Laidos „Paprastai“ kadras

Komikas, internetinių pokalbių laidų vedėjas Olegas Šurajevas youtube platformoje „Antras kanalas“ bendradarbiaujant su Vytauto Didžiojo universitetu rubrikoje „Paprastai“ šį kartą kalbina VDU profesorių, filosofą Gintautą Mažeikį ir bando ne tik profesoriams, bet visiems suprantama kalba išsiaiškinti „Kas yra kritika?“.

Profesorius aiškina, kad kritika reikalinga, jog galėtume tobulėti, o ne stovėti vietoje. Būti kritišku – tai judėti į priekį, o ne klausyti „ką sako masės“, kurioms dažnai nepatinka mąstantys, siekiantys daugiau, asmenys. Žvelgti kritišku žvilgsniu – tai ne žeminti ir niekinti tai, ko nesuprantame, o bandyti pažiūrėti per kūrybinę prizmę.

Jei kažkas nepatinka, nereikia iškart to kritikuoti, pirmiausia – moko profesorius – reikia į tai žvelgti su smalsumu. Taip pat profesorius atskleidžia, kad normalioje visuomenėje turi būti tiek tolerantiškumo, tiek nepakantumo. Sociologai tvirtina, kad visiškai normalu yra sulaukti ne tik teigiamo atsako iš visuomenės, bet ir nepritarimo, nes visuomenė būtų laikoma nelabai „normalia“ jei joje klestėtų tik visiška tolerancija visais klausimais ar tik visiškas nepritarimas.

Dar G. Mažeikis ragina pažvelgti į savo vidinį kritiką kaip į iššūkį: jei tau kažkas nepatinka ir tu nori tai pasakyti garsiai, pabandyk mesti sau iššūkį ir iš pradžių apie tą dalyką išsiaiškinti kuo daugiau, nes kuo daugiau žinome ir suprantame apie mums nemalonų reiškinį, tuo tolerantiškesni tampame. Kritikas – ne smerkia, o bando suprasti ir išsiaiškinti.

Kas yra pozityvi diskriminacija, kairiųjų ir dešiniųjų politika, valstybės sistemos spragos, rasizmo pasekmės iš antropologo, kultūros teoretiko pusės ir dar daugiau sužinosite puikiame pokalbyje su eruditu, daug profesinėje srityje pasiekusiu Gintautu Mažeikiu.

Taip pat skaitykite: Miesto Pokalbiai: filosofas Gintautas Mažeikis [VIDEO]

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: