Organizatorių archyvo nuotr.

Miunchene vykstanti alaus šventė „Oktoberfest“ kiekvienais metais šešiolikai dienų sutraukia milijonus svečių iš viso pasaulio.

Aplankyti šią unikalią šventę, turinčią didžiausios pasaulyje liaudiškos mugės titulą, lietuviai galės žymiai patogiau ir paprasčiau. Nuo rugsėjo 21 d. oro linijų bendrovė „Air Lituanica“, prie jau vykdomų skrydžių, pridės dar vieną kryptį – į Vokietijos miestą Miuncheną. Bilietai, kurių prekyba prasidėjo rugpjūčio 27 d., į vieną pusę kainuos nuo 149 Lt.

Kuo gi žavus garsusis „Oktoberfest“?

„Oktoberfest“ tradicija mena dar 1810-uosius metus, kai kronprincas Liudvigas (vėliau tapęs karaliumi Liudvigu I) vedė princesę Terezą ir sukvietė visus miestiečius į šventę pievoje, simboliškai gavusioje Terezos pievos (Theresienwiese) pavadinimą. Rudens šventės idėja taip prigijo, kad jau daugiau nei du šimtus metų rengiamas derliaus nuėmimo paminėjimas, XX amžiaus antroje pusėje galiausiai virtęs įspūdinga, visame pasaulyje garsia alaus švente. Iki šiol šventės tradiciją buvo nutraukę tik choleros epidemijos, karai ir ekonominės suirutės.

„Oktoberfest“ rengiamas 42 hektarus užimančioje Terezos pievoje, į kurią suplūsta apie 7 milijonus lankytojų, 14 didelių ir 20 mažesnių palapinių įrengiama apie 100 000 sėdimų vietų. Specialiai šventei alų, kurio kasmet išgeriama apie 7 milijonus litrų, gamina šešios didžiausios Miuncheno alaus daryklos. Seniausia jų – Augustiner – alų gaminti pradėjo dar 1328 metais. Ne ką mažesni ir kulinariniai šventės mastai – suvalgoma apie 500 tūkstančių vištų, keli šimtai tūkstančių tradicinių kiaulienos dešrelių, paskerdžiama virš 100 galvijų.

Šių metų šventė vyks rugsėjo 21 – spalio 6 dienomis. Tradicines pramogas, liaudiškos ir populiarios muzikos ansamblių pasirodymus, įvairiausius konkursus ir žaidimus šiemet pagyvins ir atnaujinti atrakcionai. „Oktoberfest“ rengėjai džiaugiasi, jog šventėje bus galima pasimėgauti įspūdingais laisvo kritimo potyriais, mat teritorijoje bus sumontuotas didžiausias pasaulyje (70 m) kilnojamas bokštas „Sky Fall“. Be to, bus ir „Odyssee“ linksmieji kalneliai, „Cobra“ kilpinis pasivažinėjimas bei „Pirate adventure“ linksmybių namai.

Šventė jau tapo ne tik neatskiriama Vokietijos kultūros, bet ir viso pasaulio pramogų dalimi. Apsilankyti „Oktoberfest“ – ne tik alaus mėgėjo svajonė, bet ir tikra kiekvieno šiltą bendravimą su žmonėmis iš viso pasaulio ir linksmybes mėgstančio turisto pareiga. Juolab, kad šventė pagaliau tapo lengvai pasiekiama tiesioginiu skrydžiu iš Vilniaus.

Susisiekimas

„Air Lituanica“ lėktuvai leidžiasi Miuncheno oro uoste, kuris nuo miesto centro nutolęs 28 km. Iš oro uosto į miesto centrą važiuoja traukinių Miuncheno S-Bahn S1 ir S8 linijos. Kelionė trunka apie 45 minutes. Autobuso linija MVV 635 galite pasiekti Freisingo stotį, iš kurios kursuoja autobusai ir traukiniai į Miuncheną, Niurnbergą, Regensburgą ir Prahą. Miuncheno oro uosto autobusų stotis yra tunelyje po centrine zona.

Į Miuncheno oro uostą „Air Lituanica“ skraidins tris kartus per savaitę: antradieniais, ketvirtadieniais ir šeštadieniais. Lėktuvas iš Vilniaus kils ryte 9 val. 50 min., o iš Miuncheno į Vilnių – 12 val. 10 min. Kelionės trukmė į vieną pusę – 2 val.

Apgyvendinimas

„Oktoberfest“ metu vidutinė dviviečio kambario Miuncheno viešbutyje kaina svyruoja nuo 200 iki 300 eurų. Pigesnes nakvynes siūlo „Wiesn camp“ kempingas, nuo kurio šventės vietą metro pagalba galima pasiekti per 15 minučių. Pastatytą palapinę, kurioje telpa iki keturių žmonių, galima išsinuomoti už 60-70 eurų, o tiek pat žmonių talpinantis kemperis kainuos 150-170 eurų parai. Be to, daugybė studentų užleidžia miesto svečiams savo kambarius ar net butus.

Prost!

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: