Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka © Wikimedia Comons archyvo nuotr.

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka diskriminavo asmenis dėl jų amžiaus, neišduodama knygų suaugusiems asmenims. Atlikusi tyrimą, tokį sprendimą priėmė lygių galimybių kontrolierė Agneta Skardžiuvienė. Ji nustatė, kad bibliotekos vartotojų aptarnavimo taisyklių nuostatomis, vaikams ir suaugusiems numatant skirtingas naudojimosi bibliotekos ištekliais sąlygas, pažeidžiamas Lygių galimybių įstatymas.

Į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą kreipėsi studentė, kuriai nebuvo leista į namus pasiimti Oscaro Wilde‘o knygos. Bibliotekos darbuotojos aiškino, kad šis leidinys priklauso Vaikų ir jaunimo literatūros departamentui, todėl išduodamas tik vaikams ir moksleiviams. Studentė sulaukė siūlymo knygą skaityti tik pačioje bibliotekoje.

Bibliotekos vartotojų aptarnavimo taisyklėse rašoma, kad Vaikų ir jaunimo literatūros departamento knygos į namus išduodamos tik kelioms vartotojų grupėms: ikimokyklinio amžiaus vaikams, moksleiviams, vaikų literatūrą studijuojantiems studentams, pedagogams, leidėjams ir kitų profesijų atstovams, kurių veikla susijusi su vaikų literatūra. Kadangi studentė nepriskirta nė vienai iš šių kategorijų, knyga jai nebuvo išduota.

Pagal Lygių galimybių įstatymą, paslaugų teikėjas, nepaisydamas amžiaus, privalo visiems vartotojams sudaryti vienodas sąlygas gauti tokias pačias prekes ir paslaugas, t.y. draudžiama diskriminuoti vartotojus dėl jų amžiaus, o bet kokios išimtys privalo būti pateisinamos įstatymais. Bibliotekos generalinis direktorius nepateikė paaiškinimų ir argumentų, pagrindžiančių taikomus apribojimus, todėl šiomis vartotojų aptarnavimo taisyklėmis pažeidžiamas Lygių galimybių įstatymas.

Tyrimo metu analizuotos ir kitų didžiausių šalies bibliotekų vartotojų aptarnavimo taisyklės. Nė vienos jų neriboja knygų išdavimo į namus dėl vartotojų amžiaus arba dėl aplinkybės, kad konkrečios knygos yra saugomos vaikų literatūros skyriuose.

A. Skardžiuvienė teigia, kad Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vartotojų aptarnavimo taisyklių nuostatos negali būti pateisinamos. „Turėdama nacionalinės bibliotekos statusą, ši įstaiga privalo užtikrinti, kad visi asmenys, besidomintys literatūra, turėtų atvirą prieigą prie plačių bibliotekos išteklių“, – sako kontrolierė.

Kontrolierė kreipėsi į bibliotekos generalinį direktorių siūlydama panaikinti registruotų bibliotekos lankytojų amžiaus apribojimą, privilegijuojantį tik kelias vartotojų grupes.

 

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: