© Vilijos Buivydės nuotr.

Šią vasarą jau devintą kartą vyko edukacinis kino projektas „Kino knyga“, skirtas vyresniųjų klasių moksleivių, o šiemet ir pirmakursių kino studentų, vizualiniam raštingumui ugdyti.

Dalyvauti projekte iš visos Lietuvos atrinkti moksleiviai ir studentai lavino kūrybinio rašymo, teksto ir aplinkos analizės įgūdžius, gilinosi į kūrybinio proceso vertę, plėtė žinias apie autoriaus teises. Vienas svarbiausių „Kino knygos“ akcentų – trumpų filmukų kūrybinės dirbtuvės, kurias vedė žinomi kino režisieriai: Maratas Sargsyanas, Mikas Žukauskas, Andrius Blaževičius ir Jonas Tertelis.

Šiemet kūrybinės dirbtuvės buvo susijusios su Viljamo Šekspyro kūryba – kova tarp gerųjų ir blogųjų jėgų. Penkias dienas kino profesionalai, ieškodami sąsajų su šiuolaikinio žmogaus vertybėmis bei svarbiais gyvenime sprendimais, mėgino įprasminti klasika tapusius žymiojo rašytojo tekstus.

Kino knygos“ dalyvis – ieškantis jaunas žmogus

Režisierius A. Blaževičius, kurio pilnametražio filmo „Šventasis“ („The Saint“) premjera spalį įvyks prestižiniame Varšuvos kino festivalyje, džiaugėsi vaikų išradingumu. „Pedagogai dažnai skundžiasi, kad technologijų kartos vaikai neturi vaizduotės, fantazijos. „Kino knyga“ tai paneigia“, – sako vienas iš  projekto kūrybinių dirbtuvių vadovų A. Blaževičius. 2012 m. jo trumpukas „Dešimt priežasčių“ apdovanotas „Sidabrine gerve“ kaip geriausias trumpametražis vaidybinis filmas.

Pasak pirmus metus prie „Kino knygos“ prisijungusio režisieriaus J. Tertelio, projekte dalyvavo jaunimas, kuris turi savo nuomonę ir nebijo ją ginti. „Projekto dalyviai uždavė daug klausimų ir labai džiugino tai, kad jie aklai nepuolė daryti, kas jiems sakoma. Ieškodami, patys priimdami sprendimus, jie klydo, tačiau toks ir turi būti kūrybinis procesas. Džiaugiausi matydamas audiovizualine kalba gyvenančius jaunus žmones, kurie išradingai šneka apie juos supančius, jiems svarbius ir įdomius dalykus“, – pasibaigus projektui kalbėjo J. Tertelis.

kino-knyga-2016-2

 © Vilijos Buivydės nuotr.

O štai viena iš projekto dalyvių Neda Slausgalvytė atsiuntė organizatoriams padėkos laišką, kuriame teigė, kad „projektas „Kino knyga“ atveria akis, yra per gražus, kad galėtų būti edukacinis, bet tuo pačiu pernelyg edukacinis, kad galėtų būti gražus“. Merginos teigimu, ją labai sužavėjo organizatorių ir su jais dirbusių režisierių sugebėjimas palaikyti autoritetą neverčiant jausti nejaukiai ar nepilnavertiškai. „Gerbiu tiek dėstytojus, tiek organizacinę grupę, nes jie sugebėjo sukurti labai malonią, šiltą, bet ir edukacijos prasme be galo turiningą atmosferą“, po dirbtuvių rašė mergina.

2016 m. projekto dalyvių filmukai:

„(Ne)girdėti“: goo.gl/SzRf9s
„2B“: goo.gl/XMCnWP
„Džiulij@“: goo.gl/a7lLwm
„Jie sakė“: goo.gl/j4ZpfH
„Ledi“: goo.gl/cvR9la
„Romeo ir Džuljeta“: goo.gl/gwvDpf
„Viltis“: goo.gl/r4P3HE
„Don’t Leaf Me“: goo.gl/wgiDOa

Balsuokite už labiausiai patikusį 2016 m. „Kino knygos“ filmą iki spalio 16 d. čia:

https://www.facebook.com/kinoknyga/videos

 

Daugiausia „Like’ų“ surinkusio filmuko mokiniai laimės savo mokyklai kino edukacinę programą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: