© Monikos Višinskaitės nuotr. / KaunoZinios.lt

Visi besidomintys aviacija, turi puikią progą pagilinti savo turimas žinias, apsilankydami Lietuvos aviacijos muziejuje, kuris įsikūręs Aleksote, Veiverių g. 132.

Čia išgirsite apie aviacijos istoriją, pamatysite daug įvairių lėktuvų modelių, o taip pat ir tikrus lėktuvų eksponatus:  Lituanicos kopija, lietuviškus bei Lietuvoje naudotus sklandytuvus, B. Oškinio sklandytuvų kolekcijąVisi susidomėję galės pavartyti aviacijos metraštį „Plieno sparnai“.

Muziejus įsteigtas 1990 m. ir pirminis jo pavadinimas buvo Lietuvos technikos muziejus. Praėjus penkiems metams, jam suteiktas Lietuvos aviacijos muziejaus vardas. Viena išskirtinė savybė, skirianti šį muziejų nuo daugelio kitų, tai, kad visus eksponatus galima pačiupinėti. Daugelyje muziejų tokios galimybės nėra, nes visi svarbūs, išsaugoti vienetiniai daiktai dažniausiai buna užstiklinti. Taip pat rasite simbolinę S. Dariaus ir S. Girėno kriptą, kuri neleidžia pamiršti apie jų skrydį per Atlanto vandenyną. Šalia šios kriptos yra įrengta patalpa A. Gustaičio atminimui.

Galimybė pamatyti, paliesti ir susipažinti

Muziejaus patalpos užima 4700 kvadratinių metrų plotą, kuriame yra apie 20 000 eksponatų – didžioji dalis aviacijos istorijos paminklai, be jų randamos nuotraukos, dokumentai, įvairių šalių aviacijos ženklai, uniformos, asmeniniai daiktai, o taip pat net 40 skraidymo aparatų, bibliotekoje prikaupta apie 19 000 leidinių. Randama dar viena salė, kurioje yra ugniagesybos istorijos eksponatų, kurie pradėti rinkti 1997 metais. Didesniu gabaritų orlaiviai ir priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos technika eksponuojama atviroje lauko aikštėje. Muziejus turi konferencijų salę, kurioje vyksta paskaitos, minėjimai, susitikimai, rodomi videofilmai aviacine tema.

© Monikos Višinskaitės nuotr. / KaunoZinios.lt

Negana to, yra rengiamos edukacinės programos, skirtos iki mokyklinio amžiaus vaikams,  moksleiviams bei suaugusiems. Kiekvienas gali pasirinkti sau tinkamiausią variantą. Dažniausiai siūlomos net dėvynios edukacinėse programose: „Kodėl skrenda lėktuvas“, „Pieškime aviaciją“, „Ugnis – mūsų draugas ir priešas“, „Jaunasis ugniagesys“, „Vaikai ir aviacija“, „Lituanica didvyriai amžinai gyvi“, „Vienas per Atlantą“, orientacinės varžybos – „S. Dariaus ir S. Girėno aerodromas – Lietuvos aviacijos lopšys“, „Kalėdos tarp lėktuvų“.

© Monikos Višinskaitės nuotr. / KaunoZinios.lt

Jeigu svajoji skraidyti padangėm

Jeigu svajoji tapti pilotu, pradėk tam ruoštis dar  vaikystėje. 9 – 15 m. amžiaus vaikai turi galimybę lankyti aviacijos mokyklą. Čia jie mokysis aviacijos teorijos pagrindų ir turės praktinių užduočių, kurių metu mokysis pilotuoti mokyklinius orlaivius (nedideli sklandytuvai). Tai popamokinė veikla, vykdoma vakarais ir savaitgaliais, o vasaros metu – darbo dienomis. Mokymai trunka 5 – 6 metus, taigi įstoti į mokyklą gali vaikai sulaukę 9 – 10 metų. Užsiėmimų kaina – noras ir pastangos, kurių reikia labai daug. O pabaigę šią mokyklą įgysite ne tik teorinių bei praktinių įgūdžių, o taip pat ir tam tikrus baigimo pažymėjimus.

© Monikos Višinskaitės nuotr. / KaunoZinios.lt

Norintys išvysti šio muziejaus eksponatus iš arti, gali tai padaryti I-VI , nuo 9 iki 17 valandos, tačiau norint apsilankyti pirmadieniais, reikia susitarti iš anksto.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: