© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Valstybės įmonėje “Oro navigacija” dirbusiam Lietuvos piliečiui pateikti kaltinimai dėl šnipinėjimo Baltarusijos naudai, tyrimas vykdomas dar vieno įtariamo šnipo atžvilgiu, pirmadienį pranešė teisėsauga.

Teismui pirmadienį perduotoje byloje Lietuvos pilietis “yra kaltinamas šnipinėjęs prieš Lietuvos Respubliką vykdydamas Baltarusijos specialiųjų tarnybų užduotis”, žurnalistams sakė generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis.

Anot Generalinės prokuratūros pranešimo, tuo metu valstybės įmonėje “Oro navigacija” dirbęs įtariamasis savo kabinete slapta fotografavo ten buvusius dokumentus bei kitus objektus ir juos perdavė Baltarusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo Vyriausiosios žvalgybos valdybai.

Įtariama, kad Baltarusijai rinkta ir perduota informacija apie Lietuvos kariuomenę, jos dalinius, strateginę reikšmę Lietuvos nacionaliniam saugumui turinčias valstybės įmones, jų veiklą, objektus bei įrenginius jose, teigiama pranešime spaudai.

Įtariamasis sulaikytas maždaug prieš metus ir iki šiol yra suimtas. Jam pateikti kaltinimai dėl šnipinėjimo, už tai gresia laisvės atėmimas iki 15 metų.

Apie antrąjį įtariamąjį daugiau informacijos nepateikiama, nes tyrimas jo atžvilgiu nėra baigtas.

“Tokios operacijos parodo, kad galime pasipriešinti Lietuvoje veikiančių užsienio mums nedraugiškų valstybių specialiosioms tarnyboms ir tokiu būdu apsaugoti mūsų nacionalinius interesus”, – per spaudos konferenciją sakėD.Raulušaitis.

Valstybės saugumo vadovas Gediminas Grina sakė, kad visa žvalgybos operacija truko daugiau kaip trejus metus. Jis nekomentavo, kiek medžiagos įtariamasis spėjo perduoti Baltarusijai, argumentuodamas, jog “mes negalime leisti žinoti, ką mes žinome”.

Pareigūnų teigimu, tikėtina, kad Baltarusija gauta informacija dalijosi ir su Rusija.

“Gynybos ir žvalgybos srityje mums tas pats. Baltarusija yra Rusijos sąjunginė valstybė”, – žurnalistams sakė G.Grina, paklaustas apie galimą Rusijos vaidmenį.

“Tikėtina, kad ta informacija, kurią turi Baltarusijos specialiosios tarnybos, mainomasi ir su Rusijos tarnybomis”, – pridūrė D.Raulušaitis.

Šiemet paskelbtoje ataskaitoje VSDnurodė, kad pagrindiniai ilgalaikiai Baltarusijos žvalgybos ir saugumo tarnybų uždaviniai yra užtikrinti prezidento Aleksandro Lukašenkos valdžios stabilumą šalies viduje ir ginti Baltarusijos politinius bei ekonominius interesus užsienyje.

Anot ataskaitos, prieš Lietuvą aktyviausiai dirba Baltarusijos valstybės saugumo komitetas (KGB). Ši tarnyba pagrindinį dėmesį skiria Baltarusijos opozicijos organizacijų veiklai ir ryšiams Lietuvoje. Kitas nuolatinis KGB taikinys yra Lietuvos baltarusių bendruomenė.

“Diplomatinę priedangą naudojantys KGB darbuotojai siekia išlaikyti bendruomenę Baltarusijos ambasados įtakoje ir kontroliuoti bei nukreipti jos veiklą Minskui reikiama linkme. KGB taip pat ieško Baltarusijos interesų rėmėjų tarp Lietuvos politikų, Baltarusijoje dirbančių Lietuvos verslininkų, Lietuvos rusakalbės žiniasklaidos atstovų. Baltarusijos Gynybos ministerijos Generalinio štabo Vyriausioji žvalgybos valdyba (GRU) renka informaciją apie Lietuvos karines pajėgas, jų parengtį ir karinės infrastruktūros objektus”, – rašoma VSDataskaitoje.

Baltarusijos ambasada situaciją komentuoti atsisakė.

“Situacijos ambasada nekomentuoja, kadangi sulaikytasis nėra Baltarusijos Respublikos pilietis”, – BNS sakė Baltarusijos ambasados Lietuvoje antroji sekretorė Marija Agafonova.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: