© Monikos Višinskaitės nuotr. / KaunoZinios.lt

Neobarokinis prezidentūros pastatas – vienas reikšmingiausių 1918 – 1940 m. Lietuvos Respublikos memorialinių ženklų.

Šis didingas pastatas stovi Kauno senamiestyje, Vilniaus g. 33.  Rūmai pradėti statyti XIX a. viduryje, tačiau pirminė jo paskirtis buvo – gyvenamasis namas. Kai Lietuva paskelbė nepriklausombę, o Kaunas tapo laikinąja sostine, čia apsistojo Valstybės prezidentas ir jo kanceliarija. 1919 m. – 1940 m. pastate dirbo ir gyveno visi trys tarpukario Lietuvos Prezidentai ( A. Smetona, A. Stulginskis, K. Grinius). Nuo 2005 metų, rūmai atviri lankytojams, juose galima susipažinti su laikinąja sostine Kaunu, tarpukario Lietuva.

Pravėrus rūmų paradines duris, akį patrauke autentiški XIX a. antros pusės paradiniai laiptai su puošniomis tekintomis ir drožinėtomis medinėmis detalėmis. Matomą vaizdą dar labiau išryškina nutiesti mėlyni kilimai. Pirmąjame pastato aukšte yra penki pereinami kambariai. Išvysite budinčiojo karininko adjutanto kabinetus bei Prezidento ir jo šeimos kambarius. Juose galėsite pasigrožėti išlaikytais baldais, virtuviniais rakandais, aksesuarais, pamatysite kokiais drabužiais tuomet buvo puošiamasi. Viską atidžiai apžiūrėję, galėsite išmėginti savo jėgas žaisdami stalo žaidimą, kurio metu patikrinsite savo istorines žinias.

© Monikos Višinskaitės nuotr. / KaunoZinios.lt

Kylant į antrąjį aukštą išvysite autentiškus didžiulius paauksuotus veidrodžius. Užkilę šiais laiptais pateksite į Audiencijų salę, kurioje vykdavo oficialūs priėmimai, o patalpos kukli prabanga žavi kiekvieną čia apsilankiusį. Taip pat yra išlaikytas Prezidento ir jo šeimos valgomasis, šalia jo – mažoji posėdžių salė, kurioje visi susidomėję smalsuoliai galės pasižiūrėti istorinį – dokumentinį filmą. Antrąjame aukšte pamatysite kaip atrodė pirmojo šalies Prezidento darbo kabinetas.

© Monikos Višinskaitės nuotr. / KaunoZinios.lt

Prezidentūroje eksponuojamos praeities relikvijos (portretai, meno kūriniai, autentiški baldai, Prezidentūros svečių knygos, istorinės nuotraukos). Visi besidomintys istorija, gali apsilankyti muziejuje rengiamose laikinose parodose. Šiuo metu veikiančios parodos: „Inteligentų šeima Pirmojoje Lietuvos Respublikoje“, veiks iki 2015 m. Birželio 20 d., „Vardan tos Lietuvos! Stepono Dariaus ir Stasio Girėno gyvenimo skrydis“, parodoje apsilankyti galite iki šių metų spalio 31 dienos, „Valstybės moterys: artimui ir Tėvynei“, veiks iki 2014 m. Liepos 4 d., „pirmasis iš piliečių: Lietuvos Respublikos Prezidento institucijai – 90 metų“, iki 2014 m. rugpjūčio 1 d. Taip pat yra rengiamos net keturios ekskursijos: „Prezidento rūmai“, „Moderniosios valstybės kūrimosi istorija pirmosios Lietuvos Respublikos laikotarpiu (1918 – 1940), „Lietuvos Respublikos Prezidentai“ ir „Viešnagė tarpukario inteligentų namuose“. Muziejus neapsiriboja vien parodomis ir ekskursijomis, čia rengiamos ir edukacinės programos, kuriose gali dalyvauti 5 – 12 klasių mokiniai. Šie užsiėmimai padės jaunuoliams susipažinti su tautos istorija.

© Monikos Višinskaitės nuotr. / KaunoZinios.lt

Muziejus duris praveria nuo antradienio iki sekmadienio 11 – 17 valandomis. Bilieto kaina vos 4 Lt, o studentams, moksleiviams, pensininkams suteikiama 50% nuolaida. Edukacines programas ar ekskursijas reikia užsisakyti iš anksto. O visus teikiamų paslaugų pasikeitimus ar naujienas galima sužinoti apsilankius muziejaus internetiniame puslapyje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: