Šiuolaikiniu Čarlzu Dikensu pramintas amerikiečių rašytojas Džonas Irvingas grįžta su 13-uoju savo romanu “Viename asmenyje“, aukštinančiu žmonių savitumą ir seksualinę jų tapatybę. Knygoje nagrinėdamas tokias temas kaip homoseksualumas, transseksualumas ar AIDS, rašytojas privers ne vieną suabejoti savo įsitikinimais apie tai, kas yra teisinga, o kas – ne.

Naujausiame romane, kaip ir ankstesniuose kūriniuose, Dž. Irvingas kviečia skaitytojus į ilgą knygos herojaus gyvenimo kelionę. Biseksualo Bilio lūpomis pasakojama tragikomiška, ilgiau nei pusę šimtmečio trunkanti gyvenimo istorija, kupina geismų ir paslapčių, lydima lytinės tapatybės paieškos, kuri tampa pagrindinio knygos herojaus išgyvenimų priežastimi.

Viename interviu knygos autorius yra užsiminęs, kad romano tematika, kurią jis brandino aštuonerius metus, nėra svetima ir jam pačiam – esą paauglystėje jį vienodai traukė tiek merginos, tiek vaikinai. Visgi, rašytojas paneigė įtarimus, kad „Viename asmenyje“ – visiškai autobiografinis romanas.

Romano pasirodymą Lietuvoje sveikina Vytauto Didžiojo universiteto profesorius, lyčių ir seksualumo tyrinėtojas Artūras Tereškinas. Sociologas sako tikįs, kad knyga ,,Viename asmenyje“ lietuviams gali tapti seksualinio auklėjimo priemone.

,,Tiek viešosios nuomonės apklausos, tiek mūsų kasdienė patirtis rodo, kad Lietuvos visuomenė labai netolerantiška kitaip gyvenantiems, mąstantiems ar atrodantiems žmonėms. Šalyje daug pykčio, nevilties, smurto ir prievartos, kuri nukreipta ne tik prieš minėtus žmones, bet dažnai ir prieš save. Džonas Irvingas yra sakęs, kad seksualinė tolerancija atsiranda tik tada, kai pats sau esi atviras apie seksualines aistras ir geidulius. Tikiu, kad šis romanas daugeliui skaitytojų leis tai padaryti bei paskatins įsijausti į skirtingų žmonių patirtis“, – viliasi A. Tereškinas.

Sociologo teigimu, romanas „Viename asmenyje“ kartu yra ir puikus literatūros kūrinys, kuris atveria kitokio, neįprasto gyvenimo klodus, bei primena, kad seksualumas yra svarbi mūsų gyvenimo dalis.

Šiais metais rašytojas už knygą „Viename asmenyje“ biseksualios literatūros kategorijoje buvo apdovanotas specialiuoju „Lambda Literary Awards“ prizu.

Džonas Irvingas lietuvių skaitytojams pažįstamas iš romanų „Pasaulis pagal Garpą“, „Sidro namų taisyklės“, „Malda už Oveną Minį“, „Ketvirtoji ranka“, „Našlė vieneriems metams“, „Kol tave rasiu“, „Naujojo Hampšyro“ viešbutis“, „Vandens metodas“, „Cirko sūnus“, „Vidutinio svorio santuoka“, „Paskutinė naktis Tvisted Riveryje“, „Laisvę lokiams!“. Rašytojas savo pėdsaką paliko ir Holivudo kino virtuvėje, kai 2000 – aisiais už romano „Sidro namų taisyklės“ scenarijų jis gavo ,,Oskaro“ statulėlę.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: