Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Baltarusijos planai įvesti mokestį “po 100 dolerių nuo nosies” į užsienį išvykstantiems baltarusiams gali turėti neigiamos įtakos į Lietuvos kurortus atvykstantiems turistų rautams, BNSteigė Druskininkų meras Ričardas Malinauskas.

“Nieko teigiamo tai tikrai iš to nebūtų, kaip ir tokios brangios vizos nėra gerai tarp Šengeno valstybių ir Baltarusijos, taip pat ir papildomi mokesčiai, ypač tokio dydžio. Kai kalba būtų apie dolerį ar penkis, tai galbūt įtaka būtų minimali arba jos visiškai nebūtų, o jeigu kalba yra apie šimtą dolerių, tai tada jau kiti dalykai”, – kalbėjo R.Malinauskas.

Turistai iš Baltarusijos ir Rusijos sudaro didžiausią dalį Druskininkų kurortą kasmet aplankančių užsienio svečių. Druskininkų savivaldybės duomenimis, per pastaruosius dvejus metus iš Rusijos atvykstančių poilsiautojų padaugėjo 44 proc., iš Baltarusijos – 33 proc.

Baltarusijos Valstybinis Muitinės komitetas penktadienį paskelbė esąs pasiruošęs rinkti rinkliavą iš į užsienį išvykstančių baltarusių, jei valdžia priimtų tokį sprendimą.

Druskininkų meras sakė turįs per mažai informacijos, kad galėtų spręsti, ar šie kaimyninės šalies planai rimti. “Aš apie tai per mažai žinau, kad galėčiau pasakyti ar tai rimta, ar nerimta. Vadinasi, jie yra turtingi ir gali mokėti galbūt, nežinau”, – svarstė R.Malinauskas.

Anot kurorto mero, besigydančiųjų Druskininkuose skaičiaus naujas mokesis ir galbūt nesumažintų, bet trumpalaikių turistų – veikiausiai taip.

“Jeigu žmogus nusprendė gydytis važiuoti, sveikatintis ir taip toliau, tai manau galbūt ir neturės įtakos, bet jeigu žmogus nori važiuoti vienai ar dviem dienoms, ir tai (naujas mokestis – red.) pabrangintų tiek pačias paslaugas, tiek ir kelionę, tai be abejo daugiau jų (turistų – red.) tikrai nebūtų”, – kalbėjo meras.

Baltarusijos centrinio banko vadovė Nadežda Jermakova šią savaitę pareiškė pritarianti šalies prezidento Aleksandro Lukašenkos iniciatyvai apmokestinti į užsienį apsipirkti vykstančius šalies gyventojus, tačiau teigė mananti, kad apmokestinti reikėtų tik tuos, kurie iš tokių kelionių užsidirba.

A.Lukašenka rugsėjo 6-ąją pasiūlė apriboti šalies gyventojų keliones į Lietuvą ir Lenkiją apsipirkti. Jo manymu, tai priverstų baltarusius pirkti vietinės gamybos prekes.

“Gali būti taip: už aptarnavimą pasienyje mokėk 100 dolerių už kiekvieną nosį ir keliauk į užsienį”, – sakė A.Lukašenka.

Vicepremjeras Petras Prokopovičius po savaitės pareiškė, jog tokio mokesčio įvedimas bus apsvarstytas per artimiausią mėnesį ar pusantro. Esą turistų mokestis nepalies – kalbama tik apie vykstančius apsipirkti. Tiesa, kol kas nenurodoma, kaip žadama atskirti vykstančiuosius apsipirkti nuo vykstančiųjų kitais tikslais.

Tokia valdžios iniciatyva sulaukė didelio Baltarusijos gyventojų pasipiktinimo – inernete plinta protesto peticija, kurią ketinama nusiųsti prezidentui A.Lukašenkai, parlamento ir vyriausybės vadovams.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: