(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Vasario 18 d. 18 val. Vytauto Didžiojo universitetas 103 auditorijoje rengia pusantros valandos trukmės mokslinį – tiriamąjį seminarą.

VDU Socialines antropologijos centras drauge su Politikos mokslų ir diplomatijos fakultetu kviečia i socialinės antropologijos ketvirtadieniniu 2009/10 m. m. pavasario semestro ciklo Tarpkultūriniai dialogai pirmąjį mokslinį tiriamąjį seminarą: „Kultūrinis šokas ir/ar suderinamumas: ką medicinos antropologija gali pasakyti apie Pabėgėlius Lietuvoje”. Pranešimą skaitys Daiva Bartušienė, Socialinės antropologijos centro doktorantė.

Seminare, remiantis etnografinio (antropologinio) lauko tyrimo duomenimis bus kalbama apie Lietuvoje gyvenančius pabėgėlius ir jų patirtis išmokstant tapti naujos visuomenės ir kultūros nariais. Į šios socialinės grupės narius bus žvelgiama daugiau ne kaip į karo ir persekiojimų traumuotas aukas, bet, kaip į skirtingos kultūros atstovus, kurie iš naujo racionaliai bando atrasti savo vietą jiems ne visada draugiškoje aplinkoje. Medicina ir sveikatos priežiūra yra viena iš socialinio gyvenimo sferų, tačiau tai sritis, kurioje ypač ryškiai atsiskleidžia skirtingų kultūrų sandūra, teigia patys pabėgėliai. Sėkmingas terapinis procesas daugiausia priklauso nuo sėkmingo kultūrinio dialogo, tačiau, kuris ne visada užsimezga gydytojo kabinete, pripažįsta medikai dirbantys su prieglobstį gavusiais užsieniečiais. Taigi, seminare, pateikiant konkrečius pavyzdžius, diskutuosime, kiek skirtinga kultūra įtakoja sėkmingą terapinį procesą, kaip tarpkultūrinis dialogas sveikatos priežiūroje atspindi pabėgėlių patirtis ir kitose integracijos srityse, kokios priežastys apsunkina komunikaciją ir, ar tikrai kultūrinė kompetencija sveikatos priežiūroje yra panacėja.

Socialinės antropologijos tiriamųjų seminarų ciklai „Šiuolaikinės antropologijos problemos ir perspektyvos” pradėti rengti nuo 2000 m. Vilniaus universitete. Nuo 2004 m. juos organizuoja VDU Socialinės antropologijos centras. Per tą laiką įvyko daugiau nei 120 seminarų. 2009/2010 m.m. pavasario semestre jie pirmą kartą rengiami drauge su Politikos mokslų ir diplomatijos fakultetu.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: