Organizatorių nuotr.

Vykstant 16 aktyvumo dienų, skirtų kovai su smurtu prieš moteris tarptautinei kampanijai, žymūs šalies vyrai nusprendė prisidėti prie kilnaus tikslo. Trys garsūs visuomenės veikėjai tapo naujausiais Baltojo kaspino kompanijos ambasadoriais.

Jais tapo politikas, europarlamentaras Gabrielius Landsbergis, Lietuvos Respublikos Liberalų sąjūdžio pirmininko pavaduotojas Remigijus Šimašius ir visuomenės veikėjas, įvairių nevyriausybinių organizacijų steigėjas, politikas Tadas Langaitis. Baltojo kaspino ambasadoriais jau anksčiau yra tapę Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ir viceministras Vytautas Leškevičius.

Baltojo kaspino ambasadorių iniciatyva – vienas iš Europos lyčių lygybės instituto (EIGE) projektų, skirtų kovai prieš smurtą lyties pagrindu. EIGE atliekami tyrimai rodo, kad kovai su smurtu prieš moteris reikalingas didelis darbas tiek instituciniame, tiek asmeniniame lygmenyje.

„Smurtas yra pavojingas ir naikinantis ginklas. Tikrieji žmogiškosios galios įrankiai yra pagarbūs santykiai ir dialogas. Šias vertybes puoselėju savo šeimoje ir raginu visus viešai pasisakyti prieš smurtą prieš moteris“, – sako R. Šimašius.

„Privalome kurti saugesnes aplinkas moterims ir visiškai netoleruoti smurto prieš jas. Tai turi tapti ne tik teisinių institucijų, bet ir visuomenės prioritetu“, – teigia  G. Landsbergis.

 

„Tik silpnas vyras gali nuskriausti moterį. Tik kai kurie silpni vyrai taip elgiasi. Sustabdyk juos. Stabdyk smurtą prieš moteris. Būk vyras“, – sako T. Langaitis.

Iš įvairių Europos šalių prie šios kampanijos prisijungė daug žymių politikos, kultūros veikėjų, įvairių organizacijų atstovų, tarp kurių – Europos šalių ministrai, Europos Komisijos nariai. Kovoti su smurtu prieš moteris ragina buvęs Europos parlamento pirmininkas Martinas Schulzas, Baltojo kaspino kampanijos įkūrėjas Michaelas Kaufmanas ir kiti. Kampaniją palaikančių vyrų žinutes galima rasti šiame puslapyje: http://eige.europa.eu/content/white-ribbon-ambassadors.

EIGE instituto duomenimis, vyrų smurtas prieš moteris yra plačiai paplitusi, struktūrinė problema visoje Europoje ir pasaulyje. Tiek smurtautojai, tiek ir jų aukos priklauso įvairioms amžiaus ir išsilavinimo grupėms, yra iš įvairių socialinių sluoksnių. Ši problema rodo, kad moterų ir vyrų įtaka mūsų visuomenėje yra pasiskirsčiusi netolygiai.

Baltojo kaspino kampanija – didžiausia pasaulyje kampanija, įtraukianti vyrus į kovą su smurtu prieš moteris. Prie kampanijos prisijungiantys vyrai pareiškia, kad niekuomet nesmurtaus prieš moteris, netoleruos smurto prieš moteris ir netylės apie smurtą prieš moteris. Ši kampanija organizuojama 16 aktyvumo dienų, skirtų kovai su smurtu prieš moteris, metu, lapkričio 25 – gruodžio 10 d.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: