Technologijos neišvengiamai keičia pasaulinę darbo rinką ir šluote iš jos iššluos kai kurias profesijas. Pasaulinės tendencijos ir technologijų plėtra pakeis ir Lietuvos darbo žemėlapį, o tai gali lemti trumpesnę darbo savaitę, portalui delfi.lt prognozuoja “Swedbank” banko ekonomistas Nerijus Mačiulis.

“Stebint dabartinį technologinį progresą, kaip robotizacija ir skaitmenizacija paveikė daugelį sektorių, vėl girdimos ekonomistų ir inžinierių prognozės, kad darbuotojų daugelyje sektorių nereikės”, – interviu portalui sakė jis.

N. Mačiulio nuomone, Lietuvoje, kaip ir visoje Europoje, darbo savaitė ateityje turėtų trumpėti, tačiau vienu svarbiausių iššūkių liks tūkstančiai bedarbių, kurių žinios nebus tinkamos to meto darbo rinkai.

“Įdomu, kaip į šį iššūkį reaguos tiek Lietuvos, tiek pasaulio politikai. Ar bus sukurtos dirbtinos darbo vietos, kad būtų išvengta socialinių neramumų ar bus priimtas kitas sprendimas? Pavyzdžiui, trumpinti darbo savaitę, kad tuose sektoriuose, kur vis dar trūksta darbo jėgos, ji būtų paimta iš bedarbių krepšelio. Žinoma, tai ne visiškai išsprendžia problemą, nes, natūralu, kad tie bedarbiai nebūtinai sukurs reikiamą pridėtinę vertę”, – sakė ekonomistas.

Mažiausiai technologijų plėtros pažeidžiami yra medicinos, informacinių technologijų, menų, teisinių paslaugų, švietimo ir pramogų verslo darbuotojai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: