Istorijoje, menininkų vyrų vardai išliko aktualūs iki šių dienų, nors tokio pat amato moterų buvo daug, bet jos liko pamirštos.

Italų renesanso tapytoja Sofonisba Anguissola yra puikus pavyzdys. Ši moteris įgijo pagarbą iš puikiausių dailininkų, tokių kaip Michelangelo ar Anthony van Dyck. Sofonisba turėjo garbę būti ispanų karaliaus Phillip II dailininke, tačiau šiandien ji nėra pakankamai žinoma. Daugelis šio laikotarpio moterų darbų nugrimzdo užmarštin ir išlieka neaiškios, net pačių muziejų eksponuojančių jų darbus personalui.

Būsima internetinė duomenų bazė vadinsis A Space of Their Own. Jos tikslas – sudaryti visapusišką informaciją apie moteris dailininkes, skulptores ir pan., kurios buvo aktyvios Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Europoje tarp XV ir XIX a. Ties duomenų bazės rezultatu dirba Indianos universiteto Bloomington tyrėjų grupė ir AWA ne pelno siekiančio fondo įsikūrusio Florencijoje ir dirbančio ties Italijos muziejų saugyklose patalpintų moterų tapytojų darbų atkūrimo ir demonstravimo.

Yra keletas jau sukurtų panašių internetinių duomenų bazių, tokių kaip Clara ar AWARE. Clara turi per 18 000 vizualiųjų menininkių darbų iš visų laikotarpių, tačiau ji nebėra atnaujinama. Na, o AWARE, tai prancūzų ne pelno organizacija kataloguojanti tarptautines moterų dailininkes gimusias 1860-1972 metais.

women-artists-database-1

A Space of Their Own komanda mano, jog jų duomenų bazė apims daug menininkių darbų iš visos Europos su kiek tik įmanoma daugiau informacijos, įskaitant bibliografiją ir vaizdinę bazę.

women-artists-database-3

Šiuo metu bazė turi daugiau nei 600 individualių menininkių, dėl kurių darbų buvo susisiekta su tūkstančiais muziejų.

Kitas šio projekto akibruokštas yra plėsti akiratį pačių muziejų vadovų, o tik tada visuomenės. Tai nesibaigia duomenų baze, o tik prasideda.

women-artists-database-4

Norėdami sužinoti kada paleidžiama duomenų bazė, užsiprenumeruokite AWA teikiamą informaciją per http://advancingwomenartists.org/news/

Clara duomenų bazė http://clara.nmwa.org/index.php?g=search&action=home

AWARE duomenų bazė https://awarewomenartists.com/en/artistes_femmes/

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: