Visvaldas Matijošaitis / KaunoZinios.lt nuotr.

Kauno miesto savivaldybės tarybos TS-LKD frakcija kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK), prašydama ištirti, ar Kauno miesto savivaldybės tarybos posėdyje priėmus sprendimus, kurie galimai naudingi Kauno merui V. Matijošaičiui ir jo giminaičiams bei valdomoms įmonėms, nenusižengta viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje reikalavimams.

Kauno miesto savivaldybės tarybos TS-LKD frakcijos seniūnė Edita Gudišauskienė frakcijos vardu kreipėsi į VTEK paaiškėjus galimoms sąsajoms tarp skubos tvarka miesto tarybos priimtų sprendimų ir sklypų, kurių vertę tokie sprendimai gali smarkiai padidinti, priklausomybės. Paviešinti LRT.LT žurnalistinių tyrimų skyriaus duomenys frakcijai kelia susirūpinimą, jog vasario mėnesį miesto taryboje valdančiųjų balsais priimti sprendimai gali būti sietini su privačios naudos siekimu.

Prašome VTEK ištirti mero veiksmus dėl atitikties Lietuvos Respublikos viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatoms, įpareigojančioms teisės aktų nustatyta tvarka ir priemonėmis vengti interesų konflikto ir elgtis taip, kad nekiltų abejonių, jog toks konfliktas yra, o interesų konfliktui kilus – nusišalinti. VTEK turi galimybę pademonstruoti valstybinį požiūrį ir nepriklausomumą, atlikdama tyrimą dėl V. Matijošaičio dar iki savivaldos ir mero rinkimų dienos – iki kovo 3-iosios“, – sako E. Gudišauskienė.

Kaip atskleidė LRT tyrimų skyrius, 2019 m. pradžioje vienoje iš Nemuno ir Nevėžio santakos kraštovaizdžio draustinio buferinių zonų Kauno mero V. Matijošaičio įmonė „Vici investments“ įregistravo mažiausiai 15 sklypų. Praėjus savaitei po sklypų įregistravimo, Kauno miesto savivaldybėje buvo parengtas projektas, kuriuo siūloma leisti koreguoti specialųjį planą, nustatantį ir statybų tvarką, skelbia portalas LRT.LT. TS-LKD frakcija dar prieš priimant Kauno miesto savivaldybės tarybos sprendimą atkreipė visuomenės dėmesį į abejotiną tarybos sprendimo projektą: “Skubos tvarka į darbotvarkę įtraukti klausimai kelia mūsų frakcijai daug abejonių ir nerimo“, – tuomet sakė Kauno miesto savivaldybės tarybos TS-LKD frakcijos seniūnė Edita Gudišauskienė.

LRT.LT skelbia, kad V. Matijošaitis pasitraukė iš jam priklausančių įmonių vadovo postų, bet liko akcininku. Registrų centro duomenimis, jau minėtai „Vici investments“ vadovauja mero sūnus Š. Matijošaitis, tačiau visas įmonės akcijas ir toliau valdo meras.

Galima tik spėlioti, kokio dydžio pinigai čia sukasi. Jei sprendimų dėl draustinio valdančiajai daugumai „prastumti“ nepavyks, grius turbūt ne vienas pelningo verslo planas“, – svarsto E. Gudišauskienė.

TS-LKD frakcijos seniūnė priminė, kad sprendimų aiškinamuosiuose raštuose tiesiogiai ir atvirai buvo nurodyta, kad joks antikorupcinis sprendimo vertinimas nebuvo atliktas. Todėl TS-LKD frakcija jau tuomet kilo klausimų, ar šie sprendimai nėra naudingi tiesiogiai su miesto meru ar savivaldybės administracijos pareigūnais susijusiais asmenimis, o taip pat kieno iniciatyva buvo atsisakyta antikorupcinio vertinimo.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: