Organizatorių archyvo nuotr.

Mūsų tikslas – gera mokykla, kurioje yra saugi aplinka, geras emocinis klimatas, kūrybingi mokytojai, todėl užsibrėžėme atnaujinti visas ugdymo įstaigas“, – kalbėjo meras Valerijus Makūnas trečiadienį Domeikavos gimnazijoje vykusioje Kauno rajono švietimo įstaigų vadovų konferencijoje.

Švietimui – biudžeto milijonai

Sparčiai augančio rajono vadovas pastebėjo, kad kasmet švietimo reikmėms skiriama daugiau kaip pusė savivaldybės biudžeto lėšų.

Merui pritarė ir administracijos direktorius Antanas Nesteckis. „Svarbu, kad vaikai norėtų eiti į mokyklą, jiems čia būtų jauku“, – kalbėjo visą vasarą statybų rūpesčiuose paniręs direktorius.

Pernai už 5,2 mln. eurų buvo rekonstruota Domeikavos gimnazija, o šiemet statybininkų sulaukė net kelios ugdymo įstaigos.

Ypač džiugi Mokslo ir žinių šventė šiemet laukia Čekiškės Prano Dovydaičio gimnazijos moksleivių – statybininkai baigia rekonstruoti gimnazijos pastatą, kuriame įsikurs ir vaikų darželis, biblioteka, atnaujinta sporto salė. Savivaldybė šiam tikslui skyrė 2,16 mln. eurų. Antrajame etape bus pastatytas priestatas su laisvalaikio sale, šalia mokyklos planuojama įrengti kartodromą.

Atokioje Piliuonos gimnazijoje taip pat vyksta rekonstrukcijos darbai, kurių vertė siekia 1,83 mln. eurų. Šlienavos pagrindinėje mokykloje atliekami modernizavimo darbai už daugiau kaip 650 tūkst. eurų. Dalį lėšų šiai mokyklai skyrė savivaldybė, kitą dalį – Švietimo ir mokslo ministerija.

Tvarkomi stadionai Ežerėlyje, Vilkijoje, Garliavoje, Linksmakalnyje, kitose seniūnijose.

V. Makūnas sakė, kad parengtas daugiau kaip 10 mln. eurų investicinis projektas, kuris ateityje įgalins pertvarkyti ir atnaujinti Kačerginės, Zapyškio ir Mastaičių ugdymo įstaigas.

Mokinių kasmet daugėja

Kauno rajono kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėja Irena Marcinkevičienė informavo, kad 2018–2019 m. m. Kauno rajono mokyklose mokysis 9 774 mokiniai, 234 moksleiviais daugiau nei pernai. Jų skaičius labiausiai išaugo Domeikavos (107 moksleiviais), Garliavos Juozo Lukšos (67), Akademijos Ugnės Karvelis (64) gimnazijose. Kauno rajone kasmet daugėja ir ikimokyklinio amžiaus vaikų: 2014 m. jų buvo 2047, 2015 m. – 2249, 2016 m. – 2526, 2017 m. – 2546.

Savivaldybė 2011-2017 m. laikotarpiu papildomai sukomplektavo 72 ugdymo grupes, į kurias buvo priimti 1382 vaikai. Eilėje į darželius liko laukti apie 750 mažesnių (1,5 – 2,5 m.) vaikų. Vietų vis dar trūksta Užliedžių, Domeikavos, Garliavos, Akademijos, Ringaudų, Raudondvario, Lapių, Samylų seniūnijų darželiuose.

Eigirgalos (Domeikavos sen.) mažyliai šiemet eis į rekonstruotą šiuolaikinį darželį.

Vyksta Ramučių kultūros centro su pradine mokykla bei sporto sale projektavimo darbai ir viešųjų pirkimų procedūros. Šio projekto vertė 1,94 mln. eurų. Panašus projektas parengtas ir sparčiai augančiuose Užliedžiuose. Šioje seniūnijoje planuojama plėsti ir vaikų darželių tinklą.

Kuriasi ir privačios mokyklos

Didelė pertvarka vyksta Raudondvaryje. Buvusiame Žemės ūkio inžinerijos instituto pastate, jį rekonstravus, bus įkurdinta pradinė mokykla ir Garliavos meno mokyklos filialas. Šio projekto vertė apie 2 mln. eurų. Anelės ir Augustino Kriauzų pradinė mokykla-darželis taip pat bus atnaujintas.

I.Marcinkevičienė informavo, kad šiemet Kauno rajone duris atvers dvi privačios ugdymo įstaigos: vaikų darželis „Linksmųjų kiškučių dvarelis“ Teleičių kaime ir „Žalioji gamtos mokykla“ Smiltynų kaime, teiksianti priešmokyklinio, pradinio ir pagrindinio ugdymo paslaugas.

Konferencijos pabaigoje pedagogams buvo pristatyta Kauno rajono savivaldybės lėšomis išleista knyga „Švietimas Pakaunės krašte: mokyklos ir mokytojai“, kurią parašė Garliavos Jonučių progimnazijos mokytoja, Vilniaus universiteto Kauno fakulteto docentė, daktarė Inga Stepukonienė. 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: