© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

NATO štabai Lietuvoje ir dar penkiose Rytų Europos valstybėse turėtų būti įkurti šią vasarą, Baltijos šalyse numatoma intensyvinti Aljanso pratybas, antradienį pranešė Vilniuje viešintis NATOgenerolas.

NATO Jungtinės pajėgų vadavietės Brunsume vadas generolas Hansas-Lotharas Domrose (Hansas Lotaras Domrėzė) sakė, kad NATOpajėgų integravimo vienetu vadinamame štabe turėtų dirbti apie 40 karininkų.

“Manau, kad įsteigsime šiuos vienetus šią vasarą, turėtume būtų pasirengę šiemet”, – žurnalistams sakė generolas.

Panašūs štabai bus įkurti Baltijos šalyse, Lenkijoje, Rumunijoje ir Bulgarijoje.

“Koncepcija yra tokia, kad tai bus 40 karininkų ir puskarininkių komandos. Jie turėtų atvykti iš viso NATO. Maždaug 50 proc. bus priimančios šalis, 50 proc. iš likusių 27 šalių”, – kalbėjo H.L.Domrose.

“Jie tikriausiai bus pavaldūs mano vadavietei arba Ščecino vadavietei, tuomet – (Sąjungininkų pajėgų Europoje vyriausiajam vadui) SACEUR. Taigi, tai bus NATOvadovavimo grandinėms pabaiga toje šalyje”, – teigė generolas.

“Galėčiau tai palyginti su viešbučiu. NATOpajėgų integravimo vienetas yra registratūros komanda. Viešbutyje, jei norite užsisakyti kambarį, jūsų visuomet laukia nuostabi dama, kuri sako:sveiki atvykę į viešbutį. Ši komanda sako: sveiki atvykę į Lietuvą, viskas paruošta, čia pratybos, čia vanduo, čia amunicija”, – paaiškino H.L.Domrose.

BNSpaklaustas, ar NATOketina intensyvinti pratybas Baltijos regione ir ar į jas gali atvykti kuriamos NATOypač greitojo reagavimo pajėgos, NATOgenerolas atsakė teigiamai, bet detalių nepateikė.

“Mes visada rytoj būsime geresni nei esame šiandien. Mūsų tikslai dideli. Galiu jus patikinti, bus gerų pratybų”, – sakė H.L.Domrose.

NATOgenerolas tvirtino su Lietuvos kariuomenės vadovybe taip pat aptaręs galimą išankstinį įrangos dislokavimą, bet pridūrė, kad pirmiausia dėl to turi susitarti konkrečios valstybės.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: