Paminklo "Laisvės karys kūrėjai A. Sakalauskas O. Sydoruk ir B. Krylov / KaunoZinios.lt nuotr.

Ketvirtadienio vakare Kaune iškilminga ceremonija oficialiai atidengta daug diskusijų ir kritikos sukėlusi „Laisvės kario“ – Vyčio skulptūra. Beveik septynių metrų aukščio skulptūra buvo atvežta iš Ukrainos, kur ir buvo nulieta. Bronzinė skulptūra prie Kauno pilies įkurdinta ant tamsaus granito šešių metrų skersmens sferos.

Vyčio atidengimo ceremonijoje dalyvavo miesto meras Visvaldas Matijošaitis, Ekscelencija Valdas Adamkus bei Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Vyčio simbolyje susijungia visi amžiai. Viskas buvo pažymėta Vyčiu: pinigai, herbas. Atėjūnai stengėsi iš žmonių jį atimti, jie žinojo, kad Vytis vienija ir telkia, o vienybė pavojinga jėga. Noriu, kad Vytis būtų vienijantis ir telkiantis simbolis skirtingų požiūrių žmones, gyvenančius visoje Lietuvoje ir visame pasaulyje“ – iškilmėse kalbėjo prezidentas Valdas Adamkus. Taip jis ragino būti garbingais Vyčio istorijos tęsėjais.

Džiaugiuosi, kad daugelis neabejingų žmonių, kurių galbūt čia nėra, savo aukomis prisidėjo prie Vyčio idėjos“, – visiems paaukojusiems dėkojo V.Pranckietis.

Laisves Karys Vytis Kaunas Kauno pilis

KaunoZinios.lt nuotr.

Skulptūros autoriai – Nacionalinės premijos laureatas Arūnas Sakalauskas ir du ukrainiečiai – Borisas Krylovas ir Olesius Sydorukas.

A.Sakalauskas netikėtai paskelbė, ko iki pat ceremonijos visiems neminėjo – tai įkūnytas Romos Kalantos veidas. Jis ir autoriai iš Ukrainos dėkojo visuomenei už pasitikėjimą ir palaikymą.

Tikiuosi, kad mūsų kūrinys patiks, jį mylėsite ir gerbsite“, – kalbėjo A.Sakalauskas.

Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis pareiškė, kad Kauno sėkmė virto visos Lietuvos sėkme, o Kaunas įteikė geriausią dovaną šimtmetį švenčiančiai Lietuvai.

Kauno meras Visvaldas Matijosaitis vytis laisves karys

Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis / KaunoZinios.lt nuotr.

Šios skulptūros iniciatoriai buvo „Vyčio paramos fondas“, kuris rinko lėšas skulptūros statyboms. Tačiau vėliau paaiškėjo, kad surinkti 472 tūkst. eurų iš gyventojų aukų nepavyks. Todėl Kauno savivaldybė skyrė pusę milijono eurų padengti tai skulptūros daliai, kurios nepavyko surinkti fondo atstovams, taip pat postamentui, aikštei įrengti ir aplinkai sutvarkyti.

Diskusijos dėl Vyčio skulptūros Kaune prasidėjo, kai šio paminklo iniciatoriai pralaimėjo konkursą dėl galimybės statyti jį Lukiškių aikštėje Vilniuje. Sostinėje turėtų būti statomas partizanų bunkerį primenantis paminklas.

Tie kurie nesupranta šito, aš manau, jie nesupranta visos praeities svarbos, nes Vytis juk praėjo visus blogus periodus.“ – teigė Hendrikas Juškevičius.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: