(c) organizatorių archyvo nuotr.

Šių metų spalio mėnesį Kaune buvo galima sutikti Švedijos, Austrijos ir Ispanijos moksleivius. Visi jie į Lietuvą atvyko turėdami vieną tikslą – dalyvauti „Leonardo da Vinči“ programos partnerysčių projekte. Viena iš partnerių yra ir Lietuva, kurioje įvyko trečiasis verslo susitikimas.

Projektas skirtas verslo praktinio mokymo firmose (VPMF) dirbantiems moksleiviams. Praktinio mokymo firma (PMF) – tai įmonė, kuri imituoja tikros firmos veiklą. Čia moksleiviai turi galimybę susipažinti su tikra bendrovės veikla, įgyti praktikos bei pasisemti patirties. Minėtame projekte Lietuvai atstovauja VPMF „Blizgesys“, įsikūrusi Garliavos Jonučių vidurinėje mokykloje.

Apie projektą

Verslo susitikimai tarp PMF dirbančių moksleivių – tai vienas iš partnerysčių projektų, kuriuos remia „Leonardo da Vinči“ programa. Projekto tikslas – ne tik lavinti moksleivių žinias ekonomikos srityje bei ugdyti jų verslumą, bet tai ir Europos šalių bendradarbiavimo skatinimas. Projekte dalyvauja keturios Europos šalys: Ispanija, Švedija, Austrija ir, žinoma, Lietuva. Iš viso – 6 moksleivių firmos. Švedai projekte dalyvauja turėdami dvi firmas: „Ahlens OFA“ bei „Hellmanska Garden“. Tiek pat įmonių pristato ir austrai: „TASTE Gmph“ ir „Rehbok“. Ispanams atstovauja VPMF „ACT Amway“, o lietuvių garbę projekte gina VPMF „Blizgesys“. Pirmasis moksleivių verslo susitikimas prieš metus įvyko Ispanijoje. Visi susirinko pačiame Ispanijos kultūros židinyje – Barselonoje. Pavasario viduryje projekto dalyviai keliavo į Švediją. Nyköping mieste jų laukė švedų moksleiviai, pasiruošę pristatyti savo šalį bei firmas. Šių metų spalio 18-20d. svečių iš užsienio pagaliau sulaukė ir lietuvaičiai. Kaune, Garliavoje, įvyko jau trečiasis verslo susitikimas.

Viešnagė Lietuvoje

VPMF „Blizgesys“ komandai teko nelengva užduotis – šaltą spalio savaitę priimti svečius iš užsienio. Daugiau nei 40 – tokia delegacija apsistojo Kauno centre. Tačiau svarbiausi verslo susitikimai, mugės bei tradiciška vakaronė įvyko Garliavoje.

Trečiasis verslo susitikimas prasidėjo stendų ruošimu. Kiekviena moksleivių firma turėjo paruošti stendą, kuriame atsispindėtų jų prekiaujama produkcija. Tai atlikus prasidėjo konferencija, kurios metu moksleiviai pristatė savo firmas, jų veiklą bei siūlomus produktus. Nenuostabu, kad labiausiai visus nustebino šeimininkai lietuviai. Prisistatymo metu jie atliko lietuvių liaudies šokį skambant gyvai muzikai. Dar didesnį įspūdį paliko lietuvių apranga. Visa „Blizgesio“ komanda buvo pasipuošusi tautiniais drabužiais.

Pasibaigus konferencijai prasidėjo aktyviausia ir smagiausia susitikimo dalis – mugė. Mugės metu vyksta simuliacinė prekyba. Tai atskleidžia moksleivių gebėjimą bendradarbiauti, aptarnauti klientus, parodo jaunuolių žinias apie jų prekiaujamus produktus. Nevertėtų pamiršti, kad visą laiką projekto dalyviams teko bendrauti anglų kalba. Tačiau tai jiems nesukėlė nesklandumų. Priešingai, užsimezgė pašnekesių ir pokalbių ne tik apie verslą ar firmas, bet ir apie kasdieninius dalykus. Juk kiekvienam įdomu pažinti svečią kultūrą. Po kelių valandų prekybos, mugei artėjant prie pabaigos, kiekvienam projekto dalyviui buvo išdalinti vardiniai sertifikatai. Tai bylojo apie verslo susitikimo pabaigą.

Tačiau projekto partnerių viešnagė Lietuvoje tuo nesibaigė. Kitą rytą visų trijų šalių moksleivių bei jų vadovų laukė įdomi ekskursija po Kauno miestą. Dienai baigiantis – vakaronė Garliavos Jonučių vidurinėje mokykloje. Čia svečius pasitiko lietuvių liaudies žaidimai ir šokiai, į kuriuos netrukus visi įsitraukė. Svečiai noriai ragavo tradicinius lietuviškus valgius, negailėjo jiems pagyrų. Vėliau scenoje pasirodė jauna, tačiau talentinga vaikinų grupė „I –Jam“, kurios pasirodymas tapo paskutiniu akordu šiam tarptautiniam susitikimui.

Nauda – akivaizdi

Deja, partnerysčių projektas artėja prie pabaigos. Šis susitikimas Lietuvoje buvo jau priešpaskutinis. Nors po jo moksleivių akyse buvo galima išvysti nuovargį, tačiau projekto nauda nenuginčijama. „Mūsų komandai teko įdėti nemažai darbo. Norėjome pasirodyti kaip galima geriau, juk susitikimas buvo mūsų šalyje! Tačiau visos pastangos atsiperka. Projektas padeda pažinti verslą, moko bendradarbiauti. Be to, susiduri su kitomis kultūros. Pamatai panašumus ir skirtumus, pliusus ir minusus…“, – savo nuomonę apie projektą išsakė VPMF „Blizgesys“ darbuotoja Eglė.

Mergina, kaip ir kiti moksleiviai, jau laukia kito susitikimo. Projekto uždarymas vyks Austrijos mieste Worgl, kuriame paskutinį kartą mugei ruošis keturių šalių moksleiviai.

Agnė Pakėnaitė

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: