kaunas.lt archyvo nuotr.

Kauno technologijos universitete (KTU) dirbančio muzikologo ir semiotiko profesoriaus Dario Martinelli nuomone, gražiausias vaizdas Lietuvoje atsiveria Kaune, Nemuno ir Neries santakoje. Tačiau tai – anaiptol ne vienintelė priežastis, kodėl italas kiekvieną dieną iš Vilniaus važiuoja į darbą Kaune.

KTU Tarptautinio semiotikos instituto vadovo D. Martinelli teigimu, tokio dydžio miestuose kaip Kaunas yra mažiau įtampos ir streso, pakankama kultūrinės, socialinės ir kitokios veiklos galimybių. Trejus metus laikinojoje sostinėje dirbantis užsienietis Kauną vadina optimalaus dydžio universitetiniu miestu.

– Nors gyvenate Vilniuje, dirbate Kaune. Palyginkite šiuos miestus.

– Vos per keletą metų Kaunas tapo man labai artimas, pažįstamas ir jaukus. Mano žmona yra tikra kaunietė, tačiau kai kurias Kauno vietas jau žinau geriau, nei ji pati.

Tiek Vilnius, tiek Kaunas yra gražūs ir saviti Lietuvos miestai. Būtent jų skirtingumas mane ir žavi. Neretai tarp atvykstančių iš užsienio svečių vyrauja stereotipiškas požiūris, jog Lietuvoje visi miestai yra panašūs. Atvykėliai, ypač tie, kurie čia pasilieka, tampa maloniai nustebinti miestų ir miestelių skirtingumu ir savitu charakteriu.

Viena Kauno vieta man yra ypač išskirtinė. Iš Užnemunės gatvės einant link miesto centro, atsiveria visas Santakos parkas ir jame esantys architektūriniai statiniai bei paminklai. Šios Kauno vietos peizažas, mano nuomone, yra gražiausias vaizdas visoje Lietuvoje.

– Kuo jums patrauklus Kaunas?

– Istorija mus moko, kad geriausi universitetiniai miestai nėra ypatingai dideli. Palyginti mažas, bet ne per mažas, miestas palengvina susisiekimą, pavyzdžiui, galimybė iš vienos vietos į kitą keliauti pėsčiomis, ir suteikia geresnę gyvenimo kokybę.

Tokiuose miestuose kaip Kaunas yra mažiau įtampos ir streso, pakankamai kultūrinių, socialinių ir kitų galimybių, svetimas pasimetimo jausmas, kuris dažnai aplanko didmiesčiuose.

Geografiškai Kaunas yra išsidėstęs geresnėje vietoje nei Vilnius – pačiame Lietuvos centre. Iš Kauno pasiekti kitas vietas yra nesunku ir patogu. Nuo Kauno iki sostinės – vos apie 100 kilometrų, o norint pasiekti Lietuvos pajūrį, atstumas nuo Kauno yra trumpesnis, negu, pavyzdžiui, vykstant iš Vilniaus.

– Esate humanitaras, tačiau pasirinkote Kauno technologijos universitetą. Kodėl?

– Be asmeninių priežasčių, dirbti KTU nusprendžiau dėl dviejų pagrindinių priežasčių. Būdamas mokslininkas humanitarinių mokslų srityje, visada maniau, kad humanitarai neturėtų vengti ir bijoti technologijų. Priešingai – šios mokslo sritys turėtų aktyviai tarpusavyje sąveikauti. Humanitariniai mokslai turi suteikti technologijoms reikiamą kritinį vertinimą, siekiant užtikrinti technologijų panaudojimą gyvenimo kokybei gerinti.

Manau, kad esu ambicingas žmogus, gerąja to žodžio prasme. Akademiniame pasaulyje šiandien yra dviejų tipų ambicijos. Pirmajam būdingas noras dirbti tokioje aplinkoje, kuri yra didelė, nusistovėjusi, pilnai sukurta ir gerai žinoma, pavyzdžiui, Oksfordo ar Harvardo universitetai.

Antrasis ambicijos tipas yra būtent tas, kuris yra priimtinas man. Tai – darbas tokioje aplinkoje, kuri vis dar vystosi, progresuoja ir auga. Būti šiame procese, prie jo prisidėti savo asmeniniu indėliu man yra labai svarbu. Kauno technologijos universitetas ir yra tokia vieta, kuri vis dar auga, plečiasi ir žengia į priekį. Tikiuosi, kad ir mano indėlis padės Universitetui pasiekti dar didesnės pažangos ir augimo ateityje.

– Esate užsienietis. Jūsų vertinimu, ar Universitete sudarytos geros sąlygos darbuotojams, atvykusiems iš kitų šalių?

– Taip, tai yra gera vieta dirbti, kuri gali, o ateityje ir bus – dar geresnė. Visada yra kur tobulėti, bet KTU yra jaučiama nuoširdi intencija tai daryti.

Kai 2012 m. atvykau į KTU, buvo dar tik pati internacionalizacijos proceso pradžia. Tuo metu Universitete jaučiausi lyg egzotinis gyvūnas, tačiau supratau, kad mano atvykimas dirbti KTU buvo dalis pačio proceso. Naujieji kolegos patikino, kad mano prisijungimas prie Universiteto darbo buvo tarsi signalas, kad viskas greitai keičiasi.

Taigi dabar, praėjus trejiems metams, atrodo, kad perėjome į kitą lygį. Šiuo atžvilgiu labai tinkama vienos iš žymiausių roko grupių pasaulyje „The Beatles“ dainos citata: „padėtis vis gerėja…“ (angl. „it’s getting better all the time…”).

– Kodėl rekomenduotumėte gyventi Kaune ir studijuoti ar dirbti KTU?

– Kaunas – tai miestas su turtinga istorija ir identitetu, nuostabiai gražiu senamiesčiu ir su daug potencialo. Tikiuosi, kad vietos valdžios institucijos labiau atkreips dėmesį į šiuos dalykus.

Tuo tarpu KTU yra besiplečiantis, pro-aktyvus ir į rezultatą orientuotas Universitetas. KTU rekomenduoju kolegoms, kurie turi panašias profesines ambicijas, kaip ir aš pats, ir studentams, kurie nori rinktis studijų programas, „pririštas” prie tikrovės bei turinčias aiškią profesinę vertę.

Taip pat nederėtų pamiršti vakarų, gurkšnojant lietuvišką alų, kuris, mano nuomone, yra vienas geriausių pasaulyje, užkandant kepta duona, pagardinta česnaku. Labai skanu!

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: