis ir ginti savo Tėvynę bei neleisti jokiai svetimai hegemonijai ar diktatūrai jos užgrobti“.

BBC laidų rusų kalba tarnyba kartu su leidiniu „Mediazona“ ir savanorių komanda patvirtino informaciją apie 5 701 kare Ukrainoje žuvusį rusų karį. Ukraniečių atstovai tvirtina, kad bandymo okupuoti šalį metu gali būti nukauta virš 43 tūkstančių rusų karių. Maskava žuvusių savo karių Ukrainoje skaičiaus neskelbia.

Rusijoje Nacionalinė vėliavos diena švenčiama rugpjūčio 22 d. nuo 1994 m., kai tuometis Prezidentas Borisas Jelcinas ją įvedė.

Pati Rusijos trispalvė buvo atnaujinta 1991 m. rugpjūčio 22 d. po Sovietų Sąjungos žlugimo, kai socialistinės respublikos nacionalinis simbolis – auksinis kūjis su pjautuvu raudoname fone – nustojo galioti.

Kai kurie prieš karą nusistatę rusų aktyvistai po invazijos į Ukrainą pradėjo rodytis viešumoje su vėliava, kurią sudaro balta, mėlyna, balta juostelės. Jie pašalino raudoną spalvą, kadangi laiko ją susijusią su „krauju ir smurtu“. 

Taip pat baltos-mėlynos-baltos spalvų derinys primena viduramžiais gyvavusios Novgorodo Respublikos vėliavą. Laikoma, kad Novgorodo Respublika buvo Rusijos demokratijos lopšys.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: