Organizatorių archyvo nuotr.

Tik ką mokyklą baigę jaunuoliai pradeda naują gyvenimo etapą – renkasi aukštąją mokyklą norimai specialybei įgyti. Dažnai pasirinkimą lemia ne tik aukštųjų ir profesinių mokyklų siūlomos studijų programos, bet ir tai, kokiame mieste tektų praleisti ateinančius keletą metų. Šiuo klausimu sostinė ne visada vilioja abiturientus: juk tai triukšmingas, didelis miestas, o neretam dar ir per daug tolimas. O kur dar aukštos studijų programų kainos, kurios dažnai tampa galvos skausmu? Kaip pasirinkti vietą svajonių studijoms ir kuris šalies didžiųjų miestų yra labiausiai pritaikytas jaunimui?

Industrinis miestas, kuriame galima rasti viską

Itin sparčiai besikeičiantis Šiaulių miestas tampa viso regiono ir ne tik traukos centru. Pagal Užimtumo tarnybos duomenis, Saulės miestu vadinamuose Šiauliuose jaunuoliai darbo rinkoje įsitvirtina geriau nei bet kuriame kitame Lietuvos krašte.

Jaunimo nedarbas Šiaulių apskrityje yra pats mažiausias visoje šalyje. Tad galime patikinti, jog, baigus studijas universitete, kolegijoje ar profesinėje mokykloje, absolventams Saulės mieste tikrai neteks tapti ilgalaikiais darbo paieškos portalų prenumeratoriais – sėkmingas įsitraukimas į darbo rinką ir karjeros pradžia čia yra garantuota“, – sako Šiaulių miesto meras Artūras Visockas.

Svarbu ir tai, kad miestas noriai įsileidžia naujoves, modernėja, gražėja. Šiauliuose verslą plėtoja užsienio kompanijos, o per pastaruosius kelerius metus miesto biudžetas išaugo daugiau nei du kartus, sparčiai augo ir darbo užmokestis. Be viso to, miestas yra strategiškai unikalioje vietoje: Šiauliai gali pasigirti patogiu susisiekimu ne tik su kitais šalies miestais, bet ir su kaimynine Latvija. Tai leidžia studentams lengvai pasiekti ne tik ugdymo įstaigas, bet ir keliauti, pramogauti bei plėsti akiratį atrandant naujų vietų.

Iš tiesų darbdaviai visame regione nuolat ieško kompetentingų darbuotojų, ypač informacinių technologijų, elektronikos, baldų gamybos ar logistikos studijas baigusių specialistų. Verslas nuolat ieško būdų pritraukti ir išlaikyti talentus Šiaurės regione, būtent dėl to visos čia veikiančios aukštojo mokslo įstaigos skatinamos peržiūrėti vykdomas studijų programas. Taip siekiama, kad formuojama profesijų ir kompetencijų pasiūla tiksliau atitiktų esamus darbdavių poreikius ir ateities lūkesčius.

Džiaugiamės, kad Šiauliuose turime tris studijų programas, įvertintas „Investors‘ Spotlight“ kokybės ženklu, kuris parodo, kad tų programų absolventus verta įdarbinti, verta juos stebėti jau nuo pirmo kurso. Rezultatai rodo, kad tokiais atvejais laimi visi: rinka pasipildo tinkamą kvalifikaciją turinčiais darbuotojais, įmonės lengviau juos pastebi, studentai, baigę verslo poreikiams pritaikytas programas, lengviau randa sau tinkamą darbo vietą“, – pasakoja Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Vytis Lembutis.

Rinktis studijas Šiaulių mieste skatina Ekonomikos ir inovacijų ministerija, skirdama tikslines stipendijas (po 200 Eur kas mėnesį visą studijų laikotarpį), na, o vietos verslas, skiria vienkartines paskatinamąsias stipendijas.

Mažesnės pragyvenimo išlaidos ir studijų kainos

Turbūt vienas iš esminių aspektų renkantis studijas – jų kaina ir pragyvenimo lygis mieste. Daugumai jaunuolių būtent aukštojo mokslo kaina uždaro duris siekti svajonių profesijos. Šiauliai optimaliomis studijų kainomis neretai pranoksta kitus miestus – taip yra dėl to, kad šiuo klausimu bendradarbiauja tiek ugdymo įstaigos, tiek regiono verslas, tiek miesto savivaldybė.

Štai Vilniaus universiteto Šiaulių akademijoje dalis bakalauro studijų trunka ne ketverius, o trejus su puse metų. Tokios studijų programos yra ekonomika, finansų matematika, programų sistemos, viešasis administravimas ir teisė. Taip sutaupoma vieno semestro studijų kaina ir greičiau įgyjama norima kvalifikacija. Studijų laikotarpiu jaunuoliai gali dalyvauti mainų programose, keliauti, mokytis ir gilinti žinias įvairiapusiškai.

Akademijoje vyksta puikūs karjeros renginiai, kuriuose studentai gali dalyvauti realiuose darbo pokalbiuose, praktikų paskaitose, kartu su dėstytojais atlikti verslo ir finansų institucijų užsakomuosius tyrimus. Svarbiausia – būkite aktyvūs. Čia suteikiamos visos galimybės siūlyti, kurti ir įgyvendinti savo idėjas. Tai puikiai iliustruoja VU Šiaulių akademijos ekonomistai pirmakursiai, jau pirmaisiais metais savanoriškai kūrę tinklalapį gyvūnų prieglaudai, inicijavę jos labdaros procesą bei projekto lėšomis vykę savaitei į Rygos universitetą“, – sako VUŠA Regionų plėtros instituto direktorė Lina Garšvienė.

Sutaupyti skatina ir Šiaulių valstybinė kolegija, kuri lanksčiai žiūri į kiekvieną studentą ir jo poreikius. Pragyvenimas, pramogos, buto nuomos kainos Šiauliuose yra mažesnės nei sostinėje – tai leis sutaupyti net ir tiems, kurie neįstos į valstybės finansuojamas studijų programų vietas.

Studijos ŠVK yra neatskiriamos nuo dėmesio kiekvienam studentui ir jo savirealizacijai, aukštosios mokyklos pastangų prisiderinti prie visų studijuojančiųjų galimybių, šeimos ir darbo įsipareigojimų. Lankstumas, individualus dėmesys, glaudus bendravimas ir bendradarbiavimas siekiant maksimalių rezultatų yra itin svarbūs šiuolaikiniam žmogui“, – atskleidžia ŠVK viešųjų ryšių specialistė Urtė Drąsutytė.

Šiaulių valstybinės kolegijos studentai taip pat gali dalyvauti įvairiausiose veiklose, tradiciniuose renginiuose, susipažinti su žmonėmis ir net keliauti į užsienio šalis, pasinaudoję mainų programos siūlomomis galimybėmis.

Mokslas Šiaulių mieste patiks ir tiems, kurie nori įgyti amatą. Šiaulių profesinio rengimo centre dviejų kvalifikacijų įgijimą apmoka valstybė. O kur dar galimybės vykti į stažuotes užsienio verslo įmonėse, lavinti meninius gebėjimus, įgyti savanorystės patirties ir panašiai?

Greta stiprios mokymo aplinkos ir reikšmingos socialinės pagalbos, Šiaulių profesinio rengimo centro mokiniai gausybėje nemokamai organizuojamų būrelių gali užsiimti mėgstama veikla: sportuoti, lavinti sveikos gyvensenos įgūdžius, išbandyti jėgas šokdami ir išmėginti dar daug kitų veiklų“, – sako Šiaulių PRC Vystymo sk. vedėjas Arvydas Labunskis.

Studentai Šiauliuose sutaupo ne tik studijoms, pramogoms, kelionėms – pragyvenimo kaina čia taip pat nesikandžioja. Apgyvendinimą moderniuose bendrabučių kambariuose geresnėmis kainomis savo studentams siūlo visos aukštojo ir profesinio mokslo įstaigos Šiaulių mieste.

Daugiau informacijos apie gyvenimo ir studijų galimybes Šiauliuose čia.

Užsakymo Nr. KMC220150

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: