© Jono Danielevičiaus nuotr. / www.fotoisdj.lt

Artėjančias gražiausias metų šventes Kaunas pasitiks kupinas kalėdinės dvasios ir šventinių staigmenų.

Svarbiausias pasiruošimo šventėms akcentas – šį šeštadienį vyksianti įspūdinga pagrindinės miesto eglutės įžiebimo šventė. Šventiniu laikotarpiu Rotušės aikštėje veiks kalėdinis miestelis ir čiuožykla po atviru dangumi.

„Šiemet Kalėdų eglės įžiebimo šventė yra jubiliejinė – dešimtoji. Rotušės aikštėje papuošta eglutė tapo neatsiejama Kauno dalimi. Būtent iš čia Kalėdų dvasia ir šviesa pradeda sklisti po visą miestą. Tradiciškai į eglutės įžiebimo šventę susirenka tūkstančiai kauniečių. Pernai šventės stebėti susirinko daugiau nei 10 tūkst. žmonių, nemažiau tikimės ir šiemet. Tradicija tapo ir tai, kad jau penkti metai eglutės papuošimu rūpinasi menininkė Jolanta Šmidtienė, kuri šiais metais eglę papuoš šilumą simbolizuojančiais mezginiais. Džiugu ir tai, jog šiemet aikštėje vėl bus galima mėgautis čiuožyklos po atviru dangumi teikiamais malonumais”, – teigė Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Pasak eglutės papuošimu besirūpinančios menininkės J. Šmidtienės, antrame eglutės aukšte šoks angelai, aprengti pagal šių metų kalėdinę tematiką. Tiesa, vienas angelas bus visiškai naujas. Žmonės galės nevaržomai įeiti į eglės vidų ir į specialiai neregių vaikų numegztas kišenes dėti laiškus, palinkėjimus, atvirukus bei dovanas miestui.„Eglutę puošiame rankų darbo mezginiais. Jau antras mėnuo studentai, menininkai, moksleiviai mezga eglutės apdarus. Planuojame, jog rūbo plotas gali siekti 500 kv. m. Su tokiu rezultatu galėsime drąsiai pretenduoti į Guinnesso rekordų knygą. Kalėdų eglė tapo savotišku Kauno simboliu, todėl prie jos puošybos savanoriškai prisideda mokyklos, įvairios organizacijos ir verslo atstovai”, – pasakojo menininkė J. Šmidtienė.

© Jono Danielevičiaus nuotr. / www.fotoisdj.lt

Pagrindinės eglės įžiebimo šventė „Šiltu Kalėdų keliu” vyks šį šeštadienį, šeštadienį, 17 val., Rotušės aikštėje. Žiūrovus pasirodymus surengs Egidijus Sipavičius, Urtė Šilagalytė, Liudas Mikalauskas, Evelina Sašenko, grupės „Džentelmenai”, „Electric Ladies”, vaikų dainos ir šokio teatras „Vaidilutė”, mimai, fakyrai ir įvairūs personažai.

Susirinkusius aikštėje pasitiks Kalėdų Senelis, kuris sužibus eglutei pradės savo kelionę artėjančių šiltų Kalėdų link. Jį lydės pasakų personažais virtę atlikėjai, jų dainos apie žiemą ir Kalėdas. Krėsdamas pokštus, stebindamas staigmenomis Kalėdų senelis kvies keliauti kartu, dalintis gera nuotaika, gėrėtis eglute, didžiuotis Kauno miestu, kuris kasmet ypatingai pasipuošęs pasitinka šv. Kalėdas.

Šventės svečiams skambės Kauno ir Vestfoldo miestų merų sveikinimai, o viską vainikuos įspūdingas eglutės įžiebimas ir šventiniai fejerverkai.

Organizatoriai perspėja, kad nuo pat ankstaus ryto automobilių parkavimas Rotušės aikštėje bus ribojamas, o nuo 15 val. iki renginio pabaigos eismas aikštėje bus sustabdytas.

„Visų ateinančių į renginį prašome nesinešti pirotechninių medžiagų bei būti atsargiems. Kviečiame įžiebti eglutę be alkoholinių gėrimų. Numatyti savo atėjimą ir išėjimą iš Rotušės aikštės ne tik iš M. Valančiaus ir Vilniaus gatvių, bet ir A. Jakšto, Aleksoto, Muitinės gatvės. Primename, kad po renginio iš stotelių „Kauno pilis” papildomai išvyks viešasis transportas”, – teigė renginio organizatoriai.

© Jono Danielevičiaus nuotr. / www.fotoisdj.lt

Kauno miesto kalėdiniai renginių programa:

Lapkritis

Nuo 30 d. Meno projektas „Aukso pasakos mezginiai” M. Valančiaus g. skverelyje.
30 d. 17 val. Pagrindinės miesto eglutės įžiebimas „Šiltų Kalėdų keliu” Rotušės aikštėje. Dalyvaus Liudas Mikalauskas, Evelina Sašenko, Egidijus Sipavičius, Urtė Šilagalytė, „Džentelmenai”, „Electric Ladies” ir kt.

Gruodis

6 d. 18.30 val. Kauno miesto ir rajono folkloro ansamblių Advento koncertas ,,Už girių girių” švč. M. Marijos Ėmimo į dangų (Vytauto Didžiojo) bažnyčioje.
7 d. 14 val. Kalėdinio miestelio atidarymas Rotušės aikštėje. Dideliems ir mažiems – rankdarbių dirbtuvėlės ir pasakų namelis, mugė ir atrakcionai.
7 d. 16 val. „Studentiškos” eglutės įžiebimas Laisvės al. ir S. Daukanto g. sankirtoje. Dalyvaus choras „Božole”, šokių studija „InBeat”.
8 d. 10.30 val. Šv. mišios už Kauną ir kauniečius Kauno arkikatedroje bazilikoje.
8 d. 11.40 val. Kauno globėjo šv. Mikalojaus procesija iš Kauno arkikatedros bazilikos į Rotušę ir sveikinimai.
8 d. 13 val. Teatralizuotas koncertas „Šventasis Mikalojus – Gerasis Labdarys” Rotušėje.
Nuo 14 d. Prakartėlė prie Kauno arkikatedros bazilikos.
14 d. 17 val. Kalėdų eglės įžiebimas prie Kauno pilies.
15 d. 16 val. Koncertas ,,Iš širdies į širdį” Kauno arkikatedroje bazilikoje.
Nuo 15 d. Ledo čiuožykla Rotušės aikštėje (esant tinkamoms oro sąlygoms).
19-22 d. XXI tarptautinis chorų kalėdinės muzikos festivalis „Cantate Domino” Kauno bažnyčiose. www.kaunascantat.lt
22 d. 10.30 val. Labdaros renginys, skirtas ,,Senamiesčio vaikų dienos centro” vaikams šv. Jurgio bažnyčioje ir pranciškonų vienuolyno patalpose.
23 d. 17 val. Kauno berniukų chorinio dainavimo mokyklos „Varpelis” koncertas „Kalėdų paslaptys” Kauno įgulos karininkų ramovėje.
24 d. po Bernelių mišių prakartėlės palaiminimas prie Kauno arkikatedros bazilikos.
26 d. 11 val. Mišraus choro „Leliumai” kalėdinis koncertas Kauno šv. Pranciškaus Ksavero (Jėzuitų) bažnyčioje.
26 d. 14 val. Koncertas „Kalėdinis reviu” Kauno arkikatedroje bazilikoje.
31 d. 23.30 val. Naujųjų metų sutikimas Rotušės aikštėje. Dalyvaus Eglė Jakštytė ir grupė „Džentelmenai”.
31 d. 23.30 val. „Naujieji su istoriniu Kauno karilionu” Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje.

2014 m. sausis

6 d. 16.30 val. Trijų karalių šventė „Trys karaliai atvažiavo – visas svietas uždainavo” Rotušės aikštėje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: